PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Μέθοδοι καλλιέργειας και σποράς του αρακά


Για να ξεκινήσετε την καλλιέργεια αρακά, θα πρέπει να προμηθευτείτε σπόρους αρακά. Θα τους βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα, ή από φίλους και γνωστούς.

Για να ξεκινήσετε την καλλιέργεια αρακά, θα πρέπει να προμηθευτείτε σπόρους αρακά. Θα τους βρείτε σε γεωπονικά καταστήματα, ή από φίλους και γνωστούς. Οι σπόροι είναι πιθανό να έχουν μία επικάλυψη από μία χημική ουσία (μυκητοκτόνο) που εμποδίζει την προσβολή από μύκητες. Το μυκητοκτόνο είναι χρωματισμένο με πράσινο, ροζ, μπλε ή κόκκινο χρώμα, ώστε να μη κάνει κάποιος το λάθος και καταναλώσει τους σπόρους.

Πριν τους χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να τους ξεπλύνετε ώστε να φύγει το μυκητοκτόνο. Προληπτικά, φορέστε γάντια πιάνοντας αυτούς τους σπόρους ώστε να μην έρθει το μυκητοκτόνο σε επαφή με το δέρμα σας.

–Προετοιμασία σπόρων αρακά για σπορά

Για να προετοιμάσετε τους σπόρους αρακά για φύτεμα μπορείτε να ακολουθήσετε μία από τις ακόλουθες μεθόδους.

Μέθοδος Α
Τοποθετήστε τους σπόρους μέσα σε μία πετσέτα ή χαρτοπετσέτα και καλύψτε τους με αυτή (φάκελος).
Βρέξτε την πετσέτα
Διατηρήστε την πετσέτα βρεγμένη για διάστημα μερικών ημερών
Μετά από 3 ημέρες αρχίσετε να ελέγχετε τους σπόρους, ανοίγοντας την πετσέτα
Θα δείτε ότι κάποιοι από αυτούς έχουν αρχίσει να βγάζουν φύτρες
Επιλέξτε τους σπόρους με φύτρες ώστε να τους φυτέψετε

Μέθοδος Β
Τοποθετήστε τους σπόρους σε ένα πιάτο
Ρίξτε χλιαρό νερό
Αφήστε τους σπόρους μέσα στο νερό για μισή ώρα
Αδειάστε το νερό
Φυτέψτε τους σπόρους

Μέθοδος Γ
Τοποθετήστε τους σπόρους σε ένα πιάτο
Ρίξτε χλιαρό νερό
Αφήστε τους σπόρους μέσα στο νερό για μισή ώρα
Αδειάστε το νερό
Ρίξτε μέσα στους σπόρους μία κουταλιά του γλυκού, μέσο εμβολιασμού με αζωτοβακτήρια (rhizobium inoculant). Για το ρόλο των αζωτοβακτηρίων, δείτε την παράγραφο σχετικά με τη λίπανση του αρακά στο τέλος του άρθρου.
Ανακατέψτε ώστε τα αζωτοβακτήρια να πάνε σε όλους τους σπόρους
Φυτέψτε τους σπόρους

–Πότε σπέρνουμε αρακά

Ο αρακάς αγαπά τα κρύα. Μπορείτε να τον φυτέψετε σε δύο περιόδους. Το Φθινόπωρο και στο τέλος του Χειμώνα.

Οι εποχές σποράς του αρακά είναι:

Φθινόπωρο: Οκτώβριος, Νοέμβριος
Τέλος Χειμώνα-Άνοιξη: Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος
Για να έχετε συνεχή παραγωγή, μη σπείρετε όλους τους σπόρους την ίδια μέρα. Να τους σπείρετε με χρονική απόσταση 15 ημερών. Το ίδιο ισχύει και με την προετοιμασία των σπόρων όπως περιγράφηκε προηγουμένως.

–Βάθος και τρόπος σποράς των σπόρων αρακά

Οι σπόροι αρακά, πρέπει να φυτεύονται σε βάθος 1,5 με 2 εκατοστά. Για να ανοίξετε την τρύπα μέσα στην οποία θα βάλετε τους σπόρους αρακά, χώστε το δάκτυλό σας (δείκτης) στο χώμα, μέχρι την πρώτη άρθρωση. Ρίξτε μέσα στην τρύπα 3 σπόρους αρακά. Καλύψτε την τρύπα με χώμα ώστε αυτό να έρθει σε επαφή με τους σπόρους. Ποτίστε αμέσως. Η ομοιόμορφη επαφή του χώματος με τους σπόρους είναι απαραίτητη προϋπόθεση ώστε αυτοί να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να βλαστήσουν.

Όταν βλαστήσουν οι σπόροι και εμφανιστούν τα φυτά, θα πρέπει να κρατήσετε μόνο ένα σε κάθε θέση. Θα πρέπει να κρατήσετε μόνο το πιο δυνατό και υγιές. Αν δεν το κάνετε, τότε τα φυτά θα ανταγωνίζονται το ένα το άλλο με αποτέλεσμα κανένα να μην έχει απόδοση.

Καθώς οι περισσότερες ποικιλίες αρακά δίνουν αναρριχώμενα φυτά, θα πρέπει να έχετε προνοήσει για την παροχή μέσων πάνω στα οποία θα αναρριχηθεί το φυτό.

Ο παραδοσιακός τρόπος είναι χρησιμοποιώντας τρία καλάμια ή ξύλα, σε διάταξη ινδιάνικης σκηνής.

Επειδή θα πρέπει από νωρίς τα φυτά να μπορέσουν να βρουν το υποστύλωμα πάνω στο οποίο θα αναπτυχθούν, είναι λογικό να φυτέψετε τους σπόρους κοντά στα υποστυλώματα (εικόνα).

Όταν τα φυτά φτάσουν σε ύψος τα 3 με 5 εκατοστά, θα πρέπει να αρχίσετε να τα δένετε επάνω στα καλάμια υποστύλωσης.

–Αποστάσεις σποράς αρακά

Το κάθε φυτό θα πρέπει να απέχει από το άλλο, 15 με 30 εκατοστά. Όσο πιο πολύ απέχουν τόσο πιο δυνατά θα γίνουν τα φυτά. Αν σπείρετε τον αρακά σε σειρές, η κάθε σειρά θα πρέπει να απέχει από την άλλη 60 με 90 εκατοστά.

–Τι χώμα χρειάζεται ο αρακάς

Ο αρακάς θέλει χώμα πλούσιο σε οργανική ύλη και καλά απαστραγγιζόμενο.

Δύο εβδομάδες πριν φυτέψετε τους σπόρους θα πρέπει να σκάψετε καλά το χώμα και να το εμπλουτίσετε με οργανική ύλη. Ποτίστε το έδαφος καλά και συνεχίστε να το ποτίζετε. Μέσα σε αυτές τις δύο εβδομάδες, θα αναπτυχθούν όποιοι σπόροι από αγριόχορτα υπάρχουν στο χώμα. Στο τέλος των δύο εβδομάδων, σκάψτε ξανά και παραχώστε τα αγριόχορτα που έχουν αναπτυχθεί. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε ένα σχετικά καθαρό χώμα. Δε θα αποφύγετε εντελώς τα αγριόχορτα, αλλά θα έχετε πολύ λιγότερα.

–Σε τι μέρος να φυτέψω τον αρακά;

Ο αρακάς αγαπά τα μέρη που τα βλέπει ο ήλιος, αλλά είναι ανεκτικός και σε μέρη με μερική ηλιοφάνεια. Επιλέξετε να φυτέψετε αρακά σε ένα μέρος του κήπου που το βλέπει ο ήλιος ή σε ένα μέρος που έχει σκιά κάποιες ώρες της ημέρας.

Μην επιλέγετε τοποθεσίες που τις πιάνει δυνατός αέρας. Τα φυτά θα ταλαιπωρηθούν και δε θα έχουν καλή απόδοση.

–Αρακάς σε γλάστρες στο μπαλκόνι;

Μπορείτε να φυτέψετε τον αρακά σε γλάστρες. Σε γλάστρες με διάμετρο 25 εκατοστά, μπορείτε να φυτέψετε από ένα φυτό αρακά. Φροντίστε να τοποθετήσετε τα ανάλογα υποστυλώματα, πάνω στα οποία θα μπορέσει να αναρριχηθεί το φυτό. Τα υποστυλώματα μπορεί να είναι απλά καλάμια ή ότι άλλο έχετε πρόχειρο.

–Λίπανση των φυτών αρακά

Ο αρακάς μπορεί να μεγαλώσει στην πλειοψηφία των εδαφών. Χρειάζεται χώμα με αρκετά θρεπτικά συστατικά. ΔΕΝ χρειάζεται όμως λίπασμα πλούσιο σε άζωτο. Τα φυτά του αρακά έχουν την ιδιότητα να αντλούν το άζωτο που χρειάζονται από τον αέρα.

Τα ψυχανθή (όπως ο αρακάς), έχουν τη μοναδική ικανότητα να δημιουργούν μία συμβιωτική σχέση με ριζόβια βακτήρια-αζωτοβακτήρια-αζωτοδεσμευτικά βακτήρια (Rhizobium και Bradyrhizobium) ώστε να δεσμεύουν το ελεύθερο άζωτο του ατμοσφαιρικού αέρα και να το μετατρέπουν σε νιτρικά ιόντα. Τα αζωτοβακτήρια σχηματίζουν στις ρίζες του φυτού μικρούς όγκους που ονομάζονται φυμάτια.

Ένα έδαφος υπερβολικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, θα έχει ως αποτέλεσμα φυτά με πλούσιο φύλλωμα, αλλά χαμηλή παραγωγή.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Οι εταιρείες πλαστικών εξαπάτησαν το κοινό σχετικά με την ανακύκλωση

Peristeri News

Οι πολικές αρκούδες σε κίνδυνο λιμοκτονίας

Peristeri News

Ο φετινός Ιανουάριος ήταν ο θερμότερος στα χρονικά

Peristeri News

Leave a Comment