PeristeriNews.gr
Οικονομία

ΟΤΟΕ: Συμφωνία για τη νέα ΣΣΕ, ματαιώνεται η απεργία


Για «θεσμική νίκη του κλάδου» μιλά η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), καθώς, όπως έκανε γνωστό, το Γενικό Συμβούλιό της στη σημερινή συνεδρίασή του ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία το πλαίσιο της συμφωνίας για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων για την περίοδο 2019-2021.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε μεταξύ της ΟΤΟΕ και των εκπροσώπων των τραπεζών, στην πέμπτη συνάντηση των δύο μερών, που έγινε την Παρασκευή, έπειτα από «πολύωρη και σκληρή αντιπαράθεση».

«Για να φτάσουμε, όμως, σε αυτή τη συμφωνία χρειάστηκαν πολυάριθμες περιοδείες, συγκεντρώσεις ενημέρωσης των συναδέλφων, πέντε συναντήσεις των δύο πλευρών, καθώς και η προκήρυξη της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας του κλάδου, που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη 20 Μαρτίου, για την οποία τα μηνύματα των εργαζόμενων έδωσαν τον τόνο της αποφασιστικότητάς τους, πιέζοντας αποφασιστικά την εργοδοτική πλευρά» αναφέρει η Ομοσπονδία, που ματαίωσε τελικά την εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία.

Όπως σημειώνει, οι βασικές διεκδικήσεις που είχε θέσει έγιναν αποδεκτές και ικανοποιήθηκαν, ενώ παράλληλα ρυθμίστηκαν και άλλα θέματα που αφορούν βασικές ανάγκες των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΟΤΟΕ-Τραπεζών για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων για την τριετία 2019-2021, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, τα εξής:

  • Προστασία της απασχόλησης: Η βελτιωμένη, σε σχέση με τη προηγούμενη, ρήτρα προστασίας της απασχόλησης – που αποτελούσε κεντρικό αίτημα της ΟΤΟΕ – για τα τρία χρόνια που θα διαρκέσει η νέα κλαδική σύμβαση, αφορά όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις και έχει ως εξής: Τα μέρη επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο.
  • Προστασία του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων με σταδιακή αποκατάσταση μέρους των απωλειών: Μετά από επτά χρόνια μειώσεων και καθήλωσης του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων, λόγω της μνημονιακής κρίσης, η ΟΤΟΕ πέτυχε να αρχίσει η σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών μέσα στην τριετία στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου.
  • Συμφωνήθηκε η μείωση του ωραρίου συναλλαγών: Μειώνεται το ωράριο συναλλαγών κατά 30 λεπτά την ημέρα από Δευτέρα έως και Πέμπτη και διαμορφώνεται από 08.00 έως 14.00 Δευτέρα έως και Παρασκευή.
  • Ενημέρωση και συζήτηση για την ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών: Η συλλογική εκπροσώπηση σε κάθε επιχείρηση του κλάδου θα έχει δικαίωμα ενημέρωσης και συζήτησης για τα σχέδια ψηφιοποίησης της αντίστοιχης Τράπεζας που επηρεάζουν τους εργαζόμενους, καθώς και για την εκπαίδευση που χρειάζονται οι εργαζόμενοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της ψηφιακής μετάβασης.
  • Εισαγωγή για πρώτη φορά σε κλαδική Σ.Σ.Ε. ρύθμισης-πλαισίου για τα συστήματα αξιολόγησης.
  • Οι εργαζόμενοι-άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) θα επιλέγουν τη χρήση του μειωμένου ωραρίου που δικαιούνται, στο χρόνο που τους εξυπηρετεί εντός του ωραρίου.
  • Επιμέρους ρυθμίσεις κοινωνικής μέριμνας, προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας.

Η ΟΤΟΕ επισημαίνει ότι η νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση έχει «σημαντική θεσμική, αλλά και ουσιαστική αξία με ευρύτερες συνδικαλιστικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Είναι όρος αποκατάστασης μιας νέας λειτουργίας των τραπεζών, σε όφελος της πραγματικής οικονομίας, αλλά και της δικής τους ανάπτυξης. Είναι εφαλτήριο ελπίδας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας, που πρέπει να στηριχθεί στον παράγοντα άνθρωπο και στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου σε όλα τα επίπεδα».

Δηλώνει, τέλος, πως «χωρίς να εφησυχάζει απέναντι στις προκλήσεις των καιρών, ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων, για μια ακόμα φορά, κινείται σταθερά μπροστά, θέτοντας τις βάσεις για να γίνει πράξη η ελπίδα και το όραμα, που έχουμε όλοι ανάγκη».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!Related posts

Ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια του Οκτωβρίου

Peristeri News

Τέσσερα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης κατά τη ακρίβειας

Peristeri News

Πυρόπληκτοι: Αναστέλλονται πλειστηριασμοί και κατασχέσεις – Oι δικαιούχοι

Peristeri News

Leave a Comment