PeristeriNews.gr
Editorial

Euro 2016: Η πιο τρομακτική διοργάνωση όλων των εποχών


Με αφορμή την έναρξη του Euro 2016, αύριο, 10 Ιουνίου 2016, με τον αγώνα της διοργανώτριας Γαλλίας απέναντι στη Ρουμανία, στο Παρίσι, το οποίο είναι «αστακός», έχει ξεκινήσει μια μεγάλη συζήτηση για το φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα: Μήπως δεν έπρεπε τελικά, μετά από όλα όσα έχει υποστεί η Γαλλία (και όχι μόνο) από τις αδυσώπητες τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών, να διοργανωθεί στη συγκεκριμένη χώρα;

Βέβαια, θα πείτε, δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν όσα έχουν αποφασισθεί χρόνια τώρα. Όντως, είναι παραδεκτό ότι η Γαλλία έχει κάνει τρομερή προσπάθεια για αυτό το τουρνουά. Από τα 10 γήπεδα στα οποία θα παιχτούν αγώνες, τα 7 από αυτά είτε είναι καινούργια, είτε ανακαινίσθηκαν τον τελευταίο καιρό. Είναι μία διοργάνωση, την οποία η Γαλλία και οι Γάλλοι περίμεναν με μεγάλη ανυπομονησία. Ας μην ξεχνάμε, ότι πάνε 18 χρόνια από την τελευταία φορά που η χώρα διοργάνωσε ένα μεγάλο τουρνουά, δηλαδή το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998.

Όμως, τους τελευταίους μήνες η χώρα ζει κάτω από απίστευτες συνθήκες φόβου. Οι επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 είναι νωπές ακόμα στους πάντες. Ακόμα πιο νωπές, είναι οι επιθέσεις του Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν θα θρηνήσουμε νέα θύματα σε αυτή την διοργάνωση; Ακόμα και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για επίθεση.

eikona_gallia_parisi_epithesh_2015
Επίθεση στο θέατρο Bataclan του Παρισίου, Νοέμβριος 2015

 

Βέβαια, οι Γάλλοι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια. Περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν «επιπροσθέτως των 10.000» στελεχών των δυνάμεων ασφαλείας που έχουν ήδη αναπτυχθεί στο Ιλ ντε Φρανς στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της αστυνομίας του Παρισιού, Μισέλ Καντό, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου. «Έχουμε ξεπεράσει τον αριθμό των 3.000 επιπλέον στελεχών από την έναρξη του Euro και αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί από τα μέσα Ιουνίου» δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας εκθέτοντας αναλυτικά τις δυνάμεις που θα αναπτυχθούν.

gallia_parisi_epithesh_121_2015

4955

Ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους για τις γαλλικές αρχές ασφαλείας εντοπίζεται στις λεγόμενες «ζώνες οπαδών» (fan zones). Ο θεσμός αυτός καθιερώθηκε το 2008 από την UEFA, ώστε να δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης των αναμετρήσεων σε όσο γίνεται πιο κοντινές προς τον αγωνιστικό χώρο συνθήκες, από μεγάλα πλήθη ποδοσφαιρόφιλων που για τον άλφα ή βήτα λόγο δεν κατάφεραν να προμηθευτούν εισιτήριο. Πρόκειται για μεγάλες, ανοιχτές εκτάσεις στα κέντρα των πόλεων που φιλοξενούν αγώνες, με τεράστιες οθόνες (στο Παρίσι, η οθόνη πλάσματος θα έχει εμβαδόν 420 τετραγωνικά μέτρα), μπροστά από τις οποίες θα μπορούν να φιλοξενηθούν δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Συνολικά, αναμένεται να φιλοξενηθούν περί τα επτά με οκτώ εκατομμύρια ποδοσφαιρόφιλοι στη διάρκεια του Euro 2016 (10 Ιουνίου έως 10 Ιουλίου). Ανοιχτές από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, οι ζώνες αυτές θα φιλοξενούν, πέραν της ζωντανής μετάδοσης των αγώνων, συναυλίες και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο Παρίσι, η ζώνη οπαδών θα εκτείνεται στο Πεδίο του Άρεως, κάτω από τον Πύργο του Άιφελ. Στη δεδομένη συγκυρία, οι εν λόγω ζώνες αποτελούν, προφανέστατα, προνομιακούς στόχους για τους τρομοκράτες.

Συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες των ασκήσεων προσομοίωσης τρομοκρατικής επίθεσης, στη Λυών της Γαλλίας, την Τετάρτη 8 Ιουνίου. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, «τρομοκράτες» έκαναν επίθεση με βόμβα στην Fan Zone, που βρίσκεται στο κέντρο της Λυών, ενώ παράλληλα έδρασαν και ένοπλοι σύντροφοί τους. Μετά την «επίθεση» οι ειδικές δυνάμεις απέκλεισαν άμεσα τον χώρο, όπου είχαν συγκεντρωθεί φίλαθλοι για να παρακολουθήσουν από τις γιγαντοοθόνες τα παιχνίδια, εξουδετέρωσαν τους ένοπλους «τρομοκράτες» και ασθενοφόρα και πυροσβέστες για να παράσχουν τις πρώτες βοήθειες σε όσους είχαν τραυματιστεί.

epa05350870 Anti-terror police officers, emergency workers and volunteers take part in an anti-terrorism exercise at the UEFA EURO 2016 fan zone in Place Bellecour, Lyon, France, 07 June 2016. The UEFA EURO 2016 soccer championship will run from 10 June to 10 July 2016 in France. EPA/MAST IRHAM

203731g-16703026.jpg

epa05350885 Anti-terror police officers and volunteer 'victims' take part in an anti-terrorism exercise at the UEFA EURO 2016 fan zone in Place Bellecour, Lyon, France, 07 June 2016. The UEFA EURO 2016 soccer championship will run from 10 June to 10 July 2016 in France. EPA/ROBERT GHEMENT

Στο μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε εν όψει του Euro 2016, μία νέα εφαρμογή για smartphones που θα προειδοποιεί το κοινό για τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης. Η ειδοποίηση θα εμφανίζει στην οθόνη του κινητού το μήνυμα «Alerte attentat» (Προσοχή επίθεση) σε διάστημα μικρότερο των 15 λεπτών από το αρχικό σήμα συναγερμού των τοπικών αρχών. Θα είναι δωρεάν διαθέσιμη στα γαλλικά και τα αγγλικά και θα επιτρέπει στον χρήστη να λάβει προειδοποίηση «σε περίπτωση υποψίας τρομοκρατικής επίθεσης ή ενός γεγονότος εξαιρετικού χαρακτήρα». Η εφαρμογή περιλαμβάνει πρόβλεψη για οκτώ γεωγραφικές ζώνες, για την περίπτωση που ο κάτοχος του κινητού ανησυχεί για άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του. Εκτός του σήματος συναγερμού, η εφαρμογή στέλνει οδηγίες συμπεριφοράς ανάλογα με το είδος του κινδύνου.

Συν τοις άλλοις, οι γαλλικές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν και τον ίδιο τους τον λαό. Οι εργαζόμενοι στον τομέα αποκομιδής των απορριμμάτων συνεχίζουν την απεργία, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια να στοιβάζονται στους δρόμους σε ορισμένες περιοχές του Παρισιού και άλλων γαλλικών πόλεων. Το ίδιο πράττουν και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, με τα τρένα της χώρας να έχουν «παραλύσει». Αλλά και οι εργαζόμενοι στον τομέα της ενέργειας έχουν απευθύνει κάλεσμα για νέες κινητοποιήσεις. Επιπλέον, οι πιλότοι της Air France ανακοίνωσαν την πρόθεση να πραγματοποιήσουν απεργία από το Σάββατο, την δεύτερη ημέρα διεξαγωγής του πρωταθλήματος, λόγω της μισθολογικής μείωσης που προωθείται από την εταιρία.

5324

Όπως καταλαβαίνετε, η κατάσταση είναι δύσκολη και κρίσιμη για την Γαλλία. Ο φόβος και ο τρόμος μιας νέας επίθεσης έχει κατακλύσει τη χώρα, τους πολίτες, τους τουρίστες και τις αρχές, που έχει να αντιμετωπίσει και τις απεργίες. Όλη η Ευρώπη, όλος ο κόσμος, θα ζει και θα αναπνέει για ένα μήνα στη Γαλλία. Ας ελπίσουμε να κυλήσουν όλα ομαλά και να μη γίνουμε μάρτυρες νέων αποτρόπαιων επιθέσεων.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τι μας έμαθαν οι φετινές δημοτικές εκλογές

Peristeri News

Ζούμε στη χώρα που δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει

Peristeri News

Και όταν τα κάψετε όλα τι θα έχετε να κάψετε μετά;

Peristeri News

Leave a Comment