PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ερντογάν: Η επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ βοηθά στην επίλυση του Μεσανατολικού



Την άποψη πως η συγγνώμη που ζήτησε το Ισραήλ, για την επίθεση στο τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara» πριν από τρία χρόνια, θα ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση του μεσανατολικού ζητήματος υποστήριξε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την άποψη πως η συγγνώμη που ζήτησε το Ισραήλ, για την επίθεση στο τουρκικό πλοίο «Mavi Marmara» πριν από τρία χρόνια, θα ανοίξει τον δρόμο για την επίλυση του μεσανατολικού ζητήματος υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ευχή μου είναι η επαναπροσέγγιση να προωθήσει την ειρηνευτική διαδικασία, για να τερματιστούν οι πολύχρονες δοκιμασίες και να επιστρέψουμε στα προ του 1967 σύνορα» είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν στους δημοσιογράφους.

Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ βρίσκονταν σε ιστορικά χαμηλά μετά την επιχείρηση Ισραηλινών κομάντος στις 20 Μαΐου 2010 εναντίον τουρκικού σκάφους που μετέφερε εφόδια στην αποκλεισμένη Γάζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα Τούρκοι ακτιβιστές.

Η ανακοίνωση που είχε εκδοθεί την Παρασκευή -έπειτα από μεσολάβηση του Αμερικανού προέδρου- από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού ανέφερε: «Τα τραγικά επακόλουθα του περιστατικού στο “Μαβί Μαρμαρά” δεν ήταν προσχεδιασμένα από το Ισραήλ, και το Ισραήλ εκφράζει τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών, καθώς και για τους τραυματισμούς».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να επισκεφθεί τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη τον ερχόμενο μήνα. «Το ταξίδι αυτό» είπε «θα είναι η επίλυση του παλαιστινιακού προβλήματος». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η κίνηση για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών «ακολούθησε διαπραγματεύσεις που κράτησαν τρία χρόνια».

Νταβούτογλου-Κέρι για Ενεργειακό Κύπρου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία χθες από την Άγκυρα με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

Η συνομιλία τους αφορούσε τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις, το Κυπριακό και τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ.

Ο Νταβούτογλου εξέφρασε στον Αμερικανό ομόλογό του τις τουρκικές αντιρρήσεις «στο ελληνοκυπριακό σχέδιο, να συνδέσει το ενεργειακό πρόγραμμα με τις πηγές των υδρογονανθράκων γύρω από το νησί ως προϋπόθεση για την αποφυγή χρεοκοπίας».

Δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Νταβούτογλου είπε στον Κέρι ότι η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει ίσα δικαιώματα στην πρόσοδο από τις πηγές των υδρογονανθράκων. Επιπλέον, πρόσθεσε πως «η Τουρκία δεν πρόκειται για αποδεχτεί το επιχείρημα των οικονομικών δυσκολιών που επικαλείται η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση ως δικαιολογία για να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα».

Μπαγκίς: «Τουρκοκυπριακή λίρα αντί ευρώ»

Να χρησιμοποιήσει την τουρκοκυπριακή λίρα η Κύπρος, αν φύγει από την Ευρωζώνη, πρότεινε ο Τούρκος υπουργός για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και διαπραγματευτής για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς.

Ο Τούρκος υπουργός είπε πως η Τουρκία υποστηρίζει τη σταδιακή νομισματική μετατροπή και τη χρησιμοποίηση της τουρκοκυπριακής λίρας σε ολόκληρη την Κύπρο, αν η Κύπρος υποχρεωθεί να εγκαταλείψει το ευρώ.

Ο Μπαγκίς υποστήριξε, ακόμα, σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη πως, «αν οι Ελληνοκύπριοι είχαν αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν για την επανένωση της Κύπρου το 2004, τότε δεν θα αντιμετώπιζαν τα σημερινά οικονομικά προβλήματα».

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις οικονομικές εξελίξεις στον Νότο οι Τουρκοκύπριοι, επισημαίνει η «Χουριέτ». Σε δημοσίευμά της τονίζει δήλωση του Τουρκοκύπριου υπουργού οικονομικών: «Αν οι ελληνοκυπριακές τράπεζες χρεοκοπήσουν, τότε οι Ελληνοκύπριοι θα μπορούσαν να ανοίξουν λογαριασμούς σε τουρκοκυπριακές τράπεζες».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Σύγκρουση τρένων στο Βελιγράδι με δεκατρείς τραυματίες

Peristeri News

Mε απόφαση Ερντογάν νέοι υφυπουργοί Εξωτερικών

Peristeri News

Καταγγελία οργανώσεων καταναλωτών εναντίον της Temu

Peristeri News

Leave a Comment