PeristeriNews.gr
Υγεία

Δύο στους δέκα Έλληνες βρίσκονται σε διατροφικό κίνδυνο



Μια ενδιαφέρουσα έρευνα βγήκε στο φως της δημοσιότητας για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων!

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα βγήκε στο φως της δημοσιότητας για τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων!

Δυο στους δέκα Έλληνες βρίσκονται σε διατροφικό κίνδυνο παρότι η ελληνική παραδοσιακή διατροφή χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφίμων όπως ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, άγρια χόρτα, βότανα, όσπρια, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και κόκκινο κρασί. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν αποδεδειγμένα συνδεθεί με τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας.

Ωστόσο, η σύγχρονη ελληνική διατροφική πραγματικότητα δυστυχώς επιβεβαιώνει ότι οι σημερινοί Έλληνες δεν έχουμε κατανοήσει το παραπάνω δεδομένο. Οι αριθμοί μας προσγειώνουν στη σκληρή πραγματικότητα: Περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Έλληνες εμφανίζουν υπέρταση (μόνο το 70% γνωρίζει το πρόβλημα, και από αυτούς, μόνο το 51% λαμβάνει θεραπεία), το 40% του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει τιμές χοληστερόλης επάνω από το φυσιολογικό και ετησίως στην Ελλάδα καταγράφονται 15.000 – 16.000 εμφράγματα.

Ακόμα, η συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα είναι αντίστοιχη με αυτή των Ευρωπαϊκών χωρών, αφού ένας στους δέκα άνδρες ηλικίας 50-59 ετών πάσχει από στεφανιαία νόσο. Η πιθανότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας έχει αυξηθεί κατά 40%. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής (άγχος, κάπνισμα, ορμόνες & χημικά των τροφίμων, ανεπαρκής ύπνος, χρήση κινητών τηλεφώνων, έκθεση σε χημικές & τοξικές ουσίες – μόλυνση, ραδιενέργεια) καθώς και η κακή διατροφή φέρουν ως αποτέλεσμα, η παχυσαρκία όπως και διάφορα χρόνια νοσήματα να απειλούν σήμερα τους Έλληνες ολοένα και περισσότερο.

Προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο «ελληνικά» τρώνε σήμερα οι Έλληνες, αλλά και επιμέρους ερευνητικά ερωτήματα, η Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία διεξήγαγε μεγάλη έρευνα σε ένα δείγμα από 798 Ενήλικες 18 – 73 ετών από επτά περιοχές της Ελλάδας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Ιωάννινα, Κορινθία, Κρήτη και Κεφαλονιά, στο χρονικό διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2012.

Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι περίπου 1 στους 2 Έλληνες δεν τρώει υγιεινά και ποιοτικά! Επίσης, περίπου 2 στους 10 Έλληνες (19,3% στο συνολικό πληθυσμό), 23,03% στους άνδρες και 17% στις γυναίκες, βρίσκονται σε διατροφικό κίνδυνο, συγκεντρώνοντας πολύ χαμηλό σκορ εφαρμογής υγιεινών διατροφικών συνηθειών. Οι χρόνιες παθήσεις και η παχυσαρκία απειλούν όλο και περισσότερο τον ελληνικό πληθυσμό.

Συνεπώς, η συγκεκριμένη έρευνα, αλλά και πολλές άλλες, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου! Επιβάλλεται όλοι οι Έλληνες να εφαρμόσουν στην πράξη τις αρχές της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!





Related posts

Ημερίδα με θέμα τον Αυτισμό στο Περιστέρι

Peristeri News

ΕΟΔΥ: Πρώιμη έναρξη δραστηριότητας των κουνουπιών

Peristeri News

H Astrazeneca αποσύρει το εμβόλιο κατά της Covid

Peristeri News

Leave a Comment