PeristeriNews.gr
Πολιτική

Νέος πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης



Ο Νίκος Βούτσης είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής ύστερα από την μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια.

Ο Νίκος Βούτσης είναι ο νέος πρόεδρος της Βουλής ύστερα από την μυστική ψηφοφορία που διεξήχθη στην Ολομέλεια. Ο κ. Βούτσης ψηφίσθηκε από 181 βουλευτές, ενώ υπήρξαν 113 λευκά και 3 άκυρα.

Συγκεκριμένα ψηφίσθηκε από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους 8 από τους 10 των Ανεξάρτητων Ελλήνων, τους 9 της Ένωσης Κεντρώων (δηλαδή από 163) και προφανώς από 18 βουλευτές των άλλων κομμάτων. Υπενθυμίζεται ότι η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι ψηφίζουν κατά συνείδηση, ενώ η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ και το Ποτάμι δεν έδωσαν θετική ψήφο.

Με επιστολική ψήφο ψήφισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης που απουσιάζει σε αποστολή της Βουλής στο Γιοχάνεσμπουργκ. Απουσίασαν ο Γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος (απέστειλε επιστολική ψήφο δηλώνοντας ότι αν παρευρισκόταν θα ψήφιζε τον Νίκο Βούτση, αλλά η ψήφος δεν προσμετράται) και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.

Σε λίγη ώρα θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία για την εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής. Υποψήφιοι είναι οι Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) για Α΄ Αντιπρόεδρος, Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ) για Β΄ Αντιπρόεδρος, Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) για Γ΄ Αντιπρόεδρος, Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) για Δ΄ Αντιπρόεδρος, Γιάννης Αϊβατίδης (Χρυσή Αυγή) για Ε΄ Αντιπρόεδρος, Δημήτρης Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ) για ΣΤ΄ Αντιπρόεδρος και Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) για Ζ΄ Αντιπρόεδρος.

Τι ανέφερε ο κ. Βούτσης στην ομιλία του

Με εμφανή την συγκίνηση ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης απευθύνθηκε στους βουλευτές και έδωσε το περίγραμμα της θητείας του. Από την ομιλία του κατέστησε σαφές ότι δεν θα κινηθεί στην ίδια ρότα με εκείνη της Ζωής Κωνσταντοπούλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «δεν είμαστε καναλάρχες, δεν είμαστε ΜΚΟ, δεν είμαστε ινστιτούτα, ούτε δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικτύωσης».

Περιγράφοντας το πολιτικό πλαίσιο εντός του οποίου θα λειτουργήσει η Βουλή ο Ν. Βούτσης ζήτησε «να αξιοποιήσουμε, το γεγονός ότι μέσα σε ένα εννεάμηνο ο λαός μας κλήθηκε τρεις φορές να γνωμοδοτήσει, να διαμορφώσει συσχετισμούς και να επιλέξει πολιτικές σε σταυρικά ερωτήματα και μέσα σε οριακές καταστάσεις στις οποίες βρέθηκε η χώρα. Η συνομολόγηση της νέας δανειακής συμφωνίας τριετούς διάρκειας με τα προαπαιτούμενα, αλλά και η υποχρέωση να συζητηθεί και να ρυθμιστεί το μη βιώσιμο, κατά κοινή ομολογία, χρέος της χώρας, όπως και οι ενδιάμεσες αξιολογήσεις αποτελούν το πλαίσιο των προφανών δεσμεύσεων αλλά και της εφαρμογής αντίρροπων πολιτικών υπέρ των κοινωνικά ασθενέστερων».

«Η Βουλή καλείται να έχει τη δικιά της συμβολή, να πυκνώσει και να δώσει ακόμα πιο ουσιαστικό περιεχόμενο στην κοινοβουλευτική διπλωματία, να θέσει προς αξιοποίηση προς την κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη για την άσκηση πολιτικής, προβληματισμούς και συμπεράσματα που θα είναι χρήσιμα μέσα στη δύσκολη και διαρκή διαπραγμάτευση τόσο της συμφωνίας όσο και του μείζονος θέματος του χρέους», υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης και πρόσθεσε πως «η νομοθέτηση θα ακολουθεί πιστά τις επιταγές του Κανονισμού της Βουλής μέσα από τη συναινετική δημιουργική εφαρμογή των διαδικασιών. Χωρίς τυπολατρίες αλλά και με την, κατά το δυνατόν, αποφυγή εκτάκτων καταστάσεων».

Ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην «ουσιαστική και αδιαμεσολάβητη διασύνδεση του κοινοβουλευτικού με το κοινωνικό σώμα» και στην ανάγκη «να διευρυνθούν οι χρόνοι και τα εργαλεία διαβούλευσης». «Όχι μόνο πρέπει να εργαζόμαστε με τη συνείδηση της ευθύνης και το πρόταγμα της κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά θα πρέπει να αποκλείσουμε κιόλας απολύτως όλες τις διαδικασίες και τις σκοτεινές διαδρομές που αναπαράγουν στοιχεία διαφθοράς, διαπλοκής, πολιτικού χρήματος και επιλεκτικής νομοθέτησης για την ενίσχυση ή την απαλλαγή ισχυρών οικονομικών συμφερόντων», τόνισε ο Ν. Βούτσης σημειώνοντας ότι «η Βουλή έχει θεσμοθετημένες διαδικασίες μέσω των οποίων δυνητικά ασκείται αυστηρός έλεγχος, μπορούν να ενεργοποιούνται προληπτικές ασφαλιστικές δικλείδες ή και μπορούν να εξετάζονται μέχρι και το στάδιο της δικαστικής παραπομπής πολιτικά πρόσωπα ή και ολόκληρες υποθέσεις συμβάσεων, προμηθειών, λιστών όπως αυτής της λεγόμενης «Λαγκάρντ», εξοπλιστικών προγραμμάτων κ.ά. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η Επιτροπή Πόθεν Έσχες, η Επιτροπή για τις Διοικήσεις των ΔΕΚΟ και βέβαια η Διάσκεψη των Προέδρων έχουν θωρακιστεί, όπως άλλωστε και οι Εξεταστικές Επιτροπές για επιμέρους ζητήματα τα οποία θα αποφασίσει εκ νέου, ή για πρώτη φορά, η παρούσα Βουλή, έτσι ώστε να ασκήσουν αποτελεσματικά το έργο τους».

Αναφερόμενος στις υποθέσεις διαφθοράς και διαπλοκής ο Ν. Βούτσης είπε ότι «ως Βουλή δεν θα πρέπει να απεκδυόμαστε της ευθύνης για τον ορισμό με ευρείες συναινέσεις, κατά το Σύνταγμα, των Ανεξαρτήτων Αρχών, για τον ορισμό διοικήσεων ΔΕΚΟ, για τον ετήσιο έλεγχο όλων των Αρχών και των διοικήσεών τους, για τη διενέργεια πραγματικών και αυστηρών ελέγχων στο πόθεν έσχες, για την αυστηρή τήρηση της διαδικασίας σχετικά με την άρση των ασυλιών μέσω της προστασίας και μόνον του Βουλευτή στην απρόσκοπτη άσκηση του λειτουργήματός του, για την ταχεία διεκπεραίωση των δικογραφιών που αποστέλλονται στη Βουλή. Κυρίως, όμως, θα πρέπει να εξηγηθούμε, γιατί η κοινωνία το ζητάει και οι πολίτες το απαιτούν, ότι σε όλες τις υποθέσεις που προληπτικά ή όπως αλλιώς άπτονται θεμάτων που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον και την ενδεχόμενη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε σκάνδαλα δεν επιτρέπεται να μένουμε στην επιφάνεια και στη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων με γόνιμες ή και άγονες πολιτικές αντιπαραθέσεις. Θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα τεκμηριωμένα συμπεράσματα που θα οδηγούν στην απόδοση ευθυνών ενώπιον των αρμοδίων οργάνων της δικαιοσύνης. Δεν πρέπει να μένουνε σκιές και υπόνοιες για ανοχή και συνδιαλλαγή και είναι απολύτως ώριμο το αίτημα του αποκλεισμού από άλλες συμβάσεις ή δουλειές του δημοσίου εταιρειών που εμπλέκονται σε σκάνδαλα».

Ο Ν. Βούτσης ζήτησε την «αντιστοίχηση» της Βουλής «με τους σημερινούς προβληματισμούς μέσα στην κοινωνία» για την διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, την παραγωγική ανασυγκρότηση στην οικονομία και βέβαια την περιβαλλοντική προστασία. «Θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι διαβουλεύσεις -στο πλαίσιο ή και ανεξάρτητα της τρέχουσας νομοθετικής διαδικασίας- με τους φορείς, με ομάδες πολιτών, με κοινωνικές συλλογικότητες», πρόσθεσε.

Για το Ίδρυμα της Βουλής επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να αγνοούμε ή να παραγνωρίζουμε την σπουδαιότητα της αντιπαράθεσης που διεξάγεται για κρίσιμα καυτά θέματα όπως π.χ. αυτό των σύγχρονων προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών από τις εμπόλεμες ζώνες προς την Ευρώπη, ή το μείζον θέμα της αμφιλεγόμενης και προβληματικής Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) ή αυτό των αυξανόμενων αποσταθεροποιητικών τάσεων στην ευρύτερη γεωστρατηγική περιοχή μας». Πρότεινε ακόμη «να ανοίξουν οι πόρτες και να δοθούν ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες». Ο Ν. Βούτσης έκανε λόγο για την ιδέα ενός «μουσείου της δημοκρατίας» που «δεν θα λειτουργεί ως ένα μαυσωλείο».

Για το Κανάλι της Βουλής είπε πως «πέραν της αναμετάδοσης των εργασιών της Βουλής, μπορεί να αναβαθμιστεί και να εξορθολογιστεί η λειτουργία του με στόχο την αμεσότητα στην προσέγγιση προβλημάτων και κοινωνικών ομάδων, την ανάδειξη θεματικών και θεωρητικών διεργασιών, την υποστήριξη πλήθους δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών της κοινωνίας των πολιτών». «Η Βουλή», τόνισε ο Ν. Βούτσης, «δεν πρέπει να δίνει την εντύπωση ότι υποκαθιστά φορείς, λειτουργίες, κινηματικές και πολιτικές δράσεις, πολιτιστικές και μηντιακές λειτουργίες. Δεν είμαστε καναλάρχες, δεν είμαστε ΜΚΟ, δεν είμαστε ινστιτούτα, ούτε δομές αλληλεγγύης και κοινωνικής δικτύωσης».

Αναφέρθηκε ακόμη σε «μία μελετημένη αναδιάρθρωση και τομές στη λειτουργία», του Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας πως «είναι απολύτως ώριμο το ζήτημα της συμπερίληψης όλων των λεγόμενων Ειδικών Κανονισμών στο πλαίσιο του γενικού Κανονισμού της Βουλής και η άρση των υπαρχουσών διακρίσεων και ιδιότυπων σχέσεων που είχαν δημιουργηθεί. Είναι απολύτως ώριμη επίσης η οργάνωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε όλες τις υπηρεσίες και σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας και του κοινοβουλευτικού έργου. Είναι ακόμη επιτακτική ανάγκη αυτή η αναβάθμιση να επεκταθεί και στις σχέσεις με τους πολίτες με την οργάνωση ειδικής υπηρεσίας και εξωτερικού γραφείου, ενός είδους ΚΕΠ της Βουλής, για την άμεση πρόσβαση σε ό,τι ζητούν».

Ο Ν. Βούτσης ανακοίνωσε αναδιάρθρωση των οργανογραμμάτων «ώστε να ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες και σε πραγματικά μεγέθη, θα γίνει δυνατή και η αποκατάσταση ισότιμων όρων στις συνθήκες και τις σχέσεις εργασίας όλων των εργαζομένων στη Βουλή. Κανείς δεν πρέπει να έχει ή να του δημιουργηθεί αίσθημα ανασφάλειας. Όλοι και όλες όμως πρέπει να συμβάλουν ώστε η ισοτιμία, η ισονομία και η πραγματική αξιολόγηση της δουλειάς τους να αποτελούν κίνητρα και αξίες αδιαπραγμάτευτες. Να τελειώσουν τα πελατειακά συστήματα και οι διακρίσεις, οι προνομιακές και επιλεκτικές καταστάσεις, που υπονομεύουν πέραν των άλλων και τις συναδελφικές σχέσεις των εργαζομένων».

«Η Βουλή, αντί να υστερεί φανερά, θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή στη μεγάλη προσπάθεια που θα ενταθεί για μια σύγχρονη, αποτελεσματική διοικητική μεταρρύθμιση με κριτήρια αξιοκρατίας, εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και βεβαίως διασφάλισης των εργασιακών συνθηκών, των δικαιωμάτων και των μισθολογικών απολαβών των λειτουργών του δημοσίου», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής θέτοντας ως προϋπόθεση την συνεχής εσωτερική αξιολόγηση δομών, υπηρεσιών, αρμοδιοτήτων και στοχοθεσίας στις λειτουργίες της. «Πρέπει να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της «ενοικίασης» εργαζομένων και των εργολαβιών πάνω στις εργασιακές σχέσεις. Να αντιμετωπιστούν ριζικά οι γενικευμένες επισφάλειες που δημιουργούνται από την διαιώνιση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, να καταργηθεί το καθεστώς της συστηματικής ανάθεσης σε εξωτερικές εταιρείες «φιλέτων» του δημοσίου και εν προκειμένω της Βουλής», πρόσθεσε.

Εξήγγειλε ακόμη ότι «θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε άμεσα, δηλαδή στον τρέχοντα προϋπολογισμό της Βουλής, μέτρα που και η κυβέρνηση είχε εισηγηθεί και προαναγγείλει. Δηλαδή την εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος με όλους τους συμπολίτες μας και μείωση επί του βασικού μισθού με πρόνοια ώστε να μην θιγούν ενδεχομένως αποζημιώσεις π.χ αιρετών που συμπαρασύρονται κατά νόμο».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Απόλυτη συμμόρφωση της Βόρειας Μακεδονίας στο θέμα του ονόματος

Peristeri News

Ρένα Δούρου: Η κυβέρνηση διαλύει την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Περιστέρι

Peristeri News

Έρχεται το Ψηφιακό Φροντιστήριο από τον Σεπτέμβριο

Peristeri News

Leave a Comment