• Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Ο αντισυνταγματάρχης Ισαάκ Ζιντά ανέλαβε την εξουσία στην Μπουρκίνα Φάσο

Peristeri News
Νοέμβριος01/ 2014

Καθήκοντα «αρχηγού του κράτους» δήλωσε ότι ανέλαβε σήμερα ο δεύτερος στην ιεραρχία της προεδρικής φρουράς της Μπουρκίνα Φάσο.

Καθήκοντα «αρχηγού του κράτους» δήλωσε ότι ανέλαβε σήμερα ο δεύτερος στην ιεραρχία της προεδρικής φρουράς της Μπουρκίνα Φάσο, συνταγματάρχης Ισαάκ Ζιντά, προσθέτοντας ότι ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μπλεζ Κομπαορέ, ο οποίος ανακοίνωσε χθες Παρασκευή την παραίτησή του, βρίσκεται «σε ασφαλές μέρος».

«Αναλαμβάνω από το εξής (…) τις ευθύνες του επικεφαλής της μετάβασης και του αρχηγού κράτους για να διασφαλίσω τη συνέχεια του κράτους», μέχρις ότου καθοριστεί «με συναινετικό τρόπο με το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών το πλαίσιο και το περιεχόμενο μιας ειρηνικής δημοκρατικής μετάβασης», ανακοίνωσε ο συνταγματάρχης Ζιντά σε ομιλία του που μεταδόθηκε από ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Παράλληλa, πρόσθεσε ότι σύντομα να δημιουργηθεί «ένα όργανο μετάβασης», «σε συμφωνία με όλες τις ενεργές δυνάμεις του έθνους», προκειμένου να οργανωθεί «μια άμεση επιστροφή» στη συνταγματική τάξη.

Οι δηλώσεις του επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Μπουρκίνα Φάσο, του στρατηγού Ναμπερέ Ονορέ Τραορέ, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι αναλαμβάνει «τις ευθύνες του αρχηγού κράτους», είναι «άκυρες», υπογράμμισε ο Ζιντά στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε μετά την ανακοίνωσή του.

Οι «προσδοκίες για μια δημοκρατική αλλαγή» που έχει η νεολαία της Μπουρκίνα Φάσο, οι κινητοποιήσεις της οποίας οδήγησαν στην παραίτηση του Κομπαορέ, «δεν θα προδοθούν, ούτε θα διαψευστούν», υπογράμμισε ο Ζιντά.

Ο συνταγματάρχης ζήτησε επίσης από τη διεθνή κοινότητα, κυρίως από την Αφρικανική Ένωση και την ECOWAS (την Οικονομική Κοινότητα των κρατών της δυτικής Αφρικής, στην οποία συμμετέχει η Μπουρκίνα Φάσο), να «δείξουν κατανόηση» και να «υποστηρίξουν» τον λαό της χώρας «σε αυτές τις δύσκολες δοκιμασίες» που περνά.

Την ίδια ώρα δεν είναι γνωστό πού βρίσκεται ο στρατηγός Τραορέ. Μετά την ανακοίνωσή του ότι αναλαμβάνει το ηνία της χώρας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου λίγο μετά την παραίτηση του Κομπαορέ, ο στρατηγός δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως.

Μεγάλες διαφωνίες παρουσιάστηκαν χθες στο εσωτερικό των ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες ορίστηκαν από την κοινωνία των πολιτών και την αντιπολίτευση εγγυήτριες για την πολιτική και θεσμική μετάβαση της Μπουρκίνα Φάσο, μετά την παραίτηση του Κομπαορέ έπειτα από 27 χρόνια στην εξουσία.

Ο συνταγματάρχης Ζιντά έχει την εύνοια ενός μέρους της κοινωνίας των πολιτών. Αντίθετα ο στρατηγός Τραορέ επικρίνεται από τον λαό επειδή ήταν στενός συνεργάτης του Κομπαορέ.

Πάντως η αντιπολίτευση δεν έχει πάρει ανοικτά θέση. «Εναπόκειται σε αυτούς να το οργανώσουν. Ελπίζω ότι θα μπορέσουν να συμφωνήσουν», δήλωσε ο επικεφαλής της Ζεφερέν Ντιαμπρέ όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Παρόλα αυτά ο Ντιαμπρέ εξέφρασε «την ικανοποίησή» του για την παραίτηση του Κομπαορέ, ενώ παρατήρησε ότι υπάρχουν πολλές «προκλήσεις» για «την ανοικοδόμηση της χώρας».