PeristeriNews.gr
Πολιτική

Η αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης


Άρθρο της Μαρίας Συρεγγέλα, υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Το δημογραφικό πρόβλημα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη χώρα μας. Και η αντιμετώπισή του είναι εθνική επιταγή και εθνική ευθύνη. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και υλοποιεί πολιτικές για την ενίσχυση και τη στήριξη της οικογένειας.

Για να σημειωθεί αύξηση των γεννήσεων πρέπει να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκότερο πλαίσιο για την απόκτηση παιδιών με περισσότερα κίνητρα, ένα υποστηρικτικό στην οικογένεια εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον και να αυξηθεί η γυναικεία εργασία. Οι επιδοματικές πολιτικές πρέπει να συνδυαστούν με μέτρα για την ουσιαστική ισότητα των φύλων και την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των μελών της οικογένειας.

Η σημερινή κυβέρνηση υλοποίησε ήδη τη δέσμευσή της για την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση και αύξησε το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μείωσε τον Φ.Π.Α. στον χαμηλό συντελεστή για τα βρεφικά είδη και καταργήθηκε ο φόρος πολυτελείας στους πολύτεκνους που έχουν μεγάλα αυτοκίνητα.

Παράλληλα στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενσωματώσαμε την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Με τον νέο εργασιακό νόμο θεσπίσαμε για πρώτη φορά άδεια πατρότητας, συμπληρώσαμε το πλαίσιο των γονικών αδειών, καθιερώσαμε ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς και φροντιστές και πήγαμε τη χώρα ακόμα πιο μπροστά προστατεύοντας τους νέους γονείς από την απόλυση.

Επιπλέον, θεσπίσαμε άδειες και για τις γυναίκες που υποβάλλονται σε διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ το υπουργείο Υγείας έδωσε τη δυνατότητα και σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, μέχρι τα 54 έτη, να τεκνοποιούν με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Στο ίδιο πλαίσιο είναι και η ενίσχυση του πλαισίου παιδικής φροντίδας. Πέραν των βρεφονηπιακών σταθμών, δίνουμε στους νέους γονείς επιπλέον επιλογές, προσαρμοσμένες στις δικές τους ανάγκες, ξεκινώντας τις «Νταντάδες της Γειτονιάς» και σχεδιάζοντας το πρόγραμμα για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε εμπράκτως τους νέους γονείς και ιδιαίτερα τις μητέρες που θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται και μετά την απόκτηση των παιδιών τους, κάνοντας πράξη ακόμη μια προεκλογική μας δέσμευση.

Με τις δράσεις μας ενισχύουμε τη γυναικεία εργασία και στηρίζουμε τις γυναίκες με προγράμματα επιχειρηματικής δραστηριότητας. Δημιουργήσαμε το «Κέντρο Καινοτομίας για Γυναίκες» και προωθούμε την εκπαίδευση και κατάρτιση γυναικών και κοριτσιών στην έρευνα και την τεχνολογία. Αυξάνουμε το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και βοηθάμε τις οικογένειες αλλά και την οικονομία της χώρας.

Να τονίσουμε ακόμη ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα στους νέους και στα νέα ζευγάρια, υιοθετώντας νέα στεγαστική πολιτική. Τα μέτρα της νέας στεγαστικής πολιτικής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων: άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους ηλικίας έως 39 ετών, τη διάθεση σπιτιών που θα απελευθερωθούν από το πρόγραμμα «Εστία» σε πολύτεκνους και δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και την Κοινωνική Αντιπαροχή μέσω της ΔΥΠΑ. Επιπλέον, με τη νέα στεγαστική πολιτική θα αξιοποιηθούν ακίνητα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ενώ με το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» θα ενταχθούν κι άλλες κενές κατοικίες στη μισθωτική αγορά.

Κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας για την έμπρακτη στήριξη των οικογενειών, των νοικοκυριών, των νέων και όλων των πολιτών της χώρας, κοιτάμε την απειλή του δημογραφικού κατάματα και λαμβάνουμε ουσιαστικά μέτρα για να βάλουμε ένα φρένο στη μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μ. Βορίδης: Τα ονόματα πρέπει να σβηστούν από το Σύνταγμα

Peristeri News

Χρ. Σταϊκούρας: Χρειαζόμαστε μια διετία για την οριστική αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου

Peristeri News

Νέα δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα 20 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία

Peristeri News

Leave a Comment