PeristeriNews.gr
Οικονομία

Οι πιο ενεργοβόρες συσκευές στο σπίτι μας


Ποιες είναι όμως οι πιο ενεργοβόρες συσκευές που έχουμε στα σπίτια μας.

«Βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει ένα στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες από 6 το απόγευμα έως 9 το βράδυ, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας». Αυτό τόνισε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεων για την επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα που θα ισχύσει τον Νοέμβριο.

O Μιχάλης Χριστοδουλίδης, ενεργειακός επιθεωρητής, μίλησε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην ΕΡΤ για τις οικιακές συσκευές που καταναλώνουν ρεύμα καθώς και τα μικρά μυστικά που μπορούν να περιορίσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απαρίθμησε τις συσκευές που αυξάνουν τους λογαριασμούς ρεύματος με τον θερμοσίφωνα, τον φούρνο και το αερόθερμο να είναι αρνητικοί πρωταθλητές.

* Θερμοσίφωνας (3.000W έως 5.000W)
* Φούρνος (2.200W έως 4.000W)
* Αερόθερμο (2.000W έως 3.000W)
* Πιστολάκι μαλλιών (1.800W έως 2.500W)
* Μάτι κουζίνας (1.500W έως 2.000W)
* Βραστήρας (1.200W έως 3.000W)
* Στεγνωτήρας (1.000W έως 4.000W)
* Πλυντήριο πιάτων (1.000W έως 2.400W)
* Σίδερο (1.000W έως 2.000W)
* Κλιματιστικό (900W έως 5.000W)

Η αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών βρίσκεται πρώτη στη λίστα των ενεργειών που πρέπει να κάνουμε για να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά 15%. Σύμφωνα με τον ειδικό «η συντήρηση όλων των ηλεκτρικών συσκευών είναι το νούμερο ένα που πρέπει να κάνουμε. Ενδεικτικά ένας μη συντηρημένος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αυξάνει την κατανάλωση κατά 30 – 40%».

Ο ίδιος συνέστησε να αφήσουμε τις άσχημες συνήθειες του παρελθόντος και να προσέχουμε να μην αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση stand by (τηλεοράσεις, υπολογιστές) και τους φορτιστές στην πρίζα.

«Θα πρέπει να κλείνουμε τις συσκευές από το διακόπτη ή να τις βγάζουμε από τη πρίζα. Δεν αρκεί να τις κλείνουμε με το τηλεχειριστήριο» εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσουμε 15 κιλοβατώρες το μήνα.

Κλείνουμε λοιπόν όλες αυτές τις συσκευές «βαμπίρ», όπως ονομάζονται όταν δεν τις χρησιμοποιούμε και να τις βγάζουμε από την πρίζα όταν πηγαίνουμε για ύπνο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment