PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Ομιλία Περιφερειάρχη Αττικής στη Συνέντευξη Τύπου του Υπ. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλία


Τη βούληση της Περιφέρειας Αττικής να ξαναβρεί ο Πειραιάς τη θέση που του αξίζει και να ξαναγίνει σημείο αναφοράς για την Αττική και για όλη την Ελλάδα, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός.

Τη βούληση της Περιφέρειας Αττικής να ξαναβρεί ο Πειραιάς τη θέση που του αξίζει και να ξαναγίνει σημείο αναφοράς για την Αττική και για όλη την Ελλάδα, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε με πρωτοβουλία του Υπ. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, το μεσημέρι στον Ο.Λ.Π. με αφορμή την από κοινού ενεργή πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Περιφέρειας Αττικής και του Ο.Λ.Π. που αφορά σε μια σειρά μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις για την γενικότερη αναμόρφωση του λιμανιού του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής.

Στόχος μας, τόνισε, ο Περιφερειάρχης Αττικής είναι η ενίσχυση του ρόλου του Πειραιά ως το μεγαλύτερο λιμάνι στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ως ένα από τα πλέον σύγχρονα εμπορικά και τουριστικά λιμάνια στον κόσμο αλλά και ως σημαντικός μοχλός ανάπτυξης της Εθνικής Οικονομίας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επισήμανε ότι:

«Στην πλήρη τους ανάπτυξη τα έργα θα καλύψουν μια συνολική έκταση 180 στρεμμάτων εκ των οποίων τα 100 στρέμματα θα αποτελέσουν χώρους πρασίνου και κοινόχρηστες επιφάνειες και, μάλιστα, μέσα σε μια πυκνοδομημένη περιοχή. Χαρακτηριστικά, αναφέρω ότι το Πεδίο του Άρεως, το μεγαλύτερο πάρκο της Αθήνας, έχει έκταση 350 στρεμμάτων.

Έτσι, ικανοποιούμε και το αίτημα δεκαετιών να ενσωματωθεί το λιμάνι στην πόλη του Πειραιά. Το ζητούμενο για εμάς είναι όχι μόνο να βελτιώσουμε το ίδιο το Λιμάνι αλλά και να ανοίξουμε την ουσιαστική πρόσβαση από την Πόλη στο Λιμάνι και αντίστροφα.

Με αυτόν τον τρόπο, θα σταματήσει ο Πειραιάς να αποτελεί προορισμό αναγκαστικής σύντομης παραμονής πριν από την επιβίβαση σε θαλάσσιο μέσο και θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τον ταξιδιώτη για διανυκτέρευση και αναψυχή στην περιοχή, γεγονός που θα έχει προφανή θετικά οικονομικά αποτελέσματα για την ίδια την πόλη».

Στη συνέχεια ο κ. Σγουρός τόνισε:

«Με βάση τα παραπάνω, χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Υπουργού Ανάπτυξης που σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τον ΟΛΠ προχωρά στην υλοποίηση του μεγάλου έργου του Monorail, συνολικού προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ. Ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για την αποφόρτιση της κυκλοφοριακής επιβάρυνσης της πόλης του Πειραιά, τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των εκατομμυρίων επιβατών που συγκεντρώνονται, ιδίως τη θερινή περίοδο μέσα στη λιμενική ζώνη, τη διασύνδεση του Λιμανιού με τους σταθμούς του ΗΣΑΠ, του Προαστιακού και τις σχεδιαζόμενες διαδρομές του Μετρό. Ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε ήδη προβεί σε κάθε αναγκαία ενέργεια για την εξασφάλιση των πιστώσεων από το ΠΕΠ Αττικής για συνδρομή στη χρηματοδότηση του έργου.

Προχωράμε, λοιπόν, άμεσα στην ένταξη στο ΠΕΠ Αττικής της Ανάπλασης της Ηετιώνειας Πύλης, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων έργων πρασίνου και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε δεύτερη φάση, σε συνεργασία με τον ΟΛΠ και το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 θα προωθήσουμε τη χρηματοδότηση από το χρηματοδοτικό εργαλείο JESSICA έργων του master plan για την Πολιτιστική Ακτή Πειραιά που έχει συνολικό προϋπολογισμό 70 εκατομμύρια ευρώ και το οποίο συμπεριλαμβάνει μετατροπή εγκαταλελειμμένων κτηρίων, αποθηκών και silo σε χώρους πολιτισμού και εμπορικής χρήσης, τη ριζική ανάπλαση της Ακτής Βασιλειάδη σε χώρο φιλικό προς τον τουρίστα και τον επισκέπτη, βελτίωση της προσβασιμότητας της λιμενικής ζώνης από τη γύρω περιοχή με πεζογέφυρες και εκτεταμένα έργα πρασίνου, αθλοπαιδιών, παιδικών χαρών, πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων.

Σχετικά με τις λιμενικές υποδομές, υπενθυμίζουμε, ότι ήδη έχουμε προωθήσει προς ένταξη στον Άξονα 1 του ΠΕΠ Αττικής τα έργα Επέκτασης στις Προβλήτες Αλών και Αγίου Νικολάου, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 7 εκατομμύρια ευρώ και είμαστε έτοιμοι για την ένταξη περαιτέρω ώριμων έργων.

Για τον αμεσότερο δε συντονισμό όλων των παραπάνω ενεργειών, προχωρούμε σε σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας με τον ΟΛΠ Α.Ε., με αντικείμενο τον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων σε σχέση με την υλοποίηση των έργων του Λιμανιού και την προετοιμασία για τη χρηματοδότησή τους μέσω ΠΕΠ, JESSICA και άλλων χρηματοδοτικών μεθόδων».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης Αττικής τόνισε:

«Για μας, ο χιλιοτραγουδισμένος Πειραιάς που αγαπάμε, δεν ήταν ποτέ ένα λιμάνι. Είναι σημείο αναφοράς για την Περιφέρεια Αττικής.

Η αναβάθμισή του έχει τεράστια σημασία για την οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Μαζί με τις δράσεις για το ιστορικό κέντρο για την Αθήνα, αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την Περιφέρεια Αττικής και στοχεύουν στη βελτίωση της καθημερινότητας που βιώνουν οι πολίτες.

Καλή η θεωρία και τα αναπτυξιακά οράματα αλλά εμείς προτιμάμε την πράξη και τα έργα.

Αυτό κάναμε, και αυτό κάνουμε και τώρα».

O Υπ. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η δουλειά που γίνεται για την απορρόφηση των κονδυλίων του Ε.Σ.Π.Α. αποδίδει καρπούς, καθώς αποδεσμεύονται σημαντικοί πόροι. Ανακοίνωσε, δε, δύο μεγάλα έργα προϋπολογισμού 350 εκ. ευρώ και τα οποία υπάγονται με απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης στο ΠΕΠ Αττικής. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει να εκτελέσει δύο μεγάλα έργα στον Πειραιά μετά από πολλά χρόνια, τα οποία είναι απολύτως ώριμα, για να υλοποιηθούν, καθώς όλες οι σχετικές άδειες έχουν εκδοθεί.

Τα έργα αυτά είναι:

α) Επέκταση λιμανιού στο νότιο τμήμα, προϋπολογισμού 230 εκ. ευρώ με έξι νέες θέσεις ελλιμενισμού για μεγάλα κρουαζιερόπλοια (άνω των 4.000 επιβατών)

β) Δημιουργία υπερυψωμένου τρένου σταθερής τροχιάς monorail για την εξυπηρέτηση των επιβατών και την διασύνδεση με τα υπόλοιπα Μ.Μ.Μ.

Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόοδο που σημειώνει ο Πειραιάς στον τομέα της κρουαζιέρας, προσθέτοντας ότι ο Ο.Λ.Π. τον τελευταίο χρόνο είχε 360 εκ. ευρώ έσοδα από την κρουαζιέρα και στόχο να διπλασιαστούν σε τέσσερα χρόνια.

Από την πλευρά του ο Υφ. Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε λόγο για καλές ειδήσεις σε δύσκολη συγκυρία και χαρακτήρισε την κρουαζιέρα ζήτημα υψίστης προτεραιότητας. Ο κ. Γεωργιάδης αναφερόμενος στον τομέα της λιμενικής πολιτικής ανακοίνωσε τη μείωση της γραφειοκρατίας στα έργα επισκευής σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης, αναφέρθηκε κι αυτός στη σημασία του τομέα της κρουαζιέρας, την οποία και χαρακτήρισε ως το νέο μεγάλο γεγονός του 2011.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

ΕΝΠΕ: Πρώτη η παράταξη του Απόστολου Τζιτζικώστα

Peristeri News

Μήνυση του Ν. Χαρδαλιά για τις δολιοφθορές στον υποθαλάσσιο αγωγό νερού της Αίγινας

Peristeri News

Ν. Χαρδαλιάς: Ξεκινάμε από τη Δυτική Αττική για να σχεδιάσουμε το αύριο

Peristeri News

Leave a Comment