PeristeriNews.gr
Οικονομία

Γ. Σταθάκης: Επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο προσεχές Eurogroup


Eπιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο προσεχές τακτικό Eurogroup δείχνουν τα μηνύματα από όλες τις πλευρές, όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο υπουργός εκτιμά ότι και φέτος θα υπάρξει υπεραπόδοση της οικονομίας και εκ νέου υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων. Επισημαίνει ότι πλέον έχει επιτευχθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, κάνει λόγο για ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων που είχαν ήδη δρομολογηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις και εξαγγέλλει Αναπτυξιακό Ταμείο και νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, επαναλαμβάνει ότι προστατεύεται η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών.

Εκτιμά ότι δεν υπάρχει ανάγκη για διενέργεια εκλογών μέχρι το φθινόπωρο του 2019 και διατυπώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει να συμβάλλει στην κυβερνητική πολιτική όσο τον περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του ο Πρωθυπουργός.

Αναλυτικότερα, ερωτηθείς σχετικά με τον δημοσιονομικό «κόφτη», ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι θα δημιουργηθεί μέχρι το 2018 «ένα σημαντικό δημοσιονομικό μαξιλάρι, που θα διευκολύνει στην επίτευξη του τότε στόχου». Σπεύδει να διευκρινίσει ωστόσο πως «όσο η χώρα και η οικονομία της βρίσκονται σε πρόγραμμα, οι δημοσιονομικές επιδόσεις επαναξιολογούνται σε τακτική βάση. Άρα ο νέος μηχανισμός δεν είναι παρά η θεσμοθέτηση μιας λειτουργίας που επί της ουσίας ήδη επιτελείται».

Ο υπουργός Οικονομίας σημειώνει ότι τις επόμενες εβδομάδες «η χώρα θα διαθέτει νέο Αναπτυξιακό Νόμο απαλλαγμένο από τις αστοχίες του παρελθόντος» παρέχοντας «ισχυρά κίνητρα σε επενδύσεις σε τομείς […] όπου η χώρα έχει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα». Προτεραιότητα, αναφέρει, δίνεται στους τομείς της Αγροδιατροφής και των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας. Τονίζει επίσης ότι για τις πολύ μεγάλες επενδύσεις, προβλέπεται σταθερό φορολογικό καθεστώς.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τώρα συμφωνήσαμε να προχωρήσει η απελευθέρωση των επιχειρηματικών και καταναλωτικών δανείων με εξαίρεση αυτά που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, όπως ισχύει για πολλές κατηγορίες μικροεπιχειρηματικών και σε περιπτώσεις και καταναλωτικών δανείων. Συνεπώς εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια και όλες οι άλλες κατηγορίες δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία. Προστατεύεται η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών. Το μόνο κριτήριο που θα υπάρχει για τα δάνεια που συνδέονται με την πρώτη κατοικία είναι η αντικειμενική αξία να μην υπερβαίνει τα 140.000 ευρώ».

Σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις ο υπουργός σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για την ολοκλήρωση συγκεκριμένων ιδιωτικοποιήσεων, που είχαν ήδη δρομολογηθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις. Υπογραμμίζει ωστόσο πως «ζητούμενο είναι η βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου και όχι η πάση θυσία εκχώρησή της σε ιδιώτες».

Τέλος, ο κ. Σταθάκης ερωτηθείς σχετικά με την παραμονή του στη κυβέρνηση, δηλώνει: «Το υπουργείο Οικονομίας έχει να παίξει σημαντικό ρόλο [σ.σ. όσον αφορά το Αναπτυξιακό Σχέδιο] και από τη θέση αυτή θα συνεχίσω να συμβάλω όσο με περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του ο πρωθυπουργός».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!Related posts

Ρεύμα: Τα τιμολόγια των προμηθευτών για τον Δεκέμβριο

Peristeri News

Αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα

Peristeri News

ΑΑΔΕ: Ταχύτερη η έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης

Peristeri News

Leave a Comment