PeristeriNews.gr
Κοινωνία

Διεθνή Ημέρα Μουσείων: Πρόγραμμα εκδηλώσεων


Πολλές οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα μουσεία της Ελλάδας, με αφορμή την Ημέρα και τη Νύχτα Μουσείων.

Πολλές οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν τα μουσεία της Ελλάδας, με αφορμή την Ημέρα και τη Νύχτα Μουσείων. «Μουσεία και Μνήμη» είναι το φετινό θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, ενώ τιμάται το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου θα παρευρεθεί και ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος. Εργαστήρια, ελεύθερη είσοδο, ξεναγήσεις, παραστάσεις και πολλές εκπλήξεις επιφυλάσσουν στους επισκέπτες τα μουσεία, τα οποία θα κρατήσουν ανοιχτές τις πόρτες τους έως αργά το βράδυ.

Το μήνυμα της φετινής γιορτής είναι «να γίνουν όλα τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών».

Η κεντρική εκδήλωση του φετινού εορτασμού θα γίνει στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου». Το μουσείο περιλαμβάνει κειμήλια από τη Μικρά Ασία, όπως λάβαρα, στολές, λευκά είδη, βιβλία, έγγραφα, χρηστικά αντικείμενα, που δώρισαν Μικρασιάτες από διάφορα σημεία της Ελλάδας και του κόσμου.

Στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων και την Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων συμμετέχει, στις 18 Μαΐου, το Μουσείο της Ακρόπολης. Εκείνη την ημέρα το Μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί έως τις 12 τα μεσάνυχτα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί το εστιατόριο και τα πωλητήρια του Μουσείου.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας (8:30 μμ) το Μουσείο θα φιλοξενήσει στο προαύλιό του τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, η οποία θα παρουσιάσει έργα Μπετόβεν, Φορέ και Μποροντίν με σολίστα πιάνου τον Δ. Βεζύρογλου. Θα μετάσχει και η Μικτή Χορωδία του Δήμου του Στ. Μπερή. Τη συμφωνική ορχήστρα θα διευθύνει ο Ε. Καλκάνης.

Πλήθος εκδηλώσεων προγραμματίζει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Στις 14 Μαΐου το μουσείο θα είναι ανοιχτό από 18:30 ως 24:00 με ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές, στην περιοδική έκθεση «The last grand tour. Οι σύγχρονοι περιηγητές στην Ελλάδα» και εικαστικό εργαστήρι για ενήλικες. Στις 15 Μαΐου, από τις 11.00 έως τις 17.00 θα γίνουν ξεναγήσεις, θα υπάρχουν δραστηριότητες για παιδιά, εργαστήρια κ. α.

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει στο Νομισματικό Μουσείο, στις 20:00 το βράδυ, το έργο «The Art of Sleep» των Κορεατών Young – Hae Chang Heavy Industries στον αύλειο χώρο (Πανεπιστημίου 12). Παράλληλα, στις 18 Μαΐου (12:00) διοργανώνεται εκδήλωση με τίτλο «Τα αρχαιολογικά ταξίδια του Ερρίκου Σλήμαν».

Ανοιχτή από τις 17:00 το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα θα παραμείνει η έκθεση της συλλογής του Γ.Οικονόμου στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Στις 22:00 το βράδυ η διευθύντρια της Πινακοθήκης, Νέλλη Κυριαζή θα πραγματοποιήσει ξενάγηση σε αριστουργήματα της Μοντέρνας Τέχνης του 20ού αιώνα (Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο).

Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Πειραιώς): Στις 14 Μαΐου η παραμυθού Σάσα Βούλγαρη διαβάζει παραμύθια από την Αφρική, με τη συμμετοχή του μουσικού Γιώργου Κατσάνου. Νωρίτερα, ο Μπρούνο Φινοκιάρο αφηγείται ιστορίες αντικειμένων αφρικανικής τέχνης σε μία διάλεξη με τίτλο «Έρχομαι από την Ακτή Ελεφαντοστού» (11.00-14:00). Στις 18 Μαΐου θα ισχύει ειδικό ωράριο λειτουργίας από τις 10:00 έως τις 20:00 με ελεύθερη είσοδο. Στις 21:00 το βράδυ διοργανώνεται μουσική εκδήλωση με τη συμμετοχή του Jazz κουαρτέτου της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.

Στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Κουμπάρη, διοργανώνεται στις 18 και στις 21 Μαΐου εκδήλωση με τίτλο «Ιστορίες των αντικειμένων: Μορφές πρόσβασης στα τεκμήρια του Μουσείου Μπενάκη», ενώ την Τετάρτη το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 09:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα, με ελεύθερη είσοδο.

Το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης θα παραμείνει την Τετάρτη ανοιχτό από τις 09:00 το πρωί έως τις 21:00 το βράδυ. Εκπτώσεις θα σημειωθούν σε εκδόσεις και αντικείμενα στα πωλητήρια του Μουσείου Μπενάκη.

Την Τετάρτη 18 Μαΐου, ο Ελληνικός Κόσμος θα λειτουργεί από τις 09:00 έως τις 20:00. Θα ισχύει ελεύθερη είσοδος στις εκθέσεις «Υπάρχει σε όλα λύση; Ταξίδι στον Κόσμο των Αρχαίων Ελληνικών Μαθηματικών», «Συνάντηση στην Αρχαία Αγορά» και «Ιστορίες νομισμάτων – Αφηγήσεις πόλεων» (14:00-20:00) καθώς και στη «Διαδραστική περιήγηση στην Αρχαία Αγορά» στη «Θόλο» (προβολή των 18:00).

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί ομιλία του ιστορικού κ. Μιχάλη Βαρλά με θέμα: «Μνήμη και Μαρτυρία στην Ψηφιακή Εποχή. Το έργο μας για την οικογενειακή μνήμη των προσφύγων», στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» στις 19:00. Ο κ. Βαρλάς είναι Υπεύθυνος του Τμήματος Γενεαλογίας και Προφορικής Ιστορίας του ΙΜΕ.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου υποδέχεται το βράδυ του Σαββάτου 14 Μαΐου το κοινό με μια σειρά δραστηριότητες.

Συγκεκριμένα, στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο πραγματοποιούνται παραστάσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό (στις 21:30 και στις 22:30 Τα 7 θαύματα του Κόσμου). Η διάθεση των δελτίων εισόδου για τις παραστάσεις θα ξεκινήσει στις 19:30 και θα διαρκέσει μέχρι την εξάντληση των θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παράλληλα, από τις 21:30 έως τις 24:00 θα γίνει παρατήρηση του Κρόνου με τα τηλεσκόπια της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης στην είσοδο του Ιδρύματος Ευγενίδου (οδός Πεντέλης 11).

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος για το κοινό στη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας για τις ώρες 20:00 με 22:30. Η διάθεση των δελτίων εισόδου θα ξεκινήσει στις 19:30 και θα διαρκέσει μέχρι την εξάντληση των θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Παράλληλα, ελεύθερη θα είναι η είσοδος και σε φωτογραφική έκθεση (από τις 21:30 έως τις 24:00), η οποία διοργανώνεται στο ισόγειο του Ιδρύματος με θέμα «Ο κόσμος της Αρχαίας Αιγύπτου: Εικόνες από τη Μόνιμη Συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών».

Η έκθεση Πολυγλωσσία, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, με ελεύθερη είσοδο από τις 20:30 και μετά. Στην έκθεση, 30 Έλληνες εικαστικοί που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό μιλούν… πολλές γλώσσες, αλλά επικοινωνούν μέσω των εικαστικών τους έργων.

Στις 15 Μαΐου, στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και στο Κέντρο ΓΑΙΑ, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν από κοντά τα εργαστήρια Βοτανικής, Χερσαίας Ζωολογίας και Υδροβιολογίας και να ανακαλύψουν πως δημιουργούνται και συντηρούνται οι συλλογές, ενώ διοργανώνεται και περιοδική έκθεση βιβλίου. Θα μπορούν να επισκεφτούν την έκθεση των σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και τις μόνιμες εκθέσεις. Το Μουσείο θα τιμήσει την ήπειρο της Αφρικής με ειδικό μουσικό αφιέρωμα, προβολές μικρών ταινιών και την παρουσίαση οδοιπορικού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος που έγινε το 2010 σε εννέα χώρες της ανατολικής Αφρικής από την ελληνική ομάδα Green Project. Τα παιδιά θα μπορούν να διαλέξουν να παρακολουθήσουν ένα από συνολικά 12 εργαστήρια (ανάλογα με την ηλικία τους). Οι εκδηλώσεις διαρκούν από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα της Κυριακής και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Μουσείο Ηρακλειδών συνεργάζεται με το Εθνικό Ωδείο και οργανώνουν στις 14 Μαΐου μια βραδιά με θέμα «Εικαστικές Τέχνες και Μουσική: ένας μυσταγωγικός διάλογος», η οποία θα φιλοξενηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου Ηρακλειδών. Θα πραγματοποιηθούν μουσικές εκδηλώσεις αριστούχων αποφοίτων του Εθνικού Ωδείου, σ’ ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει έργα κλασικής μουσικής, παραδοσιακά και έντεχνα ελληνικά τραγούδια. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη και το ποτό κέρασμα.

Στις 19 Μαΐου (ώρα 20:30) το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Περιπλανώμενη μνήμη» από την καλλιτέχνη Νάντια Παπαθεοδώρου. Παράλληλα, διοργανώνεται εκδήλωση με τίτλο «9 αντικείμενα, 9 άγνωστες ιστορίες» κατά την οποία το προσωπικό του Μουσείου θα μυήσει τους επισκέπτες στις ιστορίες που κρύβονται πίσω από επιλεγμένα εκθέματα της μόνιμης έκθεσης. (22 Μαΐου, ώρες έναρξης: 9.30, 10.30, 11.30, 12.20, 13.30).

Μουσείο Παιδικής Τέχνης: Μικροί και μεγάλοι καλούνται να θυμηθούν και να ονειρευτούν με… μαξιλάρι τα εκθέματα (7.30-9.30 μ.μ., Κόδρου 9, Πλάκα).

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: «Εκμυστηρεύσεις». Μία δράση με οπτικοακουστικά και ηχητικά έργα από τη συλλογή του ΕΜΣΤ, που προτείνουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα της μνήμης και της προσωπικής εκμυστήρευσης (18 Μαΐου).

Στη Θεσσαλονίκη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ανεβάζει μια μουσικοθεατρική παρουσίαση δημοτικών τραγουδιών, εθίμων και δρώμενων της Άνοιξης με τίτλο «Τα εαρινά», σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α. Π. Θ. (18 Μαΐου, ώρα 19.30). Το μουσείο θα είναι ανοιχτό από τις 8 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης: Μουσική εκδήλωση αποφοίτων του τμήματος μουσικών σπουδών του ΑΠΘ, με τίτλο «Μνήμη, παρόν και μέλλον» (6.30 – 9 μ.μ., Εγνατία 154, ΔΕΘ). *

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Έκθεση αντικειμένων – προσωπικών κειμηλίων, τα οποία θα φέρουν στο μουσείο οι επισκέπτες, οι οποίοι στις 15 και 18 Μαΐου, ώρα 12.00 θα αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Έκθεση, προβολή ταινίας και μουσική εκδήλωση με τίτλο «Τοπίο και μνήμες: η περιοχή του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού». Αφήγηση λαϊκών παραμυθιών για ενήλικες από το «Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών» (15-22 Μαΐου).

Πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνουν οι περισσότεροι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Κορυφώνεται η κίνηση στην πασχαλινή αγορά

Peristeri News

Μεγαλοπρεπείς οι Επιτάφιοι στις εκκλησίες του Περιστερίου (photos)

Peristeri News

Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων με αυτοκίνητα, πλοία και αεροπλάνα

Peristeri News

Leave a Comment