PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Ιδιώτες παθολόγοι ή γενικοί γιατροί εντάσσονται στον Προσωπικό Γιατρό


Μία επιπλέον κατηγορία γιατρών εντάσσει το Υπουργείο Υγείας στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, με σκοπό να διευκολύνει πολίτες που δεν επιθυμούν να εγγραφούν στους δωρεάν γιατρούς που θα είναι διαθέσιμοι στο σύστημα. Πρόκειται για όποιον ιδιώτη παθολόγο ή γενικό γιατρό επιλέξει ο πολίτης, που θα πληρώνεται, όμως, από τον ίδιο τον πολίτη.

Αυτή η ελευθερία δίνεται, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στην Συνέντευξη Τύπου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, μόνο για τους πολίτες που για δικούς τους λόγους δεν επιθυμούν να εγγραφούν σε κάποιον από τους γιατρούς που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν προς τους πολίτες. «Δε στρέφουμε τον κόσμο στον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε διασφαλίσει γιατρούς για όλους τους πολίτες», σημείωσε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, παρουσιάζοντας τη δεύτερη φάση του θεσμού του Προσωπικού Γιατρού.

Λείπουν 1.379 γιατροί από το δημόσιο σύστημα

Σήμερα η χώρα μας διαθέτει 2.215 Προσωπικούς Γιατρούς που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή τα Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ. Επίσης, έχουν ενταχθεί 1.272 ιδιώτες γιατροί και έχουν εγγραφεί συνολικά περίπου 5 εκατομμύρια πολίτες, με την κάλυψη στο σύνολο της χώρας να είναι στο 56%. «Είχαμε δυσκολία από ένα σημείο και μετά να μπορέσουμε να εντάξουμε όλο και περισσότερους γιατρούς», τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη.

Σύμφωνα με την ίδια, λείπουν 1.379 γιατροί, το 60% των οποίων απαιτείται στην Αττική. Αμέσως επόμενη Περιφέρεια με ανάγκες σε γιατρούς είναι η Κεντρική Μακεδονία. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανοίξουν νέες θέσεις ανά δήμο προκειμένου οι πολίτες να έχουν Προσωπικό Γιατρό στο δήμο που διαμένουν.

Οι Προσωπικοί Γιατροί, προέρχονται από τέσσερις «δεξαμενές»: α) Οι γιατροί του δημοσίου, β) ιδιώτες γενικοί ή παθολόγοι που εντάσσονται στον θεσμό και αμείβονται από το Υπουργείο, προσφέροντας υπηρεσίες υγείας δωρεάν προς τους πολίτες, γ) αγροτικοί γιατροί μετά τον μετασχηματισμό της υπηρεσίας υπαίθρου και την καθιέρωση των Προσωπικών Γιατρών υποχρεωτικής θητείας και δ) ιδιώτες γενικοί γιατροί και παθολόγοι επιλογής του πολίτη, που θα πληρώνονται ιδιωτικά.

Σημαντικά κίνητρα για τις ειδικότητες Γενικής Ιατρικής και Παθολογίας

Προκειμένου να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του Προσωπικού Γιατρού, χρειάζονται νέοι γιατροί ειδικευμένοι στην Γενική Ιατρική και την Παθολογία.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας δίνει σημαντικά οικονομικά κίνητρα για να επιλέξουν οι νέοι γιατροί τις δύο αυτές ειδικότητες, που δεν είναι «δημοφιλείς» στη χώρα μας και ο αριθμός των γιατρών είναι πολύ χαμηλότερος σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι, οι ειδικευόμενοι σε γενική ιατρική και παθολογία θα λαμβάνουν για πέντε χρόνια μπόνους 30.000 ευρώ το χρόνο, επιπλέον των αμοιβών τους. Μετά τα πέντε χρόνια δεσμεύονται να παραμείνουν ακόμη πέντε χρόνια στο ΕΣΥ.

Ποινές σε όσους γιατρούς δεν πιάνουν τους στόχους της αξιολόγησης

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο προχωρά σε σύνδεση των αποδοχών του Προσωπικού Γιατρού με την απόδοσή του.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Συνελήφθη 60χρονος για «πειρατεία» συνδρομητικών καναλιών

Peristeri News

Μάστιγα η υπογεννητικότητα στην Ελλάδα

Peristeri News

Ημιμαραθώνιος Αθήνας: Απροσπέλαστο το κέντρο την Κυριακή

Peristeri News

Leave a Comment