PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ο Πούτιν ζητά να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε την ανάγκη αυστηρής τήρησης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινάν, ανακοινώσει το Κρεμλίνο την Παρασκευή.

Η κλήση πραγματοποιήθηκε αργά την Πέμπτη μετά από αίτημα της Αρμενίας, αφού το υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν για μετακίνηση δυνάμεων στην επικράτειά του και ο γενικός εισαγγελέας της Αρμενίας άνοιξε ποινική υπόθεση για “παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας”.

Το Αζερμπαϊτζάν απέρριψε τις κατηγορίες, λέγοντας ότι επιβάλλει τα σύνορά του. Η Αρμενία δήλωσε την Πέμπτη ότι είχε σταματήσει την προώθηση των Αζέρων και ότι τα στρατεύματα επέστρεψαν στις θέσεις τους. Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Η Ρωσία μεσολάβησε κατάπαυση του πυρός το περασμένο έτος, η οποία τερμάτισε μια αιματηρή σύγκρουση για τον θύλακα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής κλήσης, ο Πασινάν είπε στον Πούτιν ότι είχε αποφασίσει να προσφύγει στον Οργανισμό Συλλογικής Συνθήκης για την Ασφάλεια (CSTO), μια εξαμελή στρατιωτική συμμαχία που ηγείται η Ρωσία και περιλαμβάνει την Αρμενία, για την παράβαση, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

“Ο Πασινάν μίλησε υπέρ του εποικοδομητικού διαλόγου και της συνεργασίας, με στόχο την επίλυση όλων των προβλημάτων που προκύπτουν με ειρηνικά, πολιτικά και διπλωματικά μέσα”, ανέφερε το Κρεμλίνο σε δήλωση.

Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι η Ρωσία ήταν αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες διαμεσολάβησης και να διατηρήσει στενές επαφές τόσο με τον Ερεβάν όσο και με το Μπακού.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Γαλλία: Κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα στην άμβλωση

Peristeri News

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Leave a Comment