Κοινωνία

Ηλεκτρονικές κάρτες αντί έντυπων δελτίων για τους αιτούντες άσυλο

Παρατείνεται έως και την 1η Οκτωβρίου 2020 η ισχύς όλων των δελτίων αιτούντων διεθνούς προστασίας που λήγουν από 1η Ιουνίου έως και 30 Σεπτεμβρίου και δεν έχουν ανανεωθεί. Αυτό προβλέπει σχετική απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη.

Ο υπουργός βρέθηκε το πρωί στην κεντρική Υπηρεσία Ασύλου, για να ενημερωθεί και να δώσει λύση στον συνωστισμό αλλοδαπών που προσπαθούσαν να εξυπηρετηθούν και να λάβουν πληροφορίες σε σχέση με τις άδειες παραμονής τους.

Επιπλέον, από 01/10/2020 τα έντυπα δελτία αιτούντων διεθνούς προστασίας που υπάρχουν σήμερα αντικαθίστανται με ηλεκτρονικές κάρτες, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται και για την πρόσβαση σε δομές φιλοξενίας και σε προσφερόμενες υπηρεσίες του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι κάρτες θα εκδίδονται με ευθύνη των διοικητών στις κατά τόπους δομές φιλοξενίας και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης.

Ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Π.Α.Α.Υ.Π.Α.) παρέχεται αποκλειστικά από την ιστοσελίδα της ΗΔΙΚΑ (https://www.amka.gr/have-paaypa). Σχετικός σύνδεσμος υπάρχει αναρτημένος και στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Ασύλου (http://asylo.gov.gr).

Σε λειτουργία τίθεται από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου η πύλη ψηφιακών υπηρεσιών του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου (applications.migration.gov.gr). Σε αυτήν, οι αιτούντες διεθνούς προστασίας μπορούν να πραγματοποιούν μια σειρά διοικητικών πράξεων μεταβολής στοιχείων.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα αυτό-καταγραφής όσων έχουν δηλώσει βούληση ασύλου και δεν έχουν συμπληρώσει το σχετικό ερωτηματολόγιο. Η εν λόγω διαδικασία αφορά 27.000 άτομα και θα λειτουργήσει ως ανασχετικός παράγοντας για την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στα Περιφερειακά Γραφεία Ασύλου, όπου τις τελευταίες παρατηρούνται ουρές.

Related posts

Κορωνοϊός: 15.498 νέα κρούσματα – 13 θάνατοι – 97 σε ΜΕΘ

Peristeri News

ΕΟΔΥ: 14.906 rapid test – 2.458 θετικά την Τετάρτη 29/6

Peristeri News

Υπόθεση Ζέμπερη: Διεκόπη για τις 4 Οκτωβρίου λόγω κρούσματος κορωνοϊού

Peristeri News

Leave a Comment