Πολιτική

Κ. Μητσοτάκης: Ισχυρό μήνυμα της Ευρώπης στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά

Είναι η πρώτη φορά που δίνεται ρητή εξουσιοδότηση στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να καταγράψει στο χαρτί τις επιλογές και τα εργαλεία που έχει στην διάθεσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής.

Υπήρξε ομόφωνη διαπίστωση ότι σημειώθηκε επιδείνωση των ευρωτουρικών σχέσεων. «Αν η Τουρκία πήρε το μήνυμα αυτό θα φανεί εν ευθέτω χρόνω», σημείωσε επαναλαμβάνοντας πως η Ευρώπη έκανε ένα βήμα, «έδωσε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία να αλλάξει συμπεριφορά», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας διευρύνοντας τη λίστα προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν σταμάτησε όμως εδώ, έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και στην Επιτροπή, να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021 γραπτή έκθεση που θα άφορα ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και θα περιλαμβάνονται σε αυτή όλα τα εργαλεία και η επέκταση των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Η καταδίκη της Ευρώπης υπήρξε απολύτως κατηγορηματική η γείτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης προκειμένου να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η αποχή από παράνομες δραστηριότητες είναι προϋπόθεση στο κείμενο συμπερασμάτων», συνέχισε.

«Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας πως η απειλή κυρώσεων αποτελεί το καλύτερο εργαλείο πίεσης για να αλλάξει συμπεριφορά η Τουρκία.

«Δεν θέλουμε την Τουρκία να είναι ένας προκλητικός και επιθετικός γείτονας, δεν είναι προς όφελος κανενός. Αν επιμένει να συνεχίσει, υπάρχουν πια κυρώσεις. Ήδη αποφασίστηκαν οι πρώτες, και στον ορίζοντα θα υπάρχει ένα ουσιαστικό πλαίσιο κυρώσεων με μεγαλύτερο οικονομικό αντίκτυπο. Η φιλοσοφία της σχέσης ΕΕ – Τουρκία εξακολουθεί στον πυρήνα της να ισχύει, η Τουρκία καλείται να αλλάξει συμπεριφορά να αντιληφθεί ότι η πολιτική αυτή είναι αδιέξοδη, με κόστος για τον τουρκικό λαό και πιστεύω ότι έχει γίνει απολύτως αντιληπτό ότι η Ευρώπη με τους δικούς της ρυθμούς κινείται ενωμένη, στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο και είναι παρούσα στις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» σημείωσε.

«Εξελίξεις που αφορούν και την ίδια», πρόσθεσε.

Related posts

Κ. Μητσοτάκης-ΝΑΤΟ: Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας

Peristeri News

Στη Βουλή η αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και το πλαφόν στη χονδρική

Peristeri News

Ν. Ανδρουλάκης: Κανένα δείγμα σοβαρότητας από την κυβέρνηση

Peristeri News

Leave a Comment