PeristeriNews.gr
Οικονομία

Λαγκάρντ: Το β’ τρίμηνο η απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ


Το β’ τρίμηνο του 2016 αναμένεται να ληφθεί η απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, υποστήριξε η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

«Η βιωσιμότητα του χρέους και η πρόοδος στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα αποτελέσουν το κλειδί στη συμμετοχή μας» εξήγησε η Λαγκάρντ.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η επιτυχής μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα καταδείξει τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα. Πάντως, ξεκαθάρισε ότι και οι δύο αυτές προϋποθέσεις (χρέος – ασφαλιστικό) προς το παρόν δεν υφίστανται.

Η κ. Λαγκάρντ δεν θέλησε να αποκαλύψει με τι ποσό θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα σε περίπτωση που το χρέος καταστεί βιώσιμο, ούτε επίσης εάν πρόκειται για τα 16 δισ. ευρώ που εκκρεμούν από το προηγούμενο πρόγραμμα. Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει το δημοσίευμα, η επικεφαλής του ΔΝΤ επιθυμεί να συναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια των εργασιών του παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Για το Βερολίνο, η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αποτελεί βασική προϋπόθεση, καθώς τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και η Άγκελα Μέρκελ έχουν υποσχεθεί ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Αθήνα μόνο εφόσον παραμείνει το ΔΝΤ. Αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν αποδεσμεύσει οι Ευρωπαίοι εταίροι, εξηγεί η γερμανική εφημερίδα.

Για την κ. Λαγκάρντ ωστόσο, η προσφυγική κρίση αποτελεί μια πολύ μεγαλύτερη πρόκληση από το ελληνικό χρέος, προσθέτει το δημοσίευμα, εκτιμώντας ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρεί πως έχει έρθει η ώρα να αναλάβουν Ηνωμένα Έθνη μια μεγάλη πρωτοβουλία, «έναν συνδυασμό ειρηνευτικής αποστολής με πολυμερείς ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, συνοδευόμενες από δημοσιονομική και οικονομική στήριξη».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Γ. Στουρνάρας: Αν δεν ήταν το 2015 η Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα ίσως να είχε βγει από την ευρωζώνη

Peristeri News

Στο 10,4% η ανεργία τον Ιανουάριο

Peristeri News

Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,6% στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο

Peristeri News

Leave a Comment