PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Ένα σπουδαίο πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή εξελίσσεται στο Περιστέρι


Ποιες περιοχές στο Περιστέρι κινδυνεύουν από πλημμύρες; Σε τι επίπεδα κινείται η ανθρώπινη δυσφορία από τους καύσωνες σε κάθε μια οδό της πόλης;

Ποιες πόλεις στη Μεσόγειο συμμετέχουν μαζί με το Περιστέρι στο σπουδαίο ερευνητικό πρόγραμμα για την κλιματική αλλαγή;

Όλα αυτά τα ερωτήματα απαντώνται μέσω του ερευνητικού προγράμματος «Life Urban Proof» στο οποίο και συμμετέχει εδώ και αρκετά χρόνια ο Δήμος Περιστερίου και ακόμα τρεις πόλεις της Μεσογείου. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις πόλεις Στρόβολος και Λακατάμια της Κύπρου και την Ρέτζιο Εμίλια της Ιταλίας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμα το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο της Βενετίας.

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον αδιαμφισβήτητη,  όπως επίσης και  το γεγονός ότι αυτή, με βεβαιότητα τουλάχιστον 95%, οφείλεται στις ανθρωπογενείς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κυρίως δε σε αυτές που σχετίζονται με την καύση ορυκτών καυσίμων.

Μερικές από τις εκφάνσεις της κλιματικής αλλαγής είναι οι ακόλουθες:

  • Η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας και των ωκεανών αυξάνεται,
  • η κατανομή των βροχοπτώσεων αλλάζει,
  • το χιόνι και οι παγετώνες μειώνονται,
  • η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει και
  • τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες αυξάνονται σε ένταση και συχνότητα.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που ήδη διαφαίνονται σε ολόκληρο τον πλανήτη, ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή ανάλογα με τις κλιματικές, γεωγραφικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

Ποια στοιχεία προκύπτουν στο Περιστέρι

Με τη συμμετοχή του Δήμου Περιστερίου στο πρόγραμμα «Life Urban Proof», η πόλη μας εξοπλίστηκε με ένα ισχυρό εργαλείο για την υποστήριξη της ενημερωμένης λήψης αποφάσεων στο σχεδιασμό της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

Μεταξύ των ενεργειών που έγιναν το προηγούμενο διάστημα ήταν και η τοποθέτηση 12 μετεωρολογικών σταθμών μέτρησης που παρείχαν πλούσιες πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή σε διάφορες περιοχές του Περιστερίου.

Τα πλούσια συμπεράσματα παρουσιάζονται μέσα από το εργαλείο του «Life Urban Proof» και δίνουν τη δυνατότητα στη διοίκηση του Δήμου Περιστερίου να στοχεύσει σε συγκεκριμένα σημεία που προβληματίζουν.

Μπορείτε στις παρακάτω εικόνες να δείτε την επικινδυνότητα πλημμυρών στην πόλη, τα επίπεδα της ανθρώπινης δυσφορίας από τους καύσωνες και τις υπερβάσεις των ορίων όζοντος μέσα στο Περιστέρι.

Σημεία επικινδυνότητας πλημμυρών
Ζώνη επικινδυνότητας πλημμύρας
Ανθρώπινη δυσφορία στους καύσωνες
Όρια συγκέντρωσης όζοντος

Η τοποθέτηση της ηλεκτρονικής πινακίδας στο Δημαρχείο

Στα πλαίσια του προγράμματος τοποθετήθηκε έξω από το Δημαρχείο Περιστερίου ηλεκτρονική πινακίδα με οθόνη που παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή και παράλληλα μηνύματα του Δήμου Περιστερίου για δράσεις.

Στην οθόνη παρουσιάζονται και οι θερμοκρασίες σε διάφορες περιοχές της πόλης ενώ στο μέλλον θα παρουσιάζονται ακόμα περισσότερες δράσεις για την κλιματική αλλαγή.

Διαβάστε ακόμα:

Θέσεις εργασίας στο Περιστέρι 1 Ιουνίου 2021

Περιστέρι: 427 rapid test έγιναν τη Δευτέρα – Πόσα ήταν θετικά

Φωτιά σε παρεκκλήσι Ιερού Ναού στο Περιστέρι

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Έφυγε από τη ζωή η Ιωάννα Ζερβάκη – Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ

Peristeri News

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ανδρέας Παχατουρίδης – Θα συναντηθεί με τον Ιμάμογλου

Peristeri News

Λαϊκή Συσπείρωση: Κάτω τα χέρια από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι

Peristeri News

Leave a Comment