PeristeriNews.gr
Διεθνή

Η επισιτιστική κρίση στη Συρία επιδεινώνεται


Με μια άνευ προηγουμένου επισιτιστική κρίση βρίσκεται αντιμέτωπη η Συρία, καθώς περισσότεροι από 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι δεν διαθέτουν επαρκή τροφή, την ώρα που η επιδημία του κορωνοϊού στη χώρα – αν και προς το παρόν μοιάζει να είναι υπό έλεγχο – μπορεί να επιδεινωθεί, προειδοποίησαν υπηρεσίες του ΟΗΕ σήμερα.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) επεσήμανε σε ενημέρωση από τη Γενεύη ότι ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν τα απαραίτητα τρόφιμα αυξήθηκε κατά 1,4 εκατομμύριο τους τελευταίους έξι μήνες.

Παράλληλα οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 200% σε λιγότερο από έναν χρόνο εξαιτίας της κατάρρευσης της οικονομίας του Λιβάνου και του lockdown που επιβλήθηκε στη Συρία λόγω του Covid-19, επεσήμανε η Ελίζαμπεθ Μπιρς, εκπρόσωπος του WFP.

Έπειτα από περισσότερα από εννέα χρόνια πολέμου, περισσότερο από το 90% του πληθυσμού της Συρίας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας των 2 δολαρίων την ημέρα και οι ανθρωπιστικές ανάγκες αυξάνουν συνεχώς, επεσήμανε η Ακζεμάλ Μαγκτίμοβα, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη Συρία, σε διαφορετική ενημέρωση.

Λιγότερα από τα μισά δημόσια νοσοκομεία της Συρίας εξακολουθούν να λειτουργούν, ενώ το μισό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας την έχει εγκαταλείψει από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, πρόσθεσε η ίδια. Όσοι παραμένουν είναι συνεχώς αντιμέτωποι «με την απειλή των απαγωγών και των στοχευμένων φόνων».

Οι αρχές της Συρίας έχουν ανακοινώσει 248 κρούσματα του κορωνοϊού και εννέα θανάτους στις περιοχές της χώρας που ελέγχουν, ενώ άλλα πέντε κρούσματα και ένας θάνατος έχουν αναφερθεί στις βορειοανατολικές περιοχές που ελέγχουν οι Κούρδοι.

«Οι επίσημοι αριθμοί είναι πιθανόν πολύ μικρότεροι από τους πραγματικούς και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη Συρία», επεσήμανε ο Ρίτσαρντ Μπρέναν, διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ για την περιοχή.

Το Ιράκ, η Αίγυπτος και η Τουρκία αρχικά είχαν καταγράψει λίγα κρούσματα του κορωνοϊού, όμως στη συνέχεια η επιδημία Covid-19 άρχισε να εξαπλώνεται με γοργούς ρυθμούς και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στη Συρία, πρόσθεσε.

«Αυτό που γνωρίζουμε στη Συρία είναι ότι αν υπάρχει μεγάλη έξαρση της ασθένειας, αυτή δεν μπορεί να συγκαλυφθεί, δεν μπορεί κανείς να μην παρατηρήσει μια μεγάλη έξαρση. Οι υγειονομικές δομές δεν έχουν γεμίσει ακόμη και γι’ αυτο έχουμε ακόμη την ευκαιρία να εντείνουμε τις προετοιμασίες ώστε να περιορίσουμε το χειρότερο της επιδημίας», σχολίασε ο Μπρέναν.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα του κορωνοϊού στις περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας που ελέγχονται από τους αντάρτες. Όμως η πυκνοκατοικημένη αυτή περιοχή διαθέτει μόνο ένα εργαστήριο, με τον κίνδυνο γρήγορης εξάπλωσης του Covid-19 να είναι μεγάλος, κατάληξε.

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment