PeristeriNews.gr
Υγεία

Δέκα συμβουλές για λιγότερο αλάτι


Πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την υψηλή πρόσληψη αλατιού με διάφορα προβλήματα υγείας καθώς αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Αυτές οι γραμμές απευθύνονται σε όλους τους γονείς, κυρίως όμως τους νέους, που πρόσφατα έχουν άλλάξει οι ίδιοι τρόπο ζωής και προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Κάποιοι αφήνουν τα παιδιά στο χωριό του παππού και της γιαγιάς, για να πάνε μόνοι τους διακοπές και να ξεκουραστούν. Για ένα μικρό μέρος των διακοπών μπορούν να το κάνουν αυτό, όχι όμως για το σύνολο. Τα ζευγάρια που επιλέγουν την πρώτη λύση, δεν εννοούν να προσαρμοστούν και θεωρούν ότι η δομή της οικογένειας και η ζωή μέσα σε αυτή είναι δυνατόν να αλλάζει κατά το δοκούν.

Και πρώτα απ’όλα πώς είναι δυνατόν να αφήσουμε δύο παιδιά, 2 και 3 ετών σε δύο μεγάλους ανθρώπους με άλλες συνήθειες, άλλη κουλτούρα, διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης, με χίλιους κινδύνους που προκύπτουν από τη χρήση αυλής χωρίς προστασία και τέλος με αδυναμία να τα βοηθήσουν εάν αρρωστήσουν.

Η τηλεφωνική επικοινωνία 2-3 φορές την ημέρα δε λύνει προβλήματα. Το μόνο που εξυπηρετεί είναι η άμβλυνση της όποιας ενοχής.

Πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την υψηλή πρόσληψη αλατιού με διάφορα προβλήματα υγείας καθώς αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες αυξημένης αρτηριακής πίεσης.

Η αρτηριακή πίεση είναι από τις σημαντικότερες αιτίες νοσηρότητας και θανάτων στον κόσμο και ευθύνεται για το 60% των θανάτων από εγκεφαλικό επεισόδιο. Στοιχεία από μελέτες έχουν δείξει ότι αρκετοί πληθυσμοί καταναλώνουν 3400-5000 mg νατρίου ανά ημέρα.

Τα επίπεδα κατανάλωσης υπερβαίνουν κατά πολύ τη συνιστώμενη ημερήσια σύσταση. Για το γενικό πληθυσμό είναι < 2400 mg νατρίου / μέρα που αντιστοιχεί σε 6 γραμμάρια αλάτι (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού) και για τα άτομα με υπέρταση 1500 mg νατρίου (4 γραμμάρια αλάτι). Ας δούμε 10 πρακτικές συμβουλές για την μείωση της κατανάλωσης αλατιού στην καθημερινότητα μας! – Μην βάζετε αλάτι κατά την παρασκευή του φαγητού. Προσθέστε το αφού μαγειρευτεί έτσι ώστε να ελέγχετε την ποσότητα. – Αντικαταστείστε το αλάτι με μυρωδικά/ μπαχαρικά/ ξύδι/ λεμόνι για να νοστιμίσουν το φαγητό. – Να αποφεύγετε κατεψυγμένα-κονσερβοποιημένα λαχανικά. Προτιμάτε φρέσκα. – Να αποφεύγετε τρόφιμα με συντηρητικά. – Να αποφεύγετε παστά–αλλαντικά και να ξεπλένετε τις κονσερβοποιημένες τροφές που είναι σε άλμη. – Να αποφεύγετε έτοιμα παρασκευάσμα όπως κράκερ,κουλούρια, πατατάκια, ποπ κορν, γαριδάκια, κτλπ . Αξιοσημείωτο είναι πως περίπου το 70% της πρόσληψης αλατιού ενός ατόμου προέρχεται μόνο από επεξεργασμένα τρόφιμα – Να αποφεύγετε τα έτοιμα dressings όπως κέτσαπ,κτλπ. – Να προσέχετε τους ξηρούς καρπούς. Προτιμάτε ανάλατους ωμούς ξηρούς καρπούς – Να κοιτάτε πάντα τις ετικέτες στα τρόφιμα. Το νάτριο μπορεί να περιέχεται και σε άλλες χημικές μορφές πέραν του γνωστού σας αλατιού: χλωριούχο νάτριο, γλουταμινικό μονονάτριο, Baking-Powder, Διττανθρακικό Νάτριο, Άλμη, Φωσφορικό Δινάτριο Άλας, Αλγινικό Νάτριο, Βενζοϊκό Νάτριο, Υδροξείδιο του Νατρίου , Προπιονικό Νάτριο, Θειώδες Νάτριο -Δοκιμάστε υποκατάστατα αλατιού που περιέχουν λίγο νάτριο και αρκετό κάλιο πχ χλωριούχο κάλιο.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Η AstraZeneca παραδέχθηκε πως το εμβόλιο για τον κορωνοϊό μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες

Peristeri News

Καμπανάκι από πνευμονολόγους για την αφρικανική σκόνη

Peristeri News

Η επόμενη πανδημία πιθανόν να προκληθεί από τον ιό της γρίπης

Peristeri News

Leave a Comment