PeristeriNews.gr
Διεθνή

Η αναπτυξιακή βοήθεια δεν επαρκεί ούτε για την εισαγωγή πετρελαίου!


Οι αναπτυσσόμενες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής έλαβαν για αναπτυξιακή βοήθεια το 2011 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια, την ίδια στιγμή που πλήρωναν 18 δισεκατομμύρια για να εισάγουν πετρέλαιο!

Οι αναπτυσσόμενες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής έλαβαν για αναπτυξιακή βοήθεια το 2011 15,6 δισεκατομμύρια δολάρια, την ίδια στιγμή που πλήρωναν 18 δισεκατομμύρια για να εισάγουν πετρέλαιο!

Τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας καταδεικνύουν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούν στους «φτωχούς» του πλανήτη οι αυξανόμενες τιμές των ορυκτών καυσίμων -πραγματικό τροχοπέδη για την ανάπτυξη τους- αλλά και την επιτακτική ανάγκη για να στραφούν οι χώρες αυτές στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

«Όταν οι βιομηχανοποιημένες οικονομίες αναπτύσσονταν, το βαρέλι κόστιζε 13 δολάρια. Σήμερα οι φτωχές χώρες θα πρέπει να το πληρώσουν 120 δολάρια», επισημαίνει ο οικονομολόγος της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας Fatih Birol στην εφημερίδα Guardian. Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να εξεταστούν από τις κυβερνήσεις που χρηματοδοτούν τις χώρες αυτές, οι οποίες βλέπουν τις δωρεές τους να καταλήγουν μόνο για τον… μαύρο χρυσό.

Έντονη ήταν και η κριτική της Greenpeace για τα στοιχεία αυτά, με το στέλεχος του βρετανικού της γραφείου Ruth Davis να αναφέρει: «Οι άνθρωποι στις φτωχές χώρες υποφέρουν διπλά από τη βιομηχανία του πετρελαίου. Είναι οι πρώτοι οι οποίοι υπόκεινται στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, ενώ οι οικονομίες τους δεν αντέχουν τις αυξήσεις των τιμών. Θα πρέπει οι αναπτυγμένες χώρες αντί να τους δίνουν χρήματα για να αγοράζουν πετρέλαιο, να επενδύσουν σε προγράμματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας»…

Οι επενδύσεις που προωθούνται και από τον ΟΗΕ για τις «καθαρές τεχνολογίες» στρέφονται αποκλειστικά στις αναπτυσσόμενες χώρες εκτός Αφρικής (Κίνα και Ινδία), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστική πρόοδος στον τομέα αυτόν στις υποσαχάριες χώρες.

Ελπίδα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών -αλλά και πυλώνα ανάπτυξης για την Αφρικανική ήπειρο- αποτελεί το φιλόδοξο πρόγραμμα «Desertec», το οποίο όμως ακόμη βρίσκεται στη φάση του σχεδιασμού.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

H Τουρκία αναστέλλει τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ

Peristeri News

Κίνα: Εκτόξευσε διαστημόπλοιο στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

Peristeri News

Κένυα: Τουλάχιστον 188 πέθαναν σε πλημμύρες από τον Μάρτιο

Peristeri News

Leave a Comment