PeristeriNews.gr
Τεχνολογία

Εκτυπώνοντας (τρισδιάστατα) τον… άνθρωπο



Η επανάσταση της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι σαρωτική.

Η επανάσταση της τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι σαρωτική, και καθημερινά σχεδόν κάνουν την εμφάνισή τους νέες εφαρμογές- που, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, προέρχονται από τομείς που δεν θα περίμενε κανείς.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα εκτύπωσης τεχνητών ανθρωπίνων μελών, όπως χέρια και αυτιά- και η Oxford Performance Material (OPM), εταιρεία βιοϊατρικής από το Κονέκτικατ, πήγε ένα βήμα παραπέρα, εκτυπώνοντας ένα εμφύτευμα…κρανίου.

Σε πρωτοποριακή επέμβαση που έγινε σε άνδρα ο οποίος δεν κατονομάστηκε στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, αντικαταστάθηκε το 75% του κρανίου του από ειδικό εμφύτευμα που «παράχθηκε» μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης. Το εμφύτευμα χρειάστηκε πέντε ημέρες για να κατασκευαστεί, και η αμερικανική FDA (Federal Drug Administration) έχει δώσει την έγκρισή της για το αποκαλούμενο OsteoFab Patient Specific Cranial Device.

Το εμφύτευμα, το οποίο εκτυπώθηκε ειδικά για να μπορεί να προσαρμοστεί στο κρανίο του νέου του «κατόχου», είναι κατασκευασμένο από ΡΕΚΚ, ένα βιοϊατρικό πολυμερές (η εταιρεία έχει κατοχυρώσει το υλικό της, για χρήση σε τρισδιάστατη εκτύπωση, ως OsteoFab) το οποίο από «μηχανικής» πλευράς είναι παρεμφερές με τα ανθρώπινα οστά, ενώ είναι οστεοαγώγιμο, δηλαδή οστεϊκά κύτταρα μπορούν να προσκολληθούν και αναπτυχθούν στην επιφάνειά του. Δεν δημιουργεί πρόβλημα στη χρήση ακτίνων Χ, και θεωρείται πως θα αποτελέσει μία πολύ καλή εναλλακτική στις μεταλλικές πλάκες που χρησιμοποιούνταν «παραδοσιακά» σε τέτοιες περιπτώσεις.


Η εταιρεία δεν περιορίζεται στο κρανιακό εμφύτευμα, αλλά σκοπεύει να δημιουργήσει αντίστοιχα οστεϊκά εμφυτεύματα και για άλλα μέρη του σώματος. Η όλη διαδικασία, όπως είναι το όραμα για το μέλλον, είναι η εξής: ο ασθενής εξετάζεται από τους γιατρούς και τα αποτελέσματα των εξετάσεών του αποστέλλονται στους μηχανικούς της OPM, οι οποίοι, βασιζόμενοι στα δεδομένα από την αξονική τομογραφία, δημιουργούν εκτυπώσιμα αρχεία CAD για την κατασκευή του εμφυτεύματος, που θα είναι προσαρμοσμένο στον ασθενή. Τα σχέδια εγκρίνονται από χειρούργο και στη συνέχεια μπαίνουν στον τρισδιάστατο εκτυπωτή. Στη συνέχεια αποστειρώνονται και εμφυτεύονται.

Σύμφωνα με το Wired, η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και κοστίζει 8.000- 5.000 δολάρια, αλλά συνεπάγεται πλεονεκτήματα που δεν έχει καμία άλλη μέθοδος, καθώς το εκάστοτε εμφύτευμα είναι εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

H Google αναβαθμίζει την μηχανή αναζήτησης με ΑΙ

Peristeri News

Πόση ώρα αφιερώνουν συνειδητά στα social oı Έλληνες χρήστες

Peristeri News

Πώς οι χάκερ τρυπώνουν στο κινητό

Peristeri News

Leave a Comment