PeristeriNews.gr
Περιβάλλον

Έρευνες για τις ανησυχητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής


Ακόμη μια επιβεβαίωση των εφιαλτικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής έρχονται να καταδείξουν δύο ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες, σε ΗΠΑ και Αγγλία.

Ακόμη μια επιβεβαίωση των εφιαλτικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής έρχονται να καταδείξουν δύο ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες, σε ΗΠΑ και Αγγλία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ένα υπολογιστικό μοντέλο που λειτούργησε σε 10.000 υπολογιστές εθελοντών, στο πλαίσιο ενός πειράματος του BBC, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία θα αυξηθεί από 1,4 έως και 3 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050, ενώ σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών των ΗΠΑ, ακόμα και αν η ανθρωπότητα καταφέρει να περιορίσει την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, η άνοδος της στάθμης των ωκεανών θα φτάσει τελικά τα 12 με 22 μέτρα!

Το ανησυχητικό είναι ότι τα σενάρια αυτά και στις δύο περιπτώσεις κρίνονται μετριοπαθή, ενώ αν η ανθρωπότητα δεν κατορθώσει να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα τότε τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερα. Τα μοντέλα που χρησιμοποιήθηκαν στο πείραμα της ερευνητικής ομάδας του BBC για την κλιματική αλλαγή λαμβάνουν υπόψη τόσο τις αβεβαιότητες που υπάρχουν για την εξέλιξη του κλίματος, όσο και την πρόσφατη «κλιματική ιστορία» του πλανήτη μας.

Σχετικά με την άνοδο της θερμοκρασίας, ο στόχος που έχει θεσπίσει ο ΟΗΕ είναι η «συγκράτηση» της μέχρι τους 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100. Εάν δε η στάθμη της θάλασσας ανέβει κατά 22 μέτρα, τότε θα κατακλύζονταν οι ακτές όλου του κόσμου ενώ θα επηρεαζόταν το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στις δηλώσεις τους οι επιστήμονες των προγραμμάτων έκαναν λόγο για την επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, καθώς πολλοί από αυτούς θεωρούν τα αποτελέσματα των ερευνών ως «σίγουρα» αλλά και «μη αναστρέψιμα».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Τα αρπακτικά πουλιά επιστρέφουν στο Δάσος της Δαδιάς

Peristeri News

Geo.fr: Δύο ελληνικές παραλίες στις 15 ομορφότερες της Ευρώπης

Peristeri News

Πού θα είναι ορατή και ποιες ώρες η έκλειψη ηλίου

Peristeri News

Leave a Comment