PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ολάντ: Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί ταχύτερα


Η ευρωζώνη οφείλει να κινηθεί προς μια «στενότερη ολοκλήρωση» και δη «πιο γρήγορα» αλλά να έχει ταυτόχρονα «μια κοινωνική διάσταση», είπε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνοντας πως αυτό είναι κατά τον ίδιο το «μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Η ευρωζώνη οφείλει να κινηθεί προς μια «στενότερη ολοκλήρωση» και δη «πιο γρήγορα» αλλά να έχει ταυτόχρονα «μια κοινωνική διάσταση», είπε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, επισημαίνοντας πως αυτό είναι κατά τον ίδιο το «μέλλον του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Ακόμη, ο Ολάντ σημείωσε πως η ΕΕ θα αποκτήσει έναν ενιαίο μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών και έναν ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης τραπεζών ως τα μέσα της επόμενης χρονιάς.

«Οι χώρες εκτός της ευρωζώνης πρέπει να αφήσουν τα κράτη εντός αυτής να ακολουθήσουν τον δικό τους ρυθμό», επισήμανε ακόμα ο Ολάντ, προφανώς αναφερόμενος στη Βρετανία που εμπόδισε προτάσεις με στόχο την προώθηση της δημοσιονομικής ένωσης, ενώ εκείνες οι χώρες-μέλη της ΕΕ που θέλουν να ενταχθούν στο ενιαίο νόμισμα πρέπει να συντονιστούν με την ευρωζώνη σε επίπεδο αποφάσεων.

Ο πρόεδρος Ολάντ διαβεβαίωσε πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ τάχθηκε και εκείνη υπέρ αυτών των θέσεων κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο διάλογος «θα συνεχιστεί τους μήνες που έρχονται», ώστε να υπάρξει σαφήνεια όσον αφορά το συντονισμό της οικονομικής και της δημοσιονομικής πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα όμως, επέμεινε ο σοσιαλιστής πρόεδρος, πρέπει «να δοθεί μια κοινωνική διάσταση» στις ευρωπαϊκές πολιτικές: η οικονομική και νομισματική ένωση θα συμπεριλάβει έναν συντονισμό των κοινωνικών πολιτικών και των δεικτών και θα πρέπει να γίνουν διευκρινίσεις.

Το σχέδιο για την τραπεζική ένωση, «που ήλθε στην επικαιρότητα προ ενός έτους τώρα υλοποιείται με χρονοδιάγραμμα το οποίο μάς επιτρέπει να πούμε ότι οι μηχανισμοί… θα είναι σε λειτουργία στα μέσα του 2014 ώστε να προστατεύουν την Ευρώπη από μια τραπεζική κρίση» στο μέλλον, επανέλαβε εξάλλου ο Ολάντ.

Ακόμα, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι δεν έχει έλθει η ώρα ακόμα να ξεκινήσει η εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του 2014, μετά και τις νέες επικρίσεις στο εσωτερικό της Γαλλίας –ιδίως από κυβερνητικά στελέχη– εναντίον του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Δεν είναι αυτή η στιγμή, δεν είναι η ώρα» για την εκστρατεία των ευρωεκλογών, είπε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Συνεργάζομαι με τους κοινοτικούς θεσμούς, η σύνθεση των οποίων έχει εγκριθεί από τους λαούς και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (…) με σεβασμό» επισήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Νωρίτερα σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικού εμπορίου Νικόλ Μπρικ, κατηγόρησε τον Μπαρόζο ότι επί των ημερών του στην προεδρία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έπραξε παρά ελάχιστα.

«Υπάρχουν σχόλια που δεν απαντώνται με άλλα σχόλια», απάντησε στη συνέντευξη που έδωσε σήμερα ο ίδιος ο Μπαρόζο. «Ενόσω άλλοι έκαναν δηλώσεις, εγώ μαζί με τους αρχηγούς κρατών-κυβερνήσεων εργαζόμουν για την ανάπτυξη και για την απασχόληση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με μια δόση ειρωνείας.

Το θέμα, είπε ο Μπαρόζο, είναι «τι μπορούμε να κάνουμε για την Ευρώπη», ενώ σημείωσε ότι έχει στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Leave a Comment