PeristeriNews.gr
Πολιτική

Ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη συνάντηση Ερντογάν


Μετά το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ο πρωθυπουργός άρχισε από χθες έναν μαραθώνιο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Ξεκινώντας από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που έσπευσε να του ευχηθεί περαστικά μόλις έγινε γνωστό ότι νοσεί με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τηλεφώνημα των δυο ανδρών κράτησε 20 λεπτά και ήταν σε πολύ καλό κλίμα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υγεία του πρωθυπουργού και να ακούει με προσοχή όσα του μετέφερε ο κ. Μητσοτάκης για την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Περίπου 15 λεπτά ήταν και η διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Ανδρουλάκη για την συζήτηση που είχε με τον Τούρκο Πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και σημείωσε ότι είναι θετικό σε αυτή την συγκυρία να υπάρχουν δίαυλοι συνεννόησης και αποκλιμάκωσης χωρίς όμως να δίνεται περιθώριο στην Τουρκία να συνεχίζει το γαϊτανάκι των προκλήσεων. Και φυσικά, σε ανθρώπινο επίπεδο, ο κ. Ανδρουλάκης ευχήθηκε περαστικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κουτσούμπας, «ζήτησε διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό, καθώς είναι μεγάλη η ανησυχία στον ελληνικό λαό για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πολύ περισσότερο που αυτές οι σχέσεις -εξαιτίας και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και του ανταγωνισμού με τη Ρωσία- διαμορφώνονται με βάση το στόχο για τη συνοχή στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αλλά και με βάση τους ενεργειακούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς, στους οποίους εμπλέκονται οι δύο χώρες».

Ο κ. Κουτσούμπας «κατήγγειλε στον πρωθυπουργό απαράδεκτα φαινόμενα αντικομμουνισμού, διαστρέβλωσης και παραποίησης των θέσεων του ΚΚΕ που εκπορεύονται από δυνάμεις και κύκλους της ΝΔ (π.χ. από τη ΔΑΠ στον χώρο της νεολαίας), με αφορμή τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά γενικεύοντας και για όλη την ιστορική του διαδρομή».

Τέλος, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ ευχήθηκε στον πρωθυπουργό περαστικά και ταχεία ανάρρωση από τον κορωνοϊό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης ο κ. Βελόπουλος «κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εξέφρασε τις πάγιες απόψεις του κόμματος για τα ελληνοτουρκικά. Λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, «διαρροές» και «σχόλια» αναφορικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας, δεν θα υπάρξουν από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης.

Η Ελληνική Λύση τηρεί απαρέγκλιτα τις θέσεις της για συνέπεια λόγων και έργων», αναφέρεται στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΜέΡΑ25, «ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε το ήπιο κλίμα στο οποίο διεξήχθη η συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας καθώς και την εκτίμησή του ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι “ήσυχοι” επειδή ο κ. Ερντογάν, θορυβημένος από τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, αποφάσισε να ρίξει τις εντάσεις στο Αιγαίο». «Αν και αυτό δεν λύνει τα χρόνια προβλήματα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, «τουλάχιστον εξασφαλίζει ένα χρονικό διάστημα ηρεμίας και αποκλιμάκωσης των εντάσεων στο Αιγαίο», όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρουφάκης, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση, σημείωσε την επιλογή του κ. Μητσοτάκη της μη εκ των προτέρων συνεννόησης με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκρίνοντας, αντ’ αυτής, μία εκ των υστέρων ενημέρωση που δεν βοηθά στην οικοδόμηση μίας εθνικής στρατηγικής, η οποία θα ενδυνάμωνε τη θέση του ίδιου του πρωθυπουργού σε τέτοιες συναντήσεις.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment