PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ντάισελμπλουμ: Λεφτά τον Μάρτιο αν γίνουν μεταρρυθμίσεις


Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει το πρόγραμμα πριν ολοκληρωθεί η συνολική διαπραγμάτευση, ώστε να μπορέσει, ενδεχομένως εντός του Μαρτίου.

Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να αρχίσει το πρόγραμμα πριν ολοκληρωθεί η συνολική διαπραγμάτευση, ώστε να μπορέσει, ενδεχομένως εντός του Μαρτίου, να υπάρξει μια πρώτη εκταμίευση από τη δόση των7,2 δισ. ευρώ, έστειλε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει μέσα στον Μάρτιο την πρώτη εκταμίευση από τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ, που απομένει από το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, εάν η κυβέρνηση της χώρας υιοθετήσει κάποιες μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να συμφωνηθούν γρήγορα.

«Το μήνυμά μου στους Έλληνες είναι: Προσπαθήστε να ξεκινήσετε το πρόγραμμα πριν τελειώσει η συνολική επαναδιαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία που μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε σήμερα. Αν τα κάνετε, τότε κάποια στιγμή στον Μάρτιο, ενδεχομένως θα μπορεί να γίνει μία πρώτη εκταμίευση. Αλλά, αυτό θα απαιτούσε πρόοδος και όχι μόνο προθέσεις», δήλωσε.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Eurogroup, «εάν ξοδέψουμε δύο μήνες μιλώντας ο ένας στον άλλο και μην κάνοντας τίποτε, στο τέλος Απριλίου θα υπάρχουν μεγάλα προβλήματα».

Σύμφωνα με τους F.T., αξιωματούχοι που παρακολουθούν το ελληνικό πρόγραμμα εκτιμούν ότι η Αθήνα μπορεί να μην έχει χρήματα τις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες και ίσως να μην είναι σε θέση να καλύψει τον Μάρτιο πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους της, ύψους 4,3 δισ. ευρώ, στις οποίες περιλαμβάνονται 1,4 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό έλλειμμα, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αυξήσει το όριο των 15 δισ. ευρώ για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Αλλά, όπως προσθέτει το δημοσίευμα, οι αρμόδιοι για την πολιτική της ΕΚΤ είναι απρόθυμοι να αυξήσουν το όριο αυτό.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν αναφέρθηκε στο ελληνικό αίτημα για την έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων, αλλά η αντιπροσφορά μέρους της τελευταίας δόσης του προγράμματος δίνει το σήμα ότι οι αρχές της Ευρωζώνης μπορεί να επιτρέψουν την προσφυγή στα έντοκα γραμμάτια ως μία πορεία για να καλυφθούν οι άμεσες ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας, εάν η χώρα επιτύχει μία συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, παρατηρεί η εφημερίδα.

Παρά την προσφορά αυτή, σημειώνουν οι F.T., αξιωματούχοι που εμπλέκονται στις συζητήσεις δήλωσαν ότι υπάρχουν λίγες ενδείξεις ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί τέτοιους όρους.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μειώθηκε η ανεργία τον Μάρτιο στο 10,2%

Peristeri News

Πότε θα κλείσουν οι τράπεζες για το Πάσχα

Peristeri News

Φορολοταρία Μαρτίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment