PeristeriNews.gr
Πολιτική

Γ. Δραγασάκης: Στη χώρα μας ορισμένοι λειτουργούν ως «εκπρόσωποι» του ΔΝΤ


Όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι επιθυμούν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του μήνα, μένει να αποδείξουν ότι το εννοούν, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

Λίγη ώρα πριν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως οι προϋποθέσεις για να υπάρξει συμφωνία έχουν δημιουργηθεί και επισήμανε ότι από το καλοκαίρι μέχρι τώρα οι εξελίξεις στην οικονομία είναι θετικότερες απ’ ό,τι τότε προβλεπόταν.

Πρόσθεσε ότι ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε μη ανάγκη εφαρμογής στο μέλλον ορισμένων από τα προβλεπόμενα μέτρα.

Ο κ. Δραγασάκης εκτίμησε ότι η πορεία των δημοσίων οικονομικών κατά το 2015 θα αποδειχθεί θετικότερη του αναμενομένου –και ότι το γεγονός αυτό θα πιστοποιηθεί από τα στοιχεία περί πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Eurostat.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήματα σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς και το ενδεχόμενο επιβολής ενός πρόσθετου πακέτου μέτρων, επισήμανε ότι τούτο είναι αμφίβολο πως θα απαιτηθεί και ότι το γεγονός αυτό θα καταδειχθεί από τα στοιχεία περί πρωτογενούς πλεονάσματος που θα ανακοινώσει την Πέμπτη η Eurostat.

Όπως τόνισε, ούτως ή άλλως προβλέπεται και στην υπάρχουσα συμφωνία η λήψη επιπρόσθετων μέτρων εάν δεν επιτευχθούν οι προβλεπόμενοι στόχοι.

«Εάν την Πέμπτη η ανακοίνωση της Eurostat για το 2015 είναι θετική, θα εξακολουθούν κάποιοι να μιλούν για “πρόσθετα” μέτρα?» διερωτήθηκε.

Παράλληλα, επεσήμανε την ύπαρξη εσφαλμένων εκτιμήσεων που έχει κατά καιρούς διατυπώσει το ΔΝΤ αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας καθώς και την ύπαρξη διαφορών μεταξύ των θεσμών.

Ειδικότερα, επισήμανε την επιθυμία της Γερμανίας να παραμείνει το ΔΝΤ ως μέρος του ελληνικού προγράμματος, αλλά και την άρνησή της να ανοίξει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους, παρά την περί του αντιθέτου επιθυμία του ΔΝΤ.

«Δεν μπορεί ένα πρόβλημα που αφορά στις σχέσεις μεταξύ των θεσμών να μετατραπεί σε δικό μας πρόβλημα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αφήνοντας αιχμές κατά της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη, χωρίς να τον κατονομάσει, υποστήριξε ότι στη χώρα μας ορισμένοι λειτουργούν ως «εκπρόσωποι» του ΔΝΤ και ως βασιλικότεροι του «βασιλέως».

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια εκλογών, διερωτήθηκε: «Μήπως δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της χώρας αλλά “συμφέροντα” των οποίων ο κ. Μητσοτάκης είναι “όμηρος”;».

Απορρίπτοντας τα σενάρια αυτά, τόνισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα μεσο-μακροπρόθεσμο ανασυγκρότησης, δεδομένης της κρίσης που διέρχεται και επισήμανε ότι υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που θα μπορούσαν να την συνδράμουν ως προς αυτό.

«Δεν διεκδικούμε το μονοπώλιο του προοδευτικού χώρου. Υπάρχουν και άλλες δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να συμπλεύσουμε και να συμπορευτούμε» σημείωσε.

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν με την ΟΝΝΕΔ, ο κ. Δραγασάκης σχολίασε σε ειρωνικό τόνο: «Όταν ο κ. Μητσοτάκης εξελέγη έλεγε ότι πρέπει πρώτα να “φτιάξει” το κόμμα του. Οι τελευταίες εξελίξεις τον “δικαιώνουν”».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

«Δημοκράτες» το όνομα του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου

Peristeri News

Πιερρακάκης: Πάνω από δέκα ξένα πανεπιστήμια ενδιαφέρονται για την Ελλάδα

Peristeri News

Αλ. Χαρίτσης: Η Αριστερά στον τόπο μας δεν είναι εφήμερη μόδα

Peristeri News

Leave a Comment