PeristeriNews.gr
Δυτική Αθήνα

Εντατικοποίηση ελέγχων εν όψει των εορτών από την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αθήνας


Έλεγχοι εν όψει των εορτών του Πάσχα και οδηγίες για τη διάθεση αμνοεριφίων.

Λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη καταναλωτική κίνηση την περίοδο των εορτών του Πάσχα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αθήνας- Δημόσιας Υγείας & Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής- προγραμματίζουν την εντατικοποίηση των ελέγχων τόσο όσον αφορά την καταλληλότητα των τροφίμων που διατίθενται προς κατανάλωση, όσο και την τήρηση των κανόνων υγιεινής σε καταστήματα και χώρους διάθεσης τροφίμων.

Ειδικότερα, από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Περιβαλλοντικής Υγιεινής θα πραγματοποιηθούν εντατικοί υγειονομικοί έλεγχοι: α) σε καταστήματα παρασκευής και διάθεσης τροφίμων και ποτών πχ. εστιατόρια, ψητοπωλεία, πιτσαρίες, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες κλπ., β) σε χώρους παρασκευής και στον τρόπο μεταφοράς και διάθεσης ψωμιού και λοιπών προϊόντων αρτοποιίας, γ) σε εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και σοκολατοποιίας, δ) σε κρεοπωλεία, παντοπωλεία, υπεραγορές τροφίμων, ε) σε κάθε είδους μέσα μαζικής μεταφοράς και σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων κτλ., στ) σε πλανόδιους και στάσιμους μικροπωλητές, ζ) σε περίπτερα και καταστήματα ψιλικών η) σε κέντρα διασκέδασης και σε όλα τα δημόσια θεάματα. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή των διατάξεων περί απαγόρευσης του καπνίσματος.

Από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής προγραμματίζεται η εντατικοποίηση των ελέγχων στα τρόφιμα και ιδιαίτερα στα σημεία λιανικής διάθεσής τους. Παράλληλα και με αφορμή την πρόθεση παραγωγών να διαθέσουν απευθείας σφάγια αμνοεριφίων στο καταναλωτικό κοινό επισημαίνονται τα εξής: α) Τα σφάγια αμνοεριφίων από την Ελλάδα και τις χώρες της Ε.Ε. οφείλουν να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας, ωοειδούς σχήματος που έχει το γράμμα S και τον κωδικό του σφαγείου, σφραγίδα με το όνομα της χώρας προέλευσης, σφραγίδα με την ένδειξη αμνός ή ερίφιο. Όλες οι παραπάνω σφραγίδες σε χρώμα κυανοπράσινο. β) Τα σφάγια αμνοεριφίων Τρίτων Χωρών οφείλουν να φέρουν τις αντίστοιχες σφραγίδες χρώματος καστανοκόκκινου.

Η διακίνηση και διάθεση του κρέατος πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση της ψυκτικής αλυσίδας και οι απαιτήσεις της ορθής υγιεινής πρακτικής. Πρακτικά τα σφάγια θα πρέπει: α) να διακινούνται με φορτηγά-ψυγεία με κτηνιατρική άδεια καταλληλότητας οχήματος, β) να αποθηκεύονται μέχρι την πώληση στον τελικό καταναλωτή σε ψυχόμενους και καθαρούς χώρους, γ) τα άτομα που χειρίζονται το κρέας να διαθέτουν βεβαίωση κρεοπώλη από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος και βιβλιάριο υγείας σε ισχύ, δ) ο χώρος που γίνεται ο χειρισμός του κρέατος να έχει άδεια λειτουργίας, να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται κατάλληλα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Κώστας Παπαντωνίου σε σχετική δήλωσή του τόνισε: «Η προστασία του καταναλωτή και της δημόσιας υγείας είναι πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής μας. Οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματίσει και έκτακτους ελέγχους κατά την περίοδο του Πάσχα είναι βέβαιο ότι θα ανταποκριθούν με τον καλύτερο τρόπο στις απαιτήσεις της κοινωνίας και του δημόσιου συμφέροντος».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Ν. Χαρδαλιάς: 76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για περισσότερα από 30 έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα

Peristeri News

Τι γίνεται με την αντιπυρική προστασία στο Πάρκο Τρίτση (pics)

Peristeri News

Σύσκεψη για θέματα αθλητισμού στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αθήνας

Peristeri News

Leave a Comment