PeristeriNews.gr
Οικονομία

Μοσκοβισί: Τα μνημόνια τελειώνουν για την Ελλάδα


Tα μνημόνια τελειώνουν για την Ελλάδα. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στο Ευρωπαϊκό Προοδευτικό Φόρουμ.

Στο σχετικό ερώτημα που του ετέθη, ο κ. Μοσκοβισί ξεκινά κάνοντας ιστορική αναδρομή: «Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά από τις δραματικές ημέρες της άνοιξης του 2010 και από το ταραγμένο καλοκαίρι του 2015». Και συνεχίζει με την επισήμανση, «έχω εργαστεί πολύ καλά με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τα τελευταία χρόνια. Οι ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας έχουν καθοριστική σημασία για να προωθήσουμε τη διαδικασία προς τα εμπρός, κάθε φορά που έχουμε πληγεί ή καθυστερήσει από τα πολλά εμπόδια που ήταν διάσπαρτα κατά μήκος της διαδρομής. Και πάντα καταφέρναμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια αυτά μαζί. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σκληρά ήταν τα τελευταία χρόνια για τον ελληνικό λαό, του οποίου οι τεράστιες θυσίες τώρα αποδίδουν».

Σύμφωνα με τον Επίτροπο «η Ελλάδα γίνεται ξανά, από οικονομική άποψη, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα». Όπως εξηγεί οι πολιτικές της θα παρακολουθούνται μέσω της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Επειδή, ωστόσο, πολλές από τις δεσμεύσεις του προγράμματος θα εξακολουθήσουν να υλοποιούνται πολύ καιρό μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα πρέπει επίσης να υπάρξει ένας κατάλληλος τύπος εποπτείας μετά το πρόγραμμα.

«Αλλά ας είμαστε σαφείς: δεν θα υπάρχουν πλέον ‘μνημόνια’ και, υπό την προϋπόθεση ότι στο μέλλον θα αναληφθούν υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές, δεν θα υπάρξει πλέον ανάγκη για πολιτικές λιτότητας» ξεκαθαρίζει.

Όσον αφορά στην εμβάθυνση της ΟΝΕ, ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει πως επί του παρόντος οι εργασίες επικεντρώνονται στη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, και συγκεκριμένα στην καθιέρωση ενός κοινού, ανοιχτού συστήματος για το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης. Αυτοί είναι οι δύο τομείς που εντόπισαν οι ηγέτες της ευρωζώνης ως τους πλέον ώριμους για συμφωνία.

«Η πρόοδος σε αυτούς τους τομείς δεν πρέπει να σημαίνει ότι θα αποκλίνουμε από τις άλλες προτεραιότητες: να καταστήσουμε τη διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ πιο αποτελεσματική και δημοκρατική, και να καταπολεμήσουμε τις αποκλίσεις εντός της ευρωζώνης μέσω μιας λειτουργικής δημοσιονομικής σταθεροποίησης» τονίζει και καταλήγει: «Το παράθυρο ευκαιρίας που έχουμε μπροστά μας για να λάβουμε μια αξιόπιστη σειρά αποφάσεων για την εμβάθυνση της ΟΝΕ είναι όλο και στενότερο. Θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όχι περισσότερο από αυτό. Επομένως, πρέπει τώρα να επιταχύνουμε το έργο μας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

Leave a Comment