PeristeriNews.gr
Οικονομία

«Έκπτωση» στο ΔΝΤ ώστε να παραμείνει στο πρόγραμμα;


Τη συνομιλία Μέρκελ – Λαγκάρντ για το ελληνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ, δεν θέλησε όμως να σχολιάσει πληροφορίες της εφημερίδας Welt ότι η κ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε πως το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα και ότι η συζήτηση για τις ελαφρύνσεις θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές.

Πάντως «η  γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει» στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε.

Το σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ απασχόλησε και η δήλωση του επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ. Σύμφωνα με τον Γερμανό χριστιανοκοινωνιστή, το ΔΝΤ θα πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα αν ζητά κούρεμα χρέους.

Αντικρούοντας αυτό το αίτημα η εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, χαρακτήρισε «απαραίτητη» τη συμμετοχή του Ταμείου, τόσο από πλευράς τεχνογνωσίας όσο και σε ό,τι αφορά την οικονομική του συμβολή. Ενδιαφέρον είχε ότι η εκπρόσωπος δεν διέψευσε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία σκοπεύει να του προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του. Μάλιστα ακούγεται το ποσό των 5 δισ. ευρώ. Την Τετάρτη πάντως η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λανγκάρντ.

Ερωτηθείσα από τη Deutsche Welle αν το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πληροφορίες για το πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στην Αθήνα, η κ. φον Τίζενχαουζεν απάντησε ότι δεν το γνωρίζει.

Πάντως το υπουργείο της έχει ενημερωθεί ότι υπάρχει «καλή πρόοδος» σε ό,τι αφορά τη συνεννόηση των θεσμών μεταξύ τους αλλά και «πρόοδος» σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες των θεσμών με την Ελλάδα.

Στην ερώτηση κατά πόσο γνωρίζει αν τη Δευτέρα το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει για μια ημερομηνία επιστροφής των θεσμών, η κ. φον Τίζενχαουζεν απάντησε ότι δεν θέλει να «προτρέξει».

Πάντως το σίγουρο είναι ότι παρά την «προσέγγιση» που διαπιστώνεται με την Ελλάδα, το Eurogroup δεν πρόκειται τη Δευτέρα να αποφασίσει για την αξιολόγηση. Από «τεχνικής άποψης» θα χρειαστεί ακόμη καιρός για την ολοκλήρωση.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Φορολοταρία Ιανουαρίου 2024 – Δείτε εάν κερδίσατε

Peristeri News

32,7 εκατ. τουρίστες ήρθαν στην Ελλάδα το 2023

Peristeri News

Η συντονισμένη επιχείρηση της ΑΑΔΕ ανήμερα του Αγ. Βαλεντίνου

Peristeri News

Leave a Comment