PeristeriNews.gr
Οικονομία

Νέα συνάντηση Γ. Κατρούγκαλου – θεσμών το απόγευμα


Νέα συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων ορίστηκε για σήμερα το απόγευμα στις 16.00. 

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Η τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών την Πέμπτη ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστική πρόοδο.

Το ύψος των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις αποτελεί πλέον το σοβαρότερο εμπόδιο στην επίτευξη συμφωνίας, ενώ στα υπόλοιπα θέματα φαίνεται ότι υπάρχουν συγκλίσεις και σημεία στα οποία μπορούν να ισορροπήσουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθεί να τηρεί την πιο σκληρή και άκαμπτη στάση στα θέματα της διαπραγμάτευσης του ασφαλιστικού (χαρακτηριστική είναι και η χθεσινή ηχηρή παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ) και είναι αντίθετο με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές συντάξεις κατά 1,5%.

Στο ίδιο θέμα οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δεν είναι απόλυτα αρνητικοί, αλλά το συνδέουν με τις επιμέρους εξοικονομήσεις δαπανών από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό.

Επίσης, το ΔΝΤ επιμένει στη διατήρηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών φαίνεται ότι αποδέχονται την πρόταση της κυβέρνησης για ρήτρα βιωσιμότητας των επικουρικών ταμείων.

Το τρίτο θέμα που παραμένει ανοικτό είναι τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων, παρά το ότι η εναλλακτική πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει συντελεστή αναπλήρωσης 0,77% για την πρώτη δεκαπενταετία ασφάλισης αντί του ποσοστού 0,80% που αρχικά είχε προταθεί.

Αυτό που φαίνεται να έχει «κλειδώσει» είναι η χορήγηση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment