PeristeriNews.gr
Οικονομία

Νέα ευκαιρία για όσους έχασαν λόγω COVID τις ρυθμίσεις οφειλών


Νέα διορία έως το φθινόπωρο σε εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών για να βάλουν ξανά σε τάξη τις ρυθμίσεις που είχαν κάνει στην Εφορία έως το 2019, αλλά τις έχασαν από τις αρχές του 2020 επειδή έπεσαν θύματα της πανδημίας COVID-19.

Περίπου 720.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) είχαν μπει στο πρόγραμμα των 120 δόσεων το 2019 για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Και τουλάχιστον 300.000 είχαν ρυθμίσει τα χρέη τους με άλλες δόσεις έως τον Νοέμβριο του 2019.

Ετσι, πάνω από 1 εκατομμύριο οφειλέτες είχαν μπει σε ρύθμιση χρεών προς την Εφορία προτού η ύφεση λόγω πανδημίας πλήξει τη χώρα μας, τον Μάρτιο του 2020.

Ενάμιση χρόνο μετά, όμως, (1/12/2019-30/4/2021), δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη 9,6 δισ. ευρώ. Ωστόσο, άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός όσων έχουν παρατήσει τις ρυθμίσεις λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων του COVID-19 και της παράτασης στις προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που ανακοινώθηκαν.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι τουλάχιστον το 60% των οφειλετών έχει εγκαταλείψει τις ρυθμίσεις εκείνες, καθώς έδιναν μάχη με τις τρέχουσες οφειλές τους. Eιδικά σε όσους είχαν τις 120 δόσεις, δόθηκε ήδη δεύτερη ευκαιρία πριν από το Πάσχα να μπουν ξανά στις ρυθμίσεις που έχασαν.

Ανοίγουν ξανά τις 120

Ταυτόχρονα, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν να δοθεί και τρίτη ευκαιρία σε όσους είχαν αλλά έχασαν τις 120 δόσεις. Παρότι το ίδιο επιχειρήθηκε και προ διμήνου, η ανταπόκριση δεν κρίνεται θερμή, καθώς η επανεκκίνηση της οικονομίας καθυστέρησε τουλάχιστον δύο μήνες. Ετσι, πολλοί δεν μπόρεσαν να πάρουν την απόφαση να ενταχθούν πριν από το Πάσχα, όταν τους δόθηκε η ευκαιρία. Ωστόσο, για κάτι τέτοιο απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των θεσμών.

Θέμα χρόνου θεωρείται και, ευρύτερα, η τελική λύση για ρύθμιση σε όλα τα «κορωνοχρέη» της πανδημίας. Για να επιταχύνει τις αποφάσεις, η κυβέρνηση σκοπεύει να ανοίξει τις επόμενες μέρες τις συζητήσεις, ώστε στην 11η αξιολόγηση που θα λάβει χώρα τον Ιούλιο να δοθεί το πράσινο φως και να μην αποτελέσει εκείνη την περίοδο αντικείμενο συζητήσεων και τριβών που θα δημιουργήσουν τυχόν καθυστερήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, η δυνατότητα να επανενταχθούν στη ρύθμιση των 100-120 δόσεων θα αφορά όσους φορολογούμενους δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις οφειλές τους στην Εφορία την περίοδο της πανδημίας.

Η σχετική εφαρμογή αναμένεται να ανοίξει για αιτήσεις στο myBusinessSupport της ΑΑΔΕ. Οσοι επλήγησαν από την πανδημία και έχασαν κατά τη διάρκειά της τη ρύθμιση τμηματικής καταβολής των οφειλών τους σε 100 ή και 120 δόσεις θα μπορούν να επανενταχθούν στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για την υπολειπόμενη οφειλή και για τον εναπομείναντα αριθμό δόσεων της ρύθμισης κατόπιν υποβολής αίτησης επανένταξής τους σε αυτή.

Προϋπόθεση και πάλι θα είναι να έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment