PeristeriNews.gr
Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Θα καλυφθεί για 6 μήνες το 10% του κόστους των αγορών τροφίμων


Από τον Φεβρουάριο και για 6 μήνες η πολιτεία θα καλύπτει το 10% των αγορών κάθε νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ και τις επιχειρήσεις τροφίμων. Αυτό εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Το μηνιαία όριο αγορών είναι 220 ευρώ για ένα άτομο και αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε μέλος. Η περίμετρος θα απλώνεται σε εισοδήματα έως 24.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι με προσαύξηση κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε την ομιλία του στη Βουλή, όπου συζητήθηκε ο προϋπολογισμός, απαντώντας στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για προκήρυξη εκλογών. Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είπε: «Μου κάνει εντύπωση που δεν εκμεταλλευτήκατε τον χρόνο για να μιλήσετε για το μέλλον και όχι για το παρελθόν. Μιλήσατε συνολικά 65 λεπτά για το παρελθόν και για το τι θα κάνατε αν τελικά σας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός, μόλις 3 λεπτά. Επιβεβαιώνετε ότι ήσασταν, είστε και θα παραμείνετε κόμμα διαμαρτυρίας και όχι κόμμα εξουσίας. Κόμμα της γκρίνιας και όχι κόμμα του αποτελέσματος» είπε χαρακτηριστικά.

Ανάπτυξη πολύ υψηλότερη του μέσου όρου της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη πως το 2022 κλείνει με ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ σχεδόν διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ και το 2023 οι επιδόσεις θα είναι πιο δυναμικές από την Ε.Ε. «Έτσι, στο τέλος του 2023, ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018» σημείωσε. «Ο δικός σας ρυθμός ανάπτυξης κ. Τσίπρα ήταν το 25% του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωζώνης τα τέσσερα χρόνια που ήσασταν κυβέρνηση», είπε.

Παράλληλα τόνισε πως όσες ξένες επενδύσεις έγιναν σε 9 μήνες του 2022, ισοδυναμούν με το σύνολο του 2021. Ενώ πλέον την Ελλάδα εμπιστεύονται παγκόσμιοι κολοσσοί: η Amazon, η Microsoft, η Pfizer, η Digital Realty. Η ανάπτυξη πολεμά τη μεγαλύτερη κοινωνική αδικία, που δεν είναι άλλη από την ανεργία. Έτσι οι εργαζόμενοι αγγίζουν πλέον τα 4.200.000. Έχουμε ήδη προσθέσει σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2019 και 150.000 μόνο το 2022» ανέφερε.

Ισχυρές εξαγωγές

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης και ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε οι εξαγωγές έχουν φτάσει στο 40% του ΑΕΠ. Τόνισε επίσης πως η ανεργία μειώθηκε αισθητά, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε 9,7% μέσα στο 2022, ενώ το δημόσιο χρέος παρουσίασε τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη. Από το 2023 όπως είπε η χώρα επιστρέφει στα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ είναι ορατός και ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας. Αναφερόμενος στους φόρους, σημείωσε πως ο ΕΝΦΙΑ μειώθηκε κατά 34%. ενώ συνολικά όλοι οι συντελεστές μειώθηκαν.

9 στους 10 συνταξιούχους θα δουν αυξήσεις

Ο προϋπολογισμός δεν παραγνωρίζει τα εμπόδια που έρχονται, σημείωσε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση δεν φοβάται τις δυσκολίες, τις διαχειρίζεται με στήριξη του εισοδήματος, προστασία έναντι της ενεργειακής ακρίβειας και ανάπτυξη. Σε λίγες εβδομάδες και ύστερα από 12 χρόνια, 1,7 εκατ. συνταξιούχοι θα δουν αύξηση κοντά στο 12%, ενώ ακόμη 1 εκατομμύριο θα έχουν έμμεσο όφελος από την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Θα συνεχιστούν οι επιδοτήσεις ρεύματος

Ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, μεταξύ άλλων επεσήμανε επίσης ότι: «Στον τομέα της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Παράλληλα με τη διεκδίκηση ευρωπαϊκής απάντησης, σε εθνικό επίπεδο θα διατεθούν συνολικά πάνω από 8 δισ. ευρώ» και συμπλήρωσε: «Τα 3,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν προς τα νοικοκυριά και 4,8 δισ. προς τις επιχειρήσεις. Θα εξακολουθήσουν οι επιδοτήσεις στο ρεύμα και στο φυσικό αέριο, αποδυναμώνοντας τις αυξήσεις, ενώ θα διατεθούν ακόμα 500 εκατ. ευρώ για το αυξημένο επίδομα θέρμανσης».

Ανορθώθηκε η άμυνα

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι «ανατάχθηκε μια βαλτωμένη οικονομία και ανορθώθηκε μία ξεχασμένη εθνική άμυνα. Τα θυμίζω γιατί αξίζει να σταθμίσουμε το πού βαδίζουμε ενθυμούμενοι όμως και το από πού ξεκινήσαμε. Και σε αυτό το γερό υπόβαθρο των τριάμισι ετών εδράζεται και ο προϋπολογισμός του 2023. Προϋπολογισμός που αναγνωρίζει την απόσταση που έχει διανυθεί αλλά και δεν παραγνωρίζει τα εμπόδια τα οποία έρχονται. Δυστυχώς, η παγκόσμια αστάθεια παραμένει όπως παραμένουν και οι πληθωριστικές πιέσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η δημοσιονομική ευελιξία θα πρέπει να παραμείνει σε αρμονία με τη δημοσιονομική ισορροπία. Γι αυτές τις δυσκολίες προετοιμαζόμαστε. Δεν τις φοβόμαστε αντίθετα τις διαχειριζόμαστε με πρωτοβουλίες, οι οποίες εκτείνονται σε τρία πεδία: τη στήριξη του εισοδήματος, την προστασία από τις συνέπειες της ενεργειακής θύελλας και ασφαλώς την ανάπτυξη».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε τέλος πως τα μέτρα είναι στοχευμένα και αυτό «προκαλεί στην αντιπολίτευση μία δυσθυμία για το πώς μία κεντροδεξιά κυβέρνηση μπορεί και ασκεί μία τόσο ευρεία κοινωνική πολιτική. Δεν πειράζει όμως. Το αντιλαμβάνονται πρώτοι οι πολίτες προς τους οποίους κατευθύνονται σημαντικά ποσά για την ανακούφισή τους».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment