PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

O καρκίνος του μαστού έχει περιβαλλοντικές αιτίες;



Μια νέα, διεξοδική έρευνα που μελετά τη σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του στήθους στις γυναίκες και περιβαλλοντικούς παράγοντες είδε το φως της δημοσιότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια νέα, διεξοδική έρευνα που μελετά τη σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του στήθους στις γυναίκες και περιβαλλοντικούς παράγοντες είδε το φως της δημοσιότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, η έρευνα μπορεί να αποτελέσει βάση για ορισμένες μόνο, γνωστές σε όλους συστάσεις αποφυγής κινδύνων χωρίς να εγγυάται για τη βαρύτητά τους.

Τα πλέον εμπεριστατωμένα δεδομένα υποδηλώνουν πως οι γυναίκες μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο αποφεύγοντας μη απαραίτητες αξονικές τομογραφίες, μακροχρόνιες ορμονοθεραπείες για την εμμηνόπαυση, οι οποίες συνδυάζουν οιστρογόνα και προγεστερόνη, το αλκοόλ, αλλά και την αύξηση του βάρους τους.

Η υποβολή σε συχνές αξονικές τομογραφίες ανησυχεί τους επιστήμονες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τις μαστογραφίες που εκπέμπουν πολύ μικρότερη ακτινοβολία.

Την έκθεση εξέδωσε το Institute of Medicine, μια ανεξάρτητη αρχή που υπάγεται στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες προς την κυβέρνηση και το κοινό.

Αποκλειστικός χρηματοδότης της έρευνας ήταν η οργάνωση κατά του καρκίνου, Susan G. Komen for the Cure.

Για αυτούς που περίμεναν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση σε χημικές ουσίες -από την ατμοσφαιρική ρύπανση ως τα καλλυντικά και την ποιότητα νερού και φαγητού- η έκθεση αποτέλεσε πιθανότατα μια μεγάλη απογοήτευση.

Κι αυτό διότι αντικατοπτρίζει την έλλειψη επιστημονικών στοιχείων και αποδείξεων σε ένα πλήθος ζητημάτων που απασχολούν το πλατύ κοινό.

“Γνωρίζουμε ελάχιστα για τους κινδύνους που ευθύνονται για την εκδήλωση καρκίνου του στήθους δεδομένων των κονδυλίων που έχουν δαπανηθεί στην έρευνα” λέει η Ίρβα Χερτζ-Πιτσιότο, πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας σε θέματα περιβάλλοντος και υγείας.

Είναι δύσκολη η ενδελεχής μελέτη του θέματος εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων: είναι ηθικά ανεπίτρεπτη η χορήγηση “ύποπτων” χημικών ουσιών στον άνθρωπο για να διαπιστώσουμε αν προκαλούν καρκινογενέσεις.

Η μελέτη ανθρώπων που έχουν εκτεθεί σε επικίνδυνες ουσίες στο παρελθόν είναι δυνατή, αλλά τα στοιχεία σχετικά με την έκταση και τη διάρκειά της μπορεί να είναι παραπλανητικά. Χρήσιμες πληροφορίες παρέχουν και οι έρευνες σε ζώα, αλλά τα συμπεράσματα δεν είναι πάντα εφαρμόσιμα στον άνθρωπο.

Τέλος, οι άνθρωποι εκτίθενται συχνά σε μείγματα ουσιών που αντιδρούν μεταξύ τους με περίπλοκους τρόπους, ενώ οι επιπτώσεις τους εξαρτώνται από τη γενετική σύσταση ή δομή του κάθε οργανισμού.

Ομοίως δεν διαπιστώθηκε επιστημονικά αποδεδειγμένη διασύνδεση μεταξύ του καρκίνου του στήθους και την έκθεση σε χημικά που περιέχονται σε βαφές μαλλιών, προϊόντα καλλωπισμού για νύχια ή πλαστικές συσκευασίες.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων σε διαφορετικά στάδια της ζωής, καθώς εικάζεται πως ο ιστός του στήθους είναι περισσότερο ευάλωτος κατά την παιδική ή την εφηβική ηλικία.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Συνεχίστηκε η υπερθέρμανση του πλανήτη και τον Απρίλιο

Peristeri News

Τα αρπακτικά πουλιά επιστρέφουν στο Δάσος της Δαδιάς

Peristeri News

Geo.fr: Δύο ελληνικές παραλίες στις 15 ομορφότερες της Ευρώπης

Peristeri News

Leave a Comment