PeristeriNews.gr
Διεθνή

O Kάμερον δυσκολεύει τη μετανάστευση στη χώρα του



Δέσμη μέτρων για την αποθάρρυνση της μετανάστευσης στη χώρα του πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς οι σχετικοί περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στην ελεύθερη μετακίνηση και εργασία σε όλες τις χώρες-μέλη λήγουν με την εκπνοή του τρέχοντος έτους.

Δέσμη μέτρων για την αποθάρρυνση της μετανάστευσης στη χώρα του πρόκειται να παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς οι σχετικοί περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στην ελεύθερη μετακίνηση και εργασία σε όλες τις χώρες-μέλη λήγουν με την εκπνοή του τρέχοντος έτους.

Το εν λόγω πακέτο μέτρων, παρότι δεν αναφέρεται επισήμως σε πολίτες κάποιων συγκεκριμένων χωρών, «έχει κατά νου» τους πολίτες της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, αφού αλλεπάλληλα δημοσιεύματα θέλουν τόσο τους Ρουμάνους όσο και τους Βούλγαρους να καταφεύγουν στη Βρετανία προς αναζήτηση εργασίας «κατά ορδές», κάτι που όμως δεν δείχνει να το αντέχει η βρετανική οικονομία.

Βάσει του σχεδίου αυτού, η πρόσβαση των μεταναστών στο σύστημα υγείας (NHS) και κοινωνικής πρόνοιας της Βρετανίας πρόκειται να περιοριστεί, με τους νέους μετανάστες να πρέπει να περιμένουν έως και πέντε χρόνια προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε επιχορηγούμενη από το κράτος στέγαση, ενώ, παράλληλα, διπλασιάζει τα πρόστιμα στους εργοδότες εκείνους που θα απασχολούν παράνομα μετανάστες.

Αξιοσημείωτο είναι πως και τα τρία μεγάλα κόμματα έχουν υιοθετήσει πλέον σκληρή στάση έναντι των μεταναστών, καθώς δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ζήτημα της μετανάστευσης έχει γίνει μια από τις κύριες αιτίες ανησυχίας των πολιτών εν όψει των εκλογών του 2015.

Την ίδια στιγμή, ένα κόμμα με αντιμεταναστευτική ρητορική, που άλλοτε τα μεγάλα κόμματα χλεύαζαν, καταγράφει μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις.

Σε μια ομιλία του, η οποία αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία, ο Κάμερον θα πει ότι θέλει να εμποδίσει την εκμετάλλευση του συστήματος πρόνοιας της Βρετανίας από τους μετανάστες και θα υποστηρίξει ότι η πρόσβαση σε αυτό καθώς και στο κοινωνικό κράτος της χώρας του είναι κάτι που οι νεοεισερχόμενοι πρέπει να κερδίζουν και όχι να τους παρέχεται αυτόματα.

«Ο συνολικός αριθμός των μεταναστών πρέπει να μειωθεί δραστικά από εκατοντάδες χιλιάδες τον χρόνο σε μόλις μερικές δεκάδες χιλιάδες» θα πει ο Κάμερον, ανακοινώνοντας μέτρα τα οποία θα ισχύσουν για τους υπηκόους και άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε..

«Αν και πάντοτε πίστευα στα οφέλη της μετανάστευσης, επίσης πάντοτε πίστευα ότι η μετανάστευση πρέπει να ελέγχεται με σωστό τρόπο» αναμένεται να δηλώσει.

Ο Κάμερον θα ανακοινώσει μέτρα που θα καταστήσουν δυσκολότερο για υπηκόους κρατών που ανήκουν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ), περιλαμβανομένων της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, να ζητούν επίδομα ανεργίας έξι μήνες μετά την εγκατάστασή τους στη Βρετανία.

«Το μέτρο θα ισχύσει στις αρχές του 2014. Πρέπει να στείλουμε στους μετανάστες από τον ΕΟΧ ένα πολύ σαφές μήνυμα. Όπως και για τους Βρετανούς πολίτες, ουδείς έχει απόλυτο δικαίωμα στο επίδομα ανεργίας» θα πει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Οι μετανάστες θα αντιμετωπίζουν «αυστηρότερες χρεώσεις» από μέρους του NHS ή θα υποχρεώνονται να ασφαλίζονται σε ιδιωτικές εταιρείες.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουμε ένα δωρεάν Εθνικό Σύστημα Υγείας, όχι ένα δωρεάν Διεθνές Σύστημα Υγείας» θα πει ο Κάμερον.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Νικ Κλεγκ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, του ήσσονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού του Κάμερον, είπε ότι η Βρετανία εξετάζει το ενδεχόμενο να υποχρεώνει υπηκόους κρατών «υψηλού κινδύνου» να καταβάλλουν ένα ποσό ως εγγύηση, ώστε να μη διαμένουν περισσότερο από όσο προβλέπει η άδεια εισόδου τους, το οποίο θα τους επιστρέφεται κατά την έξοδό τους από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, ο Κλεγκ απεμπόλησε την υπόσχεσή του ότι οι παράνομοι μετανάστες θα μπορούν να αμνηστεύονται και να ζητούν άδεια παραμονής αυτόματα έπειτα από δέκα χρόνια.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του UKIP, είπε το Σάββατο ότι η απροσδόκητη επιτυχία του δικού του κόμματος ήταν αυτή που μετέβαλε τους όρους του διαλόγου για το ζήτημα της μετανάστευσης.

Εάν το UKIP δεν είχε επικεντρωθεί στον διάλογο για τη μετανάστευση, οι υπόλοιποι δεν θα συζητούσαν καν για το θέμα, ανέφερε.

Η πρωτοβουλία του Κάμερον ήδη επικρίθηκε από τον Ντέιβιντ Ουόκερ, τον επίσκοπο του Ντάντλεϊ, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα «The Observer» πως οι πολιτικοί τείνουν να υπερβάλλουν σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της μετανάστευσης και προωθούν τη λήψη μέτρων «δυσανάλογων» του προβλήματος.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Οι Χούθι επιτέθηκαν σε ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά

Peristeri News

Σλοβακία: Σε σταθερή αλλά σοβαρή κατάσταση ο Ρόμπερτ Φίτσο

Peristeri News

Σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι με δεκατρείς τραυματίες

Peristeri News

Leave a Comment