PeristeriNews.gr
Οικονομία

Ενστάσεις της τρόικας δεν συμφώνησαν ακόμα στα μέτρα



Νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στην Τρόικα και το επιτελείο του υπουργείου Οιοκονομικών.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου ανάμεσα στην Τρόικα και το επιτελείο του υπουργείου Οιοκονομικών καθώς οι δανειστές απέρριψαν την Κυριακή μέτρα, συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία παραμένουν (όπως αναφέρουν)… ασαφή.

Το «ψαλίδι» σε συντάξεις και το «τσεκούρι» στα ειδικά μισθολόγια αναμένεται μεγάλο, με τα περισσότερα δημοσιονομικά ισοδύναμα να μην γίνονται δεκτά από την Τρόικα και την κυβέρνηση να μην μπορεί σε μια τέτοια εξέλιξη να… «χρυσώσει το χάπι» στους φορολογούμενους για την παραμονή στη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, οι δανειστές απαιτούν ένα ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων, τα οποία θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα και να μην υπάρχουν ασάφειες.

Ειδικότερα, οι δανειστές θεωρούν «επικίνδυνα» ως προς την απόδοσή τους:

Τα προβλεπόμενα έσοδα 400 εκατ. για τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω αύξησης της ύφεσης και της ανεργίας
Τα έσοδα από ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί και προβλέπεται η εφαρμογή τους από 1/1/2013 (όπως η ειδική εισφορά ΟΑΕΕ).

Εκτιμάται ότι η απόσταση μεταξύ των εκτιμήσεων της Τρόικας και των στοιχείων που παρουσιάζει η ελληνική πλευρά για το χρήμα που θα εισρεύσει στα ασφαλιστικά ταμεία πλησιάζει το 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα οι δανειστές διατηρούν μεγάλες επιφυλάξεις: Στις περικοπές στον χώρο της Υγείας.

Το «ψαλίδι» στις φαρμακευτικές δαπάνες, συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο, καθώς ο ΕΟΠΠΥ χρωστάει τεράστια ποσά στους φαρμακοποιούς, δημιουργώντας μια έκρυθμη κατάσταση στην ελληνική κοινωνία καθώς εκατ. ασφαλισμένοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Οι αναφορές για έλλειψη σε φάρμακα και υλικά σε διάφορα νοσοκομεία της Ελλάδος πληθαίνουν καθημερινά, καθιστώντας εξαιρετικά ακόμα δυσκολότερη την εφαρμογή των συγκεκριμένων περικοπών.

Στις μειώσεις των αμυντικών δαπανών. Το ύψος τους αγγίζει τα 517 εκατ. ευρώ και είναι σχεδόν αδύνατο να τεθούν σε ισχύ καθώς οι «καμπάνες» από αθέτηση πληρωμών και συμφωνιών θα είναι πολλαπλάσιες από την πλευρά των προμηθευτών.
Στις προβλέψεις για περικοπή καταναλωτικών και λειτουργικών δαπανών του στενού και του ευρύτερου Δημόσιου τομέα κατά 750 εκατ. ευρώ.
Στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Το παρελθόν του φοροεισπρακτικού και ελεγκτικού μηχανισμού είναι «αμαρτωλό», επομένως οι προβλέψεις για εισπράξεις που θα φθάνουν τα 3,2 δισ. ευρώ δημιουργούν προς το παρόν ερωτήματα.

Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξήγησε ότι η είσπραξη εσόδων έχει βελτιωθεί θεαματικά (2,7 δισ. από φόρους εισοδήματος έναντι αρχικών προβλέψεων 2,1 δισ. ευρώ), ωστόσο όσο η «φορο-καταιγίδα» παραμένει πάνω από τα κεφάλια των μισθωτών, συνταξιούχων και ιδιοκτητών κατοικιών, η «τρύπα» στα κρατικά ταμεία δεν πρόκειται να καλυφθεί.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 2,71 δισ. το πρώτο τετράμηνο

Peristeri News

Πώς λειτουργεί το Iris από το κινητό

Peristeri News

Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Peristeri News

Leave a Comment