PeristeriNews.gr
Διεθνή

Φαβορί οι Ρεπουμπλικάνοι στις ΗΠΑ για τις ενδιάμεσες εκλογές


Έπειτα από μήνες προεκλογικής εκστρατείας και δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι Αμερικανοί καλούνται την Τρίτη να εκλέξουν το Κογκρέσο, στις ενδιάμεσες εκλογές στις οποίες φαβορί είναι οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι.

Έπειτα από μήνες προεκλογικής εκστρατείας και δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι Αμερικανοί καλούνται την Τρίτη να εκλέξουν το Κογκρέσο, στις ενδιάμεσες εκλογές στις οποίες φαβορί είναι οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι.

Στις εκλογές θα ανανεωθούν όλες (435) οι έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Όμως η πλειοψηφία στη Γερουσία θα κριθεί μόνο σε 10 πολιτείες, όπου το αποτέλεσμα, βάσει των δημοσκοπήσεων, είναι αμφίρροπο, με τους Δημοκρατικούς να φοβούνται μια ψήφο-τιμωρία προς τον Ομπάμα.

Για πρώτη φορά από το 2006 οι Ρεπουμπλικάνοι είναι σε θέση να αποκτήσουν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει υπό την επιρροή τους.

«Μία ψήφος υπέρ των Δημοκρατικών είναι μία ψήφος υπέρ του Μπαράκ Ομπάμα», επαναλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικάνοι, την ώρα που η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, με μόνο το 41% των Αμερικανών να έχουν θετική γνώμη για αυτόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup.

Το γεγονός αυτό ώθησε κάποιους Δημοκρατικούς υποψήφιους να πάρουν αποστάσεις από τον Ομπάμα. Η Άλισον Λάντεργκαν Γκράιμς, υποψήφια στη συντηρητική πολιτεία Κεντάκι, αρνείται κατηγορηματικά να πει αν ψήφισε τον Ομπάμα.

Όμως η αγανάκτηση των Αμερικανών στρέφεται εναντίον όλων των πολιτικών, όχι μόνο των Δημοκρατικών. Περισσότεροι από το 75% των ερωτηθέντων αποδοκιμάζει το έργο του Κογκρέσου, ένα ποσοστό ρεκόρ. Η δυσπιστία αυτή προς την πολιτική τάξη δεν έχει προκαλέσει ένα μαζικό κίνημα υπέρ των Ρεπουμπλικάνων, γεγονός που εξηγεί το αμφίρροπο αποτέλεσμα που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και κάνει την εκλογική βραδιά απρόβλεπτη.

Ο Ομπάμα έχει καταφέρει να συγκεντρώσει 25 εκατομμύρια δολάρια για τους Δημοκρατικούς υποψήφιους στη Γερουσία, έχει θέσει στη διάθεσή τους τις πολύτιμες βάσεις δεδομένων του, όμως περιορίστηκε να κάνει εμφανίσεις στις πολιτείες που είναι ξεκάθαρα υπέρ του, όπως το Μέιν, το Ρόουντ Άιλαντ, το Μίσιγκαν, η Πενσιλβάνια και το Κονέκτικατ.

«Αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές για να μείνετε σπίτια σας», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος χθες Σάββατο σε μια συγκέντρωση στο Ντιτρόιτ, όπου απηύθυνε έκκληση προς τους αναποφάσιστους. «Μην αφήσετε κανέναν άλλο να επιλέξει το μέλλον σας. Όταν ψηφίζουμε, κερδίζουμε», υπογράμμισε.

Από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον αύξησε τις εμφανίσεις της προς υποστήριξη των Δημοκρατικών υποψήφιων.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν ένα Κογκρέσο με ρεπουμπλικανική πλειοψηφία θα επιδεινώσει την πολιτική παράλυση στην Ουάσιγκτον ή θα ανοίξει τον δρόμο για μια νέα εποχή συνεργασίας.

Οι προτεραιότητες των Δημοκρατικών, όπως η αύξηση του ομοσπονδιακού βασικού μισθού, ο νόμος για τη μισθολογική ισότητα, το περιβάλλον, οι νόμοι κατά των διακρίσεων εις βάρος των ομοφυλόφιλων στον χώρο εργασίας, θα τεθούν υπό αμφισβήτηση.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα προσπαθήσουν επίσης να καταργήσουν τη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας, σημαντικό έργο της πρώτης θητείας στην προεδρία του Ομπάμα, και να τροποποιήσουν τους περιβαλλοντικούς κανόνες ώστε να ενισχυθεί η παραγωγή πετρελαίου.

Παρόλα αυτά οι Ρεπουμπλικάνοι θα θέλουν να παρουσιάσουν έναν θετικό απολογισμό εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2016 και, για να πετύχουν αποτελέσματα, θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τον Ομπάμα, ο οποίος έχει το δικαίωμα του βέτο.

Η Έιμι Γουόλτερ, εκλογολόγος του Cook Political Report, εκτιμά ότι «το καλύτερο αποτέλεσμα για τους Ρεπουμπλικάνους θα ήταν να μην αποκτήσουν εκλογικό κύμα». Κερδίζοντας με μικρή διαφορά την πλειοψηφία στη Γερουσία, εκτιμά η ίδια, θα αναγκαστούν να κυβερνήσουν περισσότερο προς το κέντρο προκειμένου να αποκτήσουν την απαραίτητη συνεργασία του αντίπαλου στρατοπέδου.

Μια θεωρία την οποία επιβεβαιώνει ο Μιτς Μακόνελ, ο οποίος θα γίνει επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία σε περίπτωση νίκης των Ρεπουμπλικάνων.

«Μια νέα ρεπουμπλικανική πλειοψηφία δεν θα σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να πετύχουμε όλα όσα επιθυμείτε», είπε χθες στην εβδομαδιαία συνάντηση του κόμματος. «Όμως», προσθεσε, «θα είμαστε σε θέση να τερματίσουμε την τρέχουσα νομοθετική παράλυση».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ένταση στις Βρυξέλλες με αγρότες να σπάνε κιγκλιδώματα της αστυνομίας

Peristeri News

Ισραήλ: Χιλιάδες διαδηλωτές κατά του Νετανιάχου

Peristeri News

Η σορός του Αλεξέι Ναβάλνι παραδόθηκε στη μητέρα του

Peristeri News

Leave a Comment