PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ουτρέχτη: Τρεις νεκροί και εννιά τραυματίες από την επίθεση


Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης στην Ουτρέχτη.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος της πόλης οι νεκροί από την επίθεση είναι τρεις και οι τραυματίες εννιά.

Στην ενημέρωσή του ο δήμαρχος επισήμανε ότι οι τρεις από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, στην πραγματικότητα θεωρούμε ότι ήταν τρομοκρατικό το κίνητρο» είπε τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να υπάρχουν κι άλλοι» δράστες.

Νωρίτερα, η ολλανδική αστυνομία κατονόμασε έναν 37χρονο Τούρκο, τον Γκοκμέν Τανίς ως τον άντρα που ευθύνεται για την επίθεση.

 

Η εν λόγω φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα την ώρα που πάνοπλοι αστυνομικοί έχουν κυκλώσει ένα κτίριο, κάπου 200 μέτρα από την πλατεία 24ης Οκτωβρίου, όπου έγινε η πρωινή επίθεση, και όπου πιστεύεται ότι έχει ταμπουρωθεί ο δράστης.

Γείτονες του υπόπτου είπαν στο δημοσιογράφο Γερούν Βιλαερτ ότι ο 37χρονος «ήταν διαταραγμένος» ενώ ολλανδικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Τούρκος ύποπτος είχε καθίσει στις 4 Μαρτίου στο εδώλιο δικαστηρίου στην Ουτρέχτη σε σχέση με υπόθεση βιασμού.

Οι Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του, τη στιγμή που πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το περιστατικό είχε τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης, λίγες ημέρες μετά το χτύπημα στη Νέα Ζηλανδία.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, από την επίθεση στο τραμ, έχει χάσει τη ζωή του ένας πολίτης ενώ αρκετοί έχουν τραυματιστεί.

Η ολλανδική κυβέρνηση μετά το περιστατικό, κήρυξε κατάσταση επιφυλακής λόγω τρομοκρατικής απειλής στο υψηλότερο επίπεδο στη επαρχία της Ουτρέχτης και ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε σχολεία, τεμένη και συγκοινωνιακούς κόμβους.

Το επίπεδο απειλής ανέβηκε στη βαθμίδα 5 μόνο στην επαρχία της Ουτρέχτης, διευκρίνισε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας.

Το χρονικό

Ο ένοπλος άνοιξε πυρ στις 11.45 το πρωί (ώρα Eλλάδας) σε επιβάτες συρμού τραμ της πόλης στο σταθμό της πλατείας 24ης Οκτωβρίου.

Εκπρόσωπος της ολλανδικής αστυνομίας δήλωσε ότι είναι πιθανόν πως ο δράστης διέφυγε με αυτοκίνητο, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περισσότεροι τους ενός ένοπλοι να συμμετείχαν στην επίθεση.

«Το περιστατικό στην Ουτρέχτη «φαίνεται ότι έχει τα χαρακτηριστικά τρομοκρατικής επίθεσης», δήλωσε πριν από λίγο ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ολλανδίας Πίτερ-Γιααπ Ααλμπερσμπεργκ, μετέδωσε το ολλανδικό δίκτυο NOS.

«Ο δράστης διαφεύγει ακόμη», αναφέρει στο Twitter η αστυνομία καλώντας τους πολίτες να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες της.

 

Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψή του

Η ολλανδική αστυνομία από την πρώτη στιγμή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, χωρίς φυσικά να το επιβεβαιώνει.

Όπως χαρακτηριστικά είπε αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας υπάρχουν διάφορες πτυχές του συμβάντος που πρέπει να διερευνηθούν.

Ο δράστης μετά την επίθεση στο τραμ διέφυγε και από τότε η αστυνομία τον ψάχνει. Είναι άγνωστο αν είναι ένας ή περισσότεροι, όπως παραδέχθηκε και ο επικεφαλής της ολλανδικής αντιτρομοκρατικής. Αγνωστο παραμένει ακόμη αν οι επιθέσεις με πυροβολισμούς σε άλλα σημεία της Ουτρέχτης έγιναν ταυτόχρονα με την επίθεση στο τραμ ή ακολούθως, καθώς διέφυγε ο δράστης.

Πάντως η Ουτρέχτη βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού 5, στο υψηλότερο επίπεδο δηλαδή, ενώ έντονη είναι η παρουσία της αστυνομίας και ανδρών του στρατού σε αεροδρόμια, μέσα μεταφοράς και τζαμιά, όχι μόνο στη συγκεκριμένη πόλη αλλά και σε άλλες της Ολλανδίας. Στην Ουτρέχτη έχει ζητηθεί από το πρωί στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους για ασφάλεια, ενώ κλειδαμπαρωμένα είναι και τα σχολεία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment