PeristeriNews.gr
Υγεία

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDSΗ πανδημία του κορωνοϊού έχει κάνει τον κόσμο να ξεχάσει το AIDS, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από τον ιό HIV.

Το AIDS εξακολουθεί να είναι παγκόσμιο πρόβλημα το 2022. Ακόμη και στις βιομηχανικές χώρες, ο ιός δεν έχει εξαφανιστεί.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περισσότεροι από 38 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV. Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι μολύνονται παγκοσμίως κάθε χρόνο.

Οι μολύνσεις μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών συνεχίζουν πάντως να μειώνονται – μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη. Ωστόσο, από το 2010 όλο και περισσότεροι τοξικομανείς έχουν μολυνθεί. Το γερμανικό Aidshilfe ανησυχεί πάντως γιατί ορισμένοι τοξικομανείς πιθανότατα δεν γνωρίζουν καν ότι είναι οροθετικοί και μπορούν εύκολα να μολύνουν άλλους.

Γιατί το AIDS είναι τόσο επικίνδυνο

Όποιος έχει AIDS πάσχει από ανοσοανεπάρκεια. Αυτό προκαλείται από μόλυνση με τον ιό HIV . Οι ιοί εισέρχονται στα βοηθητικά Τ κύτταρα του σώματος και τα καταστρέφουν.Όσο λιγότερα Τ βοηθητικά κύτταρα έχουμε, τόσο χειρότερα λειτουργεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ως εκ τούτου, τα άτομα με HIV (χωρίς θεραπεία) αρρωσταίνουν συχνά.

Ειδικά στις φτωχότερες χώρες, η διάγνωση του AIDS γίνεται συχνά μόνο όταν εμφανίζονται οι λεγόμενες ασθένειες που καθορίζουν το AIDS.Για παράδειγμα, η φυματίωση, η εγκεφαλίτιδα και οι όγκοι. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, το AIDS είναι συνήθως θανατηφόρο.
Για πολλούς, η ιστορία του AIDS ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Στην πραγματικότητα, ο ιός HIV είναι πιθανότατα ήδη 100 ετών .

Αν και ο HIV εξακολουθεί να μην είναι ιάσιμος, μπορεί να αντιμετωπιστεί. Για παράδειγμα με φάρμακα που εμποδίζουν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού. Οι οροθετικοί μπορούν συχνά να ζήσουν χωρίς σημαντικούς περιορισμούς. Σύμφωνα με τη Χάνα Μάθιους, λοιμωξιολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Eppendorf του Αμβούργου, δεν μεταδίδουν τον ιό στα παιδιά τους ακόμη και κατά τη γέννηση.

Ωστόσο, οι τακτικές επισκέψεις στον γιατρό είναι απαραίτητες για να ρυθμιστεί σωστά η φαρμακευτική αγωγή. Επειδή η επίδραση των φαρμάκων μπορεί να μειωθεί ή να αναπτυχθούν δυσανεξίες. «Υπάρχουν επίσης προληπτικά μέτρα όπως το PrEP, η λεγόμενη θεραπεία πριν από την έκθεση. Αυτή η θεραπεία με δισκία με το φάρμακο Truvada έχει παρόμοιο αποτέλεσμα με τον εμβολιασμό, αλλά όχι μόνιμα. Τα άτομα που είναι αρνητικά στον HIV μπορούν να πάρουν τα χάπια εάν γνωρίζουν ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Εάν παίρνουν τα χάπια με συνέπεια, ο κίνδυνος μόλυνσης μειώνεται σημαντικά», λέει η Γερμανίδα λοιμωξιολόγος.

Ο ιός HIV είναι πολύ πιο μεταβλητός από τους ιούς κορωνοϊού. Γι’ αυτό και η αναζήτηση εμβολίου είναι πολύ περίπλοκη και συνεχίζεται σχεδόν 40 χρόνια τώρα. Τα περισσότερα από τα εμβόλια που έχουν αναπτυχθεί μέχρι στιγμής δεν έχουν δείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα. Ίσως να υπάρχει ελπίδα τώρα για τα εμβόλια mRNA: Η Moderna ξεκίνησε την πρώτη σειρά δοκιμών τον Ιανουάριο του 2022.

Η BioNTech αναπτύσσει επίσης ένα εμβόλιο κατά του παθογόνου του AIDS. Οι ελπίδες είναι μεγάλες, αλλά μένει να φανεί αν ο ιός μπορεί να νικηθεί μια μέρα με τη βοήθεια της τεχνολογίας mRNA.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!

Related posts

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για τον πρωινό καφέ

Peristeri News

Οι ακραίες θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας από εγκεφαλικά επεισόδια

Peristeri News

Αγύμναστος και με κακή διατροφή ένας στους τρεις εφήβους στην Ελλάδα

Peristeri News

Leave a Comment