PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια


Με κεντρικό σύνθημα «Ποτέ ξανά άνεργη Πρωτομαγιά» και με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε σήμερα μαζικό συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Με κεντρικό σύνθημα «Ποτέ ξανά άνεργη Πρωτομαγιά» και με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε σήμερα μαζικό συλλαλητήριο των ΓΣΕΕκαι ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Η πορεία των εργαζομένων ξεκίνησε από την Πλατεία Κλαυθμώνος για να καταλήξει έξω από τη Βουλή, στο Σύνταγμα. Συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποίησε νωρίτερα και το ΠΑΜΕ.

Ανοιχτοί είναι πλέον όλοι οι δρόμοι γύρω από την Πλατεία Συντάγματος καθώς και ο σταθμός του μετρό στο Σύνταγμα.

Στο ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης οι οργανωτές αναφέρουν ότι η φετινή Πρωτομαγιά αποτελεί μήνυμα αντίστασης στα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, στην αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων και στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελεί ακόμη τιμή στους αγωνιστές που ίδρυσαν τα συνδικάτα και ξεκίνησαν την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εργατική Πρωτομαγιά, κατατέθηκαν το πρωί στεφάνια στο Πολυτεχνείο και στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.

«Και η φετινή πρωτομαγιά βρίσκει τον κόσμο της εργασίας και τη νέα γενιά αντιμέτωπους με πολιτικές που τραυματίζουν την κοινωνική συνοχή και εκτινάσσουν την ανεργία σε επίπεδα εφιαλτικά», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο προστασίας των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

«Η εργατική πρωτομαγιά είναι μέρα μνήμης, αλλά και επίκαιρων αγώνων για τα δικαιώματα και τη ζωή της εργατικής τάξης», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Το μήνυμα που στέλνει εν όψει των εκλογών η εργατική πρωτομαγιά είναι ένα μεγάλο μήνυμα προοδευτικής ανατροπής στη χώρα και αυτό το μήνυμα θα καταγραφεί και θα επιβεβαιωθεί στις κάλπες», τόνισε.

Η θυσία των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής «μας εμπνέει στους σημερινούς και αυριανούς αγώνες», δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την κατάθεση στεφάνου στον χώρο.

Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις

Μετ’ εμποδίων πραγματοποιούνται, εν τω μεταξύ, οι μετακινήσεις λόγω της συμμετοχής των εργαζόμενων στην 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει τα συνδικάτα.

Συγκεκριμένα, σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον προαστιακό σιδηρόδρομο και για τον λόγο αυτό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια του μετρό από Δουκίσσης Πλακεντίας έως το αεροδρόμιο.

Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, ενώ κανονικά θα κυκλοφορούν τραμ, ηλεκτρικός και μετρό.

Επίσης, δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) στην 24ωρη απεργία.

Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

Με συγκεντρώσεις, πορείες και με καταθέσεις στεφανιών συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην απεργία για την εργατική Πρωτομαγιά και στη Θεσσαλονίκη.

Στην πλατεία Αριστοτέλους πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΘΟΘ, ενώ ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο Μνημείο του Εργάτη έξω από το ΕΚΘ, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των νεκρών της εργατικής Πρωτομαγιάς και του Μάη του 1936.

Άλλη συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στη θέση όπου βρισκόταν μνημείο παλαιότερα, στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Βενιζέλου.

Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες εορτάστηκε στην Πάτρα η εργατική Πρωτομαγιά.

Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, την οποία οργάνωσαν το εργατικό κέντρο της Πάτρας και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, ενώ η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου, την οποία οργάνωσαν το ΠΑΜΕ και εργατικά συνδικάτα.

Ωστόσο, κατά την έναρξη της πορείας από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης δημιουργήθηκε ένταση, όταν νεαροί επιχείρησαν να πάρουν το πανό της διοίκησης του εργατικού κέντρου, που βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Φορτηγό παρέσυρε γυναίκα στη λεωφόρο Θηβών

Peristeri News

Έκτακτο δελτίο καιρού με βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις

Peristeri News

Ο δράστης ήρθε στην Ελλάδα λίγες ώρες πριν μαχαιρώσει την 22χρονη στην Ερμού

Peristeri News

Leave a Comment