PeristeriNews.gr
Περιφέρεια Αττικής

Ο Περιφερειάρχης Αττικής προς τους Δημάρχους για την οδική ασφάλεια


Επιστολή του Περιφερειάρχη Αττικής προς όλους τους Δημάρχους της Περιφέρειας για την οδική ασφάλεια, λόγω μη μεταφοράς των αντίστοιχων πιστώσεων από το αρμόδιο Υπουργείο.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, μέσω επιστολής του προς όλους τους Δημάρχους της Περιφέρειας Αττικής, τους ενημερώνει πως η Περιφέρεια Αττικής δεν ασκεί τις μητροπολιτικές αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, και που αφορούν σε θέματα οδικής ασφάλειας, λόγω μη μεταφοράς των αντίστοιχων πιστώσεων από το αρμόδιο Υπουργείο, όπως ορίζει το άρθρο 102 παρ. 5 του Συντάγματος.

Άλλωστε και από το ίδιο το κείμενο του νόμου 4018/2011 ορίζεται ρητά ότι «οι πόροι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων εγκεκριμένοι ή προς έγκριση που αφορούν εκτέλεση συμβάσεων των υπηρεσιών της παραγράφου 1, μεταβιβάζονται υποχρεωτικά με μέριμνα των αρμοδίων Οργάνων στην Περιφέρεια Αττικής.

Πάσης φύσεως δαπάνες που θα προκύψουν μετά την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου, στις οποίες περιλαμβάνονται και αποζημιώσεις από εκκρεμείς δίκες, καθώς και αυτές της διοικητικής επίλυσης, εφόσον ανατρέχουν σε χρόνο προγενέστερο της παράδοσης – παραλαβής, επιβαρύνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τις οικείες πιστώσεις του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία και δεν έχει υπογραφεί το σχετικό πρωτόκολλο παράδοσης – παραλαβής, εξαιτίας της μη μεταφοράς των αντίστοιχων πόρων από το Υπουργείο.

Να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός που πρέπει να μεταφερθεί είναι της τάξεως των 225 εκ. ευρώ, οι δε πιστώσεις είναι περίπου 100 εκ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογιστούν οι παλαιές οφειλές και οι τόκοι. Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για τεράστια ποσά, τα οποία η Περιφέρεια Αττικής, με τους ήδη κατά 30% μειωμένους πόρους της, αδυνατεί να καλύψει.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στην απρόσκοπτη συνέχιση παροχής υπηρεσιών αλλά και στη συντήρηση οδικών αξόνων σε ανεκτό επίπεδο για 550 χιλιόμετρα της μεταφερόμενης αρμοδιότητας του οδικού δικτύου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για αρμοδιότητες όπως:

  • Η φωτεινή σηματοδότηση οδών
  • Η συντήρηση πρωτεύοντος οδικού δικτύου Αττικής συνολικού μήκους περίπου 550 χλμ (επούλωση λάκκων, νέοι ασφαλτοτάπητες, αποκαταστάσεις στηθαίων ασφαλείας κοκ)
  • Θέματα ηλεκτροφωτισμού οδών, ηλεκτρομηχανολογικά και λοιπά ζητήματα.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, μεταξύ άλλων υπενθυμίζει ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει ενημερώσει με επιστολές τον Πρωθυπουργό, τους Αντιπροέδρους και Υπουργούς της Κυβέρνησης καθώς τους βουλευτές όλων των κομμάτων του Νομού Αττικής και υπογραμμίζει:

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η επικινδυνότητα που προκύπτει για το οδικό δίκτυο είναι προφανής. Ωστόσο η Περιφέρεια Αττικής δεν θα αναλάβει μια αρμοδιότητα που δεν μπορεί να υλοποιήσει λόγω έλλειψης των πιστώσεων που θα έπρεπε να την συνοδεύουν. Η εν λόγω διαδικασία δεν έχει μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί, σαφώς όχι λόγω υπαιτιότητας μας.

Η δική μας δέσμευση προς τα 5 εκ πολιτών της Αττικής βασίζεται στην ειλικρίνεια και στη διαφάνεια. Δεν θα απολογηθούμε για ευθύνες που δεν μας αναλογούν».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ν. Χαρδαλιάς: Εντατικοποιούμε τους ελέγχους για το πασχαλινό τραπέζι

Peristeri News

Περιφέρεια Αττικής: Απόπειρα τηλεφωνικής εξαπάτησης των πολιτών

Peristeri News

Χρηματοδότηση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών στον Δήμο Περιστερίου από την Περιφέρεια Αττικής

Peristeri News

Leave a Comment