PeristeriNews.gr
Διεθνή

Ερντογάν: Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί για τον στρατό στα Ελληνικά νησιά


Συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους για το θέμα της στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας την αυστηρή απάντηση Δένδια από το Όσλο.

«Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί για τις στρατιωτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται κατά παράβαση των συμφωνιών στα νησιά με καθεστώς αφοπλισμού», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους που ταξίδευαν μαζί του από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Τουρκία και σε συνέχεια των τελευταίων προκλητικών δηλώσεων Τσαβούσογλου, που έθεσε ζήτημα αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους.

«Η Άγκυρα θα διατηρήσει το θέμα στην ατζέντα το επόμενο διάστημα, πρόσθεσε . Αν η Ελλάδα συνεχίσει να κάνει τα ίδια, φυσικά, θα προβούμε σε προειδοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο, ό,τι χρειαστεί. Γιατί, όπως γνωρίζετε, το θέμα των νησιών είναι πάντα αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μάς αναγκάσουν να φέρουμε στην ατζέντα αυτά τα αμφιλεγόμενα ζητήματα. Για το λόγο αυτό, ο Υπουργός μου τους προειδοποίησε σε ένα πρώτο επίπεδο «να μην μάς αναγκάσουν να ανοίξουμε αυτά τα θέματα προς συζήτηση και αυτό, είπε, ήταν ωφέλιμο».

Επίσης κατηγόρησε ξανά την Ελλάδα, για το επεισόδιο του θανάτου 19 ατόμων από κρύο στον Έβρο στην τουρκική πλευρά. «Το επεισόδιο αυτό δεν είναι κάτι που μπορούμε να καταπιούμε. Ενημερώσαμε σχετικά την ΕΕ και ενημερώσαμε το τί κάνουμε για τους μετανάστες και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ευρωπαίοι ηγέτες που θέλουν να συζητήσουμε μαζί μας. Θα κάνουμε τηλεδιασκέψεις μαζί τους ίσως αυτή ή την επόμενη εβδομάδα».

Ν. Δένδιας: Μπαράζ παρανομιών και προκλήσεων

Τις «παράνομες και προκλητικές» δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων εναντίον της Ελλάδας, που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, στηλίτευσε από τη Νορβηγία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε κοινές δηλώσεις με την Νορβηγή ομόλογό του Άνικεν Χουίτφελντ.

«Τούρκοι αξιωματούχοι, σε καθημερινή βάση, έχουν εισέλθει σε ένα μπαράζ παράνομων και προκλητικών δηλώσεων εναντίον μας», που δεν έχουν καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και υπογράμμισε πως τέτοιες τοποθετήσεις θέτουν υπό αμφισβήτηση την αφοσίωση της Τουρκίας στις θεμελιώδεις αξίες και αρχές του ΝΑΤΟ και στις θεμελιώδεις αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ. «Λυπάμαι πολύ που παρατηρώ ότι η Τουρκία επιλέγει αυτήν ακριβώς τη στιγμή, όταν υπάρχει βαθιά ανάγκη για αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ και υπάρχει βαθιά ανάγκη να δείξουμε σε όλους ότι τηρούμε τις αρχές της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας μας […], επιλέγει να χρησιμοποιήσει λέξεις που αποτελούν πρόκληση κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας», επισήμανε.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε την ομόλογό του της Νορβηγίας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την Τουρκία στο Αιγαίο και ειδικότερα για τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα, επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμμετάσχει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, βάσει ενός όρου: «Αυτός ο διάλογος πρέπει να γίνει σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Δεν μπορεί να είναι διάλογος χωρίς κανόνες».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Αλβανία: Ένοχος κρίθηκε ο Φρέντι Μπελέρης

Peristeri News

Το Ισραήλ εισέβαλε στη Ραμάλα

Peristeri News

Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικό πόλεμο αν το ΝΑΤΟ στείλει στρατό στην Ουκρανία

Peristeri News

Leave a Comment