PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Σε κλοιό συγκεντρώσεων το κέντρο της ΑθήναςΣε κλοιό διαδηλώσεων το κέντρο της Αθήνας με πέντε συγκεντρώσεις. Συγκεκριμένα με πορείες διαμαρτυρήθηκαν οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, οι πυροσβέστες, οι εργαζόμενοι στην Εθνική Ασφαλιστική, αλλά και οι Μανιάτες.

Στο Σύνταγμα έφτασαν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ πορεία πραγματοποιούν και οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας.

Στις 12:30 συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους οι γιατροί στα νοσοκομεία και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην Υγεία.

Έξω από το υπουργείο Εργασίας στην Σταδίου συγκεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Απεργία των Νοσοκομειακών Γιατρών

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ενάντια στο νέο ασφαλιστικό νόμο. Την υποστήριξή του στην κινητοποίηση εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) αντιδρά στο νέο ασφαλιστικό νόμο που έχει τεθεί σε ισχύ από 1/1/17 απαιτώντας:

– την κατάργηση όλων των ασφαλιστικών νόμων με αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση,

– την άμεση καταβολή των οφειλών του κράτους στην Κοινωνική Ασφάλιση, πλήρη κάλυψη από το κράτος των αποθεματικών των ταμείων, άμεση αποδέσμευση από το χρηματιστήριο,

– την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, άμεση λήψη μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου και την προστασία της υγείας και ασφάλειας των υγειονομικών,

– την αποκατάσταση των μισθολογικών και ασφαλιστικών απωλειών, μείωση των εισφορών για τον κλάδο της σύνταξης και

– ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, με αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος. Κατάργηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον κλάδο υγείας.

Εκτός του ΠΙΣ, την απεργιακή κινητοποίηση στηρίζει και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καλώντας τα μέλη της σε αγωνιστική δράση ώστε «να αποσυρθεί ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό και να καταλάβει το υπουργείο Υγείας ότι πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τους γιατρούς ως υποζύγια της κυβερνητικής πολιτικής», όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

http://admin.noz.gr/Uploads/giatroi%200203.jpg

Συγκέντρωση εργολαβικών εργαζομένων

Την πόρτα της εξόδου από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ βλέπουν περίπου 6.000 εργαζόμενοι που απασχολούνται μέσω εργολάβων στις υπηρεσίες φύλαξης, σίτισης, καθαριότητας.

Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, καθώς όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ «με την κατάπτυστη μοριοδότηση που προβλέπει ο Νόμος 4430/2016 τους πετάνε στα σκουπίδια”.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ ο νόμος δίνει σαφές προβάδισμα στους ανέργους (300 μόρια για έξι μήνες ανεργία) και όχι στους εργολαβικούς εργαζόμενους. Ταυτόχρονα για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό πρόσληψης, οι υποψήφιοι θα πρέπει να κατέχουν ελληνική ιθαγένεια ή άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ ο υπουργός Υγείας αν και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στη μοριοδότηση, οι οποίες θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο της Ψυχικής Υγείας, «ξεκαθάρισε ότι δεν θα διασφαλίζουν την εργασία των υπαρχόντων εργολαβικών εργαζόμενων».

Πορεία των πυροσβεστών

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης οι πυροσβέστες πενταετούς θητείας.

Οι πυροσβέστες χαρακτηρίζουν «νομοθετικό έκτρωμα» την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και υποστηρίζουν πως κάποιοι «επιθυμούν διακαώς τη διατήρηση του καθεστώτος των πληβείων και πατρικίων στο Πυροσβεστικό Σώμα». Όπως επισημαίνουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, «η δεδομένη μονιμοποίηση των 2.100 περίπου συναδέλφων (…) ”μεταλλάχτηκε” μέρα μεσημέρι με ΦΕΚ σε τρίχρονη εργασιακή ομηρία».

«Η ανανέωση της πενταετούς θητείας των υπόλοιπων συναδέλφων που δεν μονιμοποιούνται προς το παρόν είναι κατοχυρωμένη με ΦΕΚ μέχρι ένα άλλο ΦΕΚ να καταστρατηγήσει τα πάντα» προσθέτουν, διερωτώμενοι «ποιο θα είναι το εργασιακό μέλλον των επιλαχόντων πενταετών πυροσβεστών».

http://admin.noz.gr/Uploads/asfalistiki%200203.jpg

Στάση εργασίας στα ασφαλιστικά ταμεία

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν οι ΠΟΣΕ-ΙΚΑ και ΠΟΠΟΚΠ αντιδρώντας στην δημιουργία του νέου ΕΦΚΑ, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, στήθηκε πρόχειρα με αποτέλεσμα σήμερα να παρουσιάζονται τεράστια λειτουργικά και οργανωτικά προβλήματα.

Επίσης καταγγέλλουν λάθη κατά τη μεταφορά δεδομένων των ασφαλισμένων, πχ διπλή απογραφή του ίδιου ατόμου. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Ευάγγελος Θεοδωρίδης, παρατηρούνται στις υπηρεσίες ουρές ντροπής από ανθρώπους που έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ κατηγόρησε και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου επειδή αρνείται να τους δεχθεί.

Παράλληλα με τη συγκέντρωση εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τη λήξη της βάρδιας με τη στήριξη της ΑΔΕΔΥ, ενώ από στιγμή σε στιγμή θα ακολουθήσει πορεία προς το Μαξίμου.

Το παρόν στη συγκέντρωση έδωσε και αντιπροσωπεία της ΛΑΕ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση “τα έχει διαλύσει όλα και την ίδια στιγμή διαπραγματεύεται ένα τέταρτο σφαγιαστικό μνημόνιο για να δώσει τη χαριστική βολή σε μισθούς και συντάξεις”.

Τέλος ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία μεγάλη ανατροπή χωρίς μνημόνια και εθνικό νόμισμα.

Την ίδια ώρα έξω από το υπουργείο Εργασίας είναι συγκεντρωμένα σωματεία νοσοκομειακών γιατρών, τα οποία αντιδρούν στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία, όπως υποστηρίζουν, καταρρακώνει τον κλάδο τους και ζητούν την ανατροπή της.

Εργαζόμενοι στην Εθνική Ασφαλιστική

Με σύνθημα «Απεργούμε-Διαδηλώνουμε-Διεκδικούμε-Αγωνιζόμαστε» οι εργαζόμενοι της «Εθνικής Ασφαλιστικής» προχωρούν σε νέο γύρο κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για το ξεπούλημα -όπως λένε- της ασφαλιστικής εταιρείας.

Το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας και συνέχισαν με πορεία έξω από τη Βουλή.

Και οι Μανιάτες στη Βουλή

«Απόβαση» στη Βουλή έκαναν και οι Μανιάτες καθώς ζητήσουν την άμεση ανάκληση των δασικών χαρτών καθώς – όπως υποστηρίζει η Επιτροπή Αγώνα που τους εκπροσωπεί – αγροτική έκταση που αγγίζει το 70% εμφανίζεται ως δασική.

Οι κάτοικοι της ανατολικής και της δυτικής Μάνης αλλά και Μανιάτες που κατοικούν στην Αθήνα  έκαναν συλλαλητήριο στο Σύνταγμα με στόχο να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στη Βουλή.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!

Related posts

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη σε τέσσερις περιφέρειες

Peristeri News

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα

Peristeri News

Νέο έκτακτο δελτίο για τον καύσωνα

Peristeri News

Leave a Comment