PeristeriNews.gr
Διεθνή

Γερμανία: Ξεκινάει δοκιμαστικά τετραήμερη εργασία με πλήρη μισθό


Σε 45 εταιρείες της Γερμανίας ξεκίνησε χθες να εφαρμόζεται η τετραήμερη εργασία, κάτι που θα διαρκέσει έξι μήνες.

Ο μισθός των εργαζομένων θα παραμένει πλήρης παρά την τετραήμερη εργασία. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης Intraprenör σε συνεργασία με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση 4 Day Week Global (4DWG).

Την ίδια ώρα όμως, σε πολλές επιχειρήσεις στη Γερμανία παρατηρείται η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και το εν λόγω πιλοτικό πρόγραμμα πιθανόν να επιβαρύνει την κατάσταση. Ωστόσο, οι υποστηρικτές της εβδομαδιαίας τετραήμερης εργασίας θεωρούν ότι το πρόγραμμα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων επειδή, κατά την εκτίμησή τους, θα αυξήσει την παραγωγικότητα των εργαζομένων. Υπογραμμίζουν μάλιστα πως οι άνθρωποι που εργάζονται μόνο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα αντί για πέντε έχουν περισσότερα κίνητρα και επομένως είναι πιο παραγωγικοί. Επιπλέον, θεωρούν ότι θα βρεθούν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι για μια θέση με τετραήμερη εργασία, οι οποίοι δεν ήθελαν ή δεν μπορούσαν να εργαστούν πενθήμερο.

Η τετραήμερη εργασία δοκιμάζεται από το 2019

Δεν είναι η πρώτη φορά που δοκιμάζεται η τετραήμερη εργασία, καθώς από το 2019 η Μη Κυβερνητική Οργάνωση 4DWG εφαρμόζει τέτοια πιλοτικά προγράμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία, την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την οργάνωση, στην πρωτοβουλία της έχουν συμμετάσχει μέχρι σήμερα περισσότερες από 500 εταιρείες. Τα αποτελέσματα δείχνουν να επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για θετικά αποτελέσματα.

Αντιδράσεις ειδικών για την τετραήμερη εργασία

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Κέιμπριτζ και της Βοστώνης, οι αναρρωτικές άδειες μειώθηκαν κατά περίπου 66%, ενώ παράλληλα σχεδόν το 40% των εργαζομένων δήλωνε, μετά το τέλος του εγχειρήματος, ότι είχε λιγότερο άγχος από ό,τι πριν. Ενδιαφέρον επίσης ότι ο αριθμός των εργαζομένων που παραιτήθηκε από την θέση εργασίας του περιορίστηκε κατά 57%. Ίσως το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι ερευνητές κατέγραψαν μια κατά μέσο όρο αύξηση του τζίρου περίπου 1,4%. Ας σημειωθεί τέλος ότι 56 από τις 61 συμμετέχουσες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι θα διατηρούσαν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και μετά το τέλος του πειράματος.

Πριν από μερικούς μήνες, οι γερμανικές εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο δοκιμαστικό πρόγραμμα της τετραήμερης εργασίας υπέβαλαν σχετική αίτηση. Ο ειδικός σε ζητήματα αγοράς εργασίας, Έντζο Βέμπερ, εργαζόμενος στο πανεπιστήμιο Ρέγκενσμπουργκ και στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Αγορά Εργασίας και την Επαγγελματική Έρευνα επικρίνει το πιλοτικό πρόγραμμα και εξηγεί πως μόνο εταιρείες για τις οποίες έχει νόημα η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας κατέθεσαν αίτημα συμμετοχής στο εγχείρημα. Κατά τον ίδιο, αυτές οι εταιρείες δεν αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα για το σύνολο της οικονομίας.

Παρατηρεί επίσης ότι δεν μειώνονται μόνο οι ώρες εργασίας την εβδομάδα, αλλά επηρεάζονται αρνητικά τόσο οι διαδικασίες όσο και η οργάνωση. Σε περίπτωση που πράγματι καταγραφεί στο πείραμα αύξηση της παραγωγικότητας, δεν είναι απαραίτητο να συνδέεται με τη μείωση των ωρών εργασίας, εκτιμά ο Γερμανός ειδικός.

Με τις εκτιμήσεις αυτές συμφωνεί και ο Χόλγκερ Σέφερ από το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας. Πιστεύει ότι η καθιέρωση της τετραήμερης εργασίας ανά εβδομάδα είναι αντιπαραγωγική. «Αυτό που με μια πρώτη ματιά δείχνει να έχει νόημα αποδεικνύεται εν τέλει προβληματικό: Αν όλες οι επιχειρήσεις υιοθετήσουν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θα υπάρξει έλλειμμα ωρών εργασίας», καταλήγει ο γερμανός ειδικός. Παρ’ όλα τα επιχειρήματα κατά, η μεγαλύτερη γερμανική συνδικαλιστική οργάνωση IG Metall τάσσεται εδώ και καιρό υπέρ της μείωσης των ωρών εργασίας. Γεγονός πάντως είναι ότι στη χαλυβουργία έχει ήδη καθιερωθεί η 35ωρη εργασία την εβδομάδα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!Related posts

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι παραδόθηκε στη μητέρα του

Peristeri News

Leave a Comment