PeristeriNews.gr
Οικονομία

Με αργούς ρυθμούς ο εξωδικαστικός μηχανισμός


Πέντε μήνες μετά τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού οι επιχειρήσεις που έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 11.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν οι υποθέσει αφορούν συνολικά χρέη ύψους ενός εκατ. ευρώ.

Η ρύθμιση που συμφωνήθηκε είναι διαγραφή μέρους των προσαυξήσεων και εξόφληση του υπολοίπου ποσού σε 120 δόσεις.

Δύο από τις υποθέσεις αυτές αφορούν σε χρέη προς τις τράπεζες ενώ οι άλλες υποθέσεις που επιλύθηκαν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ ύψους 20.000-65.000 ευρώ για τις 8 περιπτώσεις και 320.000 ευρώ για μία περίπτωση.

Η ρύθμιση που έλαβαν περιλαμβάνει 85% διαγραφή προσαυξήσεων και αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού σε 120 δόσεις.

Κατά τις πρώτες 20 εβδομάδες λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού (δηλαδή μέχρι την 22/12/2017), 14.406 ξεκίνησαν την αίτηση τους εκ των οποίων οι 4.653 έχουν εισάγει τα βασικά στοιχεία.

Από αυτούς οι 2.264 δεν πέρασαν τον έλεγχο επιλεξιμότητας (δηλαδή δεν πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής), κυρίως επειδή είναι φυσικά πρόσωπα, δηλαδή δεν διαθέτουν πτωχευτική ιδιότητα.

Οι 2.389 πέρασαν τον έλεγχο επιλεξιμότητας (δηλαδή πληρούν τα κριτήρια υπαγωγής), οι 391 ολοκλήρωσαν την αίτηση τους, την υπέβαλλαν οριστικά.

Εν τω μεταξύ εντός του Ιανουαρίου αναμένεται η ρύθμιση οφειλών ακόμη περισσότερων επιχειρήσεων, εκτιμάται ότι θα φθάσουν τις 50 υποθέσεις, ενώ μέχρι τέλος Ιανουαρίου η πλατφόρμα θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί και τους ελευθέρους επαγγελματίες με οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία έως 50.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Τα τσουχτερά πρόστιμα αν δεν διασυνδεθούν έγκαιρα ταμειακές με POS

Peristeri News

Leave a Comment