PeristeriNews.gr
Πολιτική

Πολιτική κόντρα Χ. Δούκα με την κυβέρνηση για την ανάπλαση της Αθήνας


Σε πολιτική κόντρα εξελίσσεται η συζήτηση γύρω από την τροπολογία για τη διοίκηση της εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.», μετά την καταγγελία και το αίτημα του Χάρη Δούκα να την αποσύρει η κυβέρνηση και να παραμείνει έτσι στο «τιμόνι» ο Δήμαρχος της Αθήνας.

Ο εκλεγμένος Δήμαρχος χαρακτηρίζει σκανδαλώδη την τροπολογία καθώς υποστηρίζει ότι μέσω αυτής «η κυβέρνηση μου δένει τα χέρια και μου παίρνει τα κλειδιά των υποδομών», καθώς αφήνει εκτός του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας για τα μεγάλα έργα του Δήμου τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης. Διακρίνει δε, πίσω από την τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το απόγευμα «μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης» ενώ καλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη να την αποσύρει, έστω και στο παραπέντε. Μάλιστα ο εκλεγμένος Δήμαρχος που θα ορκιστεί και θα αναλάβει τα νέα του καθήκοντα στις 28 Δεκέμβρη δεν αποφεύγει να υποστηρίξει πως «με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία και στα πεπραγμένα της».

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη υπογραμμίζει αντιθέτως για το θέμα ότι «αυτό που κάνει η Κυβέρνηση είναι ότι διευρύνει το πλαίσιο της εταιρείας». Η εταιρεία -εξηγεί- πλέον δεν αφορά την Αθήνα, αλλά αφορά το σύνολο της επικράτειας, μπορεί να αφορά οποιαδήποτε πόλη. Και περιγράφει το σκεπτικό, διευκρινίζοντας με συνέντευξή της στον Real fm 97,8. ότι: «Η εταιρεία αυτή, με τα τέσσερα Υπουργεία μετόχους, μπορεί να κάνει έργα σε οποιαδήποτε πόλη της χώρας που θέλουμε να αναδείξουμε την πολιτιστική της φυσιογνωμία μέσω ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών της μνημείων ή μιας σειράς άλλων έργων που μπορεί εκ του καταστατικού της να κάνει».

Η κόντρα ξεκίνησε με την καταγγελία του κ. Δούκα ότι «η εταιρία του Δήμου Αθηναίων “Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.”, που έτρεξε τον “μεγάλο περίπατο” της Πανεπιστημίου, την Βασιλίσσης Όλγας και πολλά άλλα… έργα, αλλάζει χέρια “νύχτα” και περνάει εξ ολοκλήρου στην Κυβέρνηση». Όπως ανέφερε ο κ. Δούκας στην αρχική δήλωσή του: «Μέχρι τώρα, ο Δήμος της Αθήνας ορίζει ως Πρόεδρο της τον εκάστοτε Δήμαρχο Αθηναίων και η εκπροσώπηση του Δήμου είναι 7 από τα 11 μέλη στο ΔΣ (3 εκ των οποίων από την παράταξη του), ενώ ο Δήμαρχος υποδεικνύει και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο. Με τη νυχτερινή τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, η κυβέρνηση πετάει έξω από το ΔΣ τόσο τον Δήμαρχο Αθηναίων από πρόεδρο του ΔΣ, όσο και τα μέλη του ΔΣ που προέρχονται από τον Δήμο». Πρόκειται – σύμφωνα με τον εκλεγμένο Δήμαρχο- για για μια άκρως καθεστωτική αντίληψη, που δεν διστάζει να εκδικηθεί τους πολίτες της Αθήνας γιατί δεν εξέλεξαν τον εκλεκτό της Κυβέρνησης.

Ο απερχόμενος Δήμαρχος, Κώστας Μπακογιάννης έχει εντελώς διαφορετική άποψη, μάλιστα ζητεί με δήλωσή του από τον κ. Δούκα μια συγγνώμη για τα όσα είπε ή υπονόησε. «Επειδή ορισμένοι αφήνουν κάποια άθλια και χυδαία υπονοούμενα. Ο κ. Δούκας, μετά από τόσες ενημερώσεις που του έχουμε κάνει, θα όφειλε πλέον να γνωρίζει πως η Ανάπλαση Α.Ε. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της Πανεπιστημίου. Για λόγους αρχής, καλωσορίζω τον όποιο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Είναι ευπρόσδεκτος. Όπου θέλει, όπως τον θέλει, όποτε τον θέλει», λέει ο κ. Μπακογιάννης και δηλώνει ότι παραδίδει ένα νοικοκυρεμένο Δήμο: «Σε λίγες μέρες, άλλωστε, ο κ. Δούκας θα παραλάβει έναν δήμο πιο εύρωστο και πιο τακτοποιημένο από ποτέ. Κρίμα, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε διαφωνήσει πολιτισμένα, χωρίς να θίγονται συνειδήσεις και χωρίς να μεσολαβούν φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα περιμένω μια συγγνώμη κι ας αργήσει».

Η κόντρα αναπτύχθηκε με ταχύτητα και στην Ολομέλεια της βουλής, χθες- αρχικά μετά του Νίκου Ανδρουλάκη και του Μάκη Βορίδη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας την οποία χαρακτήρισε προσβολή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και «αποκαλυπτική του πελατειακού κράτους, του κράτους – λάφυρου, ενός κράτους που ο κ. Μητσοτάκης το χειρίζεται δήθεν με αξιοκρατία και διαφάνεια». Το «ιστορικό», έτσι όπως το περιέγραψε ο κ. Ανδρουλάκης έχει ως εξής:

«Τον Φεβρουάριο του 2020, λίγες ημέρες μετά από την ανάληψη του δήμου από τον ανιψιό του κ. Μητσοτάκη, τον κ. Μπακογιάννη, φέρατε τροπολογία ορίζοντας πρόεδρο της εταιρείας τον δήμαρχο της Αθήνας, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να διορίσει τον διευθύνοντα σύμβουλο και την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου. Ενώ έχει ηττηθεί ο κ. Μπακογιάννης και έχει εκλεγεί νέος δήμαρχος της Αθήνας, λίγο πριν ορκιστεί – χθες το βράδυ- φέρνετε νέα τροπολογία, που δεν επιτρέπει να προΐσταται ο δήμαρχος Αθηναίων στην εν λόγω επιτροπή. Επί της ουσίας παίρνετε από τον δήμο της Αθήνας μια εταιρεία η οποία εκτελεί έργα ύψους 45 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούν τον δήμο της Αθήνας. Τι θέλετε να πείτε στον λαό των Αθηνών; Ότι σέβεστε τη λαϊκή ετυμηγορία; Επειδή ο κ. Δούκας δεν έχει “μπάρμπα στην Kορώνη” και “μπάρμπα στο Μαξίμου”, εκδικείστε τον λαό των Αθηνών; Ντροπή σας!»

Ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βοριδης απαντώντας στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι η ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να εναρμονιστεί ο διορισμός της διοίκησης με το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημοσίου τομέα, ενώ προσπάθησε να εξηγήσει πως στην εταιρεία προστέθηκαν αρμοδιότητες ανάπλασης που αφορούν το σύνολο της επικράτειας και όχι μόνο των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων. «Ούτε χέρια αλλάζει ούτε σκανδαλώδης τροπολογία είναι. Όποιος και να ήταν Δήμαρχος, δεν θα μπορούσε πλέον να διοικεί την εταιρία του Δημοσίου ο ίδιος ή κάποιος της αρεσκείας του. Ούτε του Υπουργού ούτε κανενός. Μπαίνουμε πλέον σε μία αξιολόγηση αντικειμενικών διοικήσεων, αυτό είναι μέσω ΑΣΕΠ, αυτό είναι το νέο θεσμικό πλαίσιο», συμπλήρωσε η Υπουργός Πολιτισμού αναφερόμενη στις πτυχές της τροπολογίας.

Την ίδια ώρα, χθες, ο κ. Δούκας ενημέρωνε σε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες – εκτός από τον κ. Ανδρουλάκη- τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και τον επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της απόσυρσης της τροπολογίας που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

«Όσο ο Δήμαρχος Αθηναίων ήταν της οικογένειας, κατείχε τη θέση του Προέδρου της δημοτικής εταιρείας «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.». Τώρα που δεν είναι, ο Κ. Μητσοτάκης τον πετάει έξω με τροπολογία της τελευταίας στιγμής!», δήλωσε αμέσως μετά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης παραπέμποντας στην ανάρτηση του νέου Δημάρχου Χάρη Δούκα: «Η νέα δημοτική αρχή είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρούσε σε διαχειριστικό έλεγχο στα πεπραγμένα του κ. Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο της Πανεπιστημίου και για άλλους «περιπάτους» με οσμή σκανδάλου. Όταν η Οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας: Γίνεται καθεστώς. Ιδίως αν πρόκειται να καλύψει εκλεκτό μέλος της».

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης στην Αθήνα «Ανοιχτή Πόλη» και πρώην βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοδιοίκηση, Κώστας Ζαχαριάδης έκρινε με σκληρά λόγια την κίνηση της κυβέρνησης και είπε συγκεκριμένα με αφορμή την τροπολογία: «Πρόκειται για μια απαράδεκτη, αντιδημοκρατική, καθεστωτική αντιμετώπιση της νέας κατάστασης που διαμόρφωσε η ετυμηγορία των πολιτών στις 15 Οκτωβρίου 2023 στον Δήμο Αθηναίων.

Είναι προφανές πως αυτό που επιχειρείται με την απόφαση αυτή είναι να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα Δημοτική Αρχή και παρατάξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο προτίθενται να διενεργήσουν στην εταιρεία αυτή και τα πεπραγμένα της. Ο κ. Μπακογιάννης οφείλει να πάρει τώρα θέση και ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να αποσύρει τώρα την τροπολογία».

Για τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς, Νάσο Ηλιόπουλο πρόκειται για μια: «Μεθοδολογία “νύχτας” από την κυβέρνηση. Πετάνε ουσιαστικά τη δημοτική Αρχή της Αθήνας εκτός της “Ανάπλασης Α.Ε”, μία πράξη που περισσότερο μοιάζει με αντίποινα για το εκλογικό αποτέλεσμα».

– Χθες αργά το βράδυ εν τω μεταξύ ο κ. Δούκας με συνέντευξή του στο KONTRA 24 επέμεινε ότι χωρίς την ηγεσία του Δήμου στην εταιρεία «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.» δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεων προς όφελος των Αθηναίων.

«Η κυβέρνηση μου δένει τα χέρια και μου παίρνει τα κλειδιά των υποδομών», δήλωσε ο κ. Δούκας μιλώντας στο ΚΟΝΤΡΑ 24 και στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη σχετικά με την τροπολογία που – σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη- κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να εναρμονιστεί ο διορισμός της διοίκησης με το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων του δημοσίου τομέα. Ο εκλεγμένος Δήμαρχος Αθηναίων ωστόσο ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας, φιλοδοξεί ότι θα υπάρξει «ανατροπή» στη βουλή έστω και την τελευταία ώρα και επισημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση για την τροπολογία που κατατέθηκε. «Επιδιώκω τη συνεργασία», πρόσθεσε αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης και αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει προσωπική κόντρα αφού «το θέμα δεν είναι προσωπικό».

Στη συνέντευξη χαρακτήρισε εκ νέου σκανδαλώδη την τροπολογία λέγοντας ότι ήρθε λίγο πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ότι βγάζει εκτός από τη διοίκηση το Δήμο της Αθήνας και κάθε αιρετό της ΚΕΔΕ κι ότι είναι της λογικής «οι Δήμαρχοι είναι πελάτες της κυβέρνησης». «Εγώ θέλω να αλλάξω το υπόδειγμα», συνέχισε θέτοντας ερωτήματα για το πως θα προχωρήσει η κατάσταση πχ στη Βασιλίσσης Όλγας ή για το ποιο είναι τελικά το κόστος του τετραετούς έργου στην Πανεπιστημίου. Ο κ. Δούκας υπογράμμισε ακόμη ότι εφόσον δεν αποσυρθεί η τροπολογία τότε δεν θα έχει δυνατότητα να κάνει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Απευθυνόμενος στον απερχόμενο Δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη υποστήριξε ότι «θα περίμενα να με βοηθήσει στον αγώνα μου» και «να μου ζητήσει συγγνώμη» γιατί συμβαίνουν όλα αυτά. «Δεν άκουσα λέξη από τον κ. Μπακογιάννη και τη ΚΕΔΕ», συμπλήρωσε ο κ. Δούκας και κατέληξε με την πρόβλεψη σχετικά με το αποτύπωμα της τροπολογίας ότι «κάποιοι άλλοι θα αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς».

Όπως είπε στο KONTRA24 θα προσπαθήσει να κάνει ως Δήμαρχος της Αθήνας το καλύτερο δυνατό, ενώ σημείωσε ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με την κάθοδό του για την προεδρία της ΚΕΔΕ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στ. Κασσελάκης: Βγήκα ενισχυμένος, όλο το στάδιο φώναζε το όνομά μου

Peristeri News

Δεν πάνε σε εκλογές για νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ

Peristeri News

Νάντια Γιαννακοπούλου: Συμφωνώ με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Peristeri News

Leave a Comment