PeristeriNews.gr
Πολιτική

Δ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν ΥγείαΟ γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή επί της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ με θέμα «Οι οδυνηρές συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία» είπε ότι η κυβέρνηση «με ιδιαίτερο ζήλο απογειώνει την επιχειρηματική λειτουργία και την ιδιωτικοποίηση του δημοσίου συστήματος Υγείας που προχωρούσαν βήμα-βήμα όλες οι έως τώρα κυβερνήσεις».

«Φτιάχνετε βήμα-βήμα τα δημόσια νοσοκομεία Ανώνυμες Εταιρείες, με ασθενείς πελάτες που θα χρυσοπληρώνουν για τα χειρουργεία, επιβάλλετε νέα χαράτσια στις εξετάσεις και τα φάρμακα. Στο νέο σύστημα Υγείας που προωθείτε η ταμπέλα θα γράφει απέξω “δημόσιο” και μέσα θα αλωνίζουν επιχειρηματικά, κερδοσκοπικά συμφέροντα. Αυτό το “νέο ΕΣΥ” το χωρίζει άβυσσος από την ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών του λαού μας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη», είπε.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση «νομοθετεί τερατουργήματα και εξαγγέλλει άλλα», απαριθμώντας στη συνέχεια: «Τα νέα χαράτσια της τάξης του 1 έως 3 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό εργαστηριακών ή απεικονιστικών εξετάσεων όπου τα εκατομμύρια ευρώ που θα προστεθούν από τους ασθενείς θα αφαιρεθούν από τα χρέη των επιχειρηματιών στην Υγεία προς τον ΕΟΠΥΥ. Την καθιέρωση έως και 3 ευρώ συμμετοχή των ασθενών στα γεννόσημα φάρμακα, όπου τα εκατομμύρια ευρώ που θα προστεθούν από τους ασθενείς αφαιρούνται από τις δαπάνες του υποχρηματοδοτούμενου από το κράτος και τους ομίλους ΕΟΠΥΥ. Την εφαρμογή των πακέτων κοστολόγησης και ακριβών πράξεων που αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη λειτουργία των νοσοκομείων ως αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων».

«Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά που ήδη έχετε κάνει, δηλαδή στην διάλυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στην εγκληματική υποστελέχωση, στην υποχρηματοδότηση, στην είσοδο εργολάβων και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην μετατροπή νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, στο γεγονός ότι φαντάροι καλούνται να παίξουν και τον ρόλο του διασώστη και οδηγού ασθενοφόρου και άλλα», ανέφερε.

Μιλώντας για το «αίσχος με τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία», ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η κυβέρνηση «νομοθέτησε πως αυτοί που δεν μπορούν να χειρουργηθούν το πρωί επειδή είναι λιγοστό το προσωπικό και οι χειρουργικές αίθουσες θα μπορούν να χειρουργηθούν το απόγευμα από το ίδιο προσωπικό και στις ίδιες αίθουσες αν έχουν λεφτά».

«Νομοθετήσατε τιμοκατάλογο στην ζωή και στην υγεία των ανθρώπων. 300 έως 2.000 ευρώ άμεση πληρωμή από την τσέπη και την υπόλοιπη δαπάνη του τιμοκαταλόγου να αναλαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ, δηλαδή έμμεσα, όλοι οι ασφαλισμένοι πάλι. Όποιοι δεν μπορούν να πληρώσουν ας περιμένουν χρόνια στις λίστες ντροπής με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους. Καρφί δεν σας καίγεται» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «έχει πει ένα σωρό ψέματα για να δικαιολογήσει ένα από τα πιο αντιλαϊκά μέτρα των τελευταίων χρόνων» και ανέφερε στη συνέχεια:

«Ψέμα πρώτο ότι δήθεν θα μειωθούν οι πρωινές λίστες χειρουργείων με την εφαρμογή των απογευματινών χειρουργείων. Αν θέλατε να μειωθούν οι λίστες γιατί δεν ανοίγετε τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες;

Ψέμα δεύτερο το να λέτε ότι ο μόνος που διαμαρτύρεται είναι ο ιδιωτικός τομέας. Ποιός ιδιωτικός τομέας, αυτός που τρέχατε να ικανοποιήσετε όλες του τις απαιτήσεις, που μπουκώσατε με χρήμα μέσα στην πανδημία όταν κλείνατε τη μια μετά την άλλη τις χειρουργικές αίθουσες για να τις μετατρέψετε σε πρόχειρες ΜΕΘ; Ποιός ιδιωτικός τομέας, αυτός που έχει κύκλο εργασιών κοντά στα 2 δισ. ευρώ το χρόνο με 4-5 μεγάλους ομίλους να κατέχουν πάνω από το 65% αυτού του τζίρου; Αυτός ο ιδιωτικός τομέας που ως υπουργός Ανάπτυξης (σσ ο Άδωνις Γεωργιάδης), τον Νοέμβριο του 2021 δηλώνατε ότι “τα τελευταία δυόμιση χρόνια υπάρχει κοσμογονία επενδύσεων κυρίως σε ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα» και την ίδια ώρα οι κλίνες του ιδιωτικού τομέα έμεναν κατά 95% ελεύθερες από περιστατικά Covid; Και ερχόσαστε εσείς να πείτε στο ΚΚΕ ότι “είναι με τον ιδιωτικό τομέα”; Γελάνε και οι πέτρες».

Συνεχίζοντας ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στο «τρίτο ψέμα, γιατί ενώ η κυβέρνηση βάζει τους ασφαλισμένους που έχουν πληρώσει δύο και τρεις φορές να ξαναπληρώσουν, αφήνει υπονοούμενα για τους ανασφάλιστους».

«Για το ΚΚΕ το ερώτημα είναι άλλο: Οι εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι πληρώνουν τα πάντα είτε εναλλάσσονται ως φθηνοί εργαζόμενοι, είτε ως άνεργοι. Αυτό που πρέπει να καταργηθεί είναι οι ασφαλιστικές εισφορές όλων και η χρηματοδότηση της Υγείας να γίνει με φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου που εδώ και πολλά χρόνια πίνει στην υγειά των κορόιδων», υπογράμμισε.

«Ψέμα τέταρτο: Λέτε ότι με τα απογευματινά χειρουργεία θα αυξήσετε τους μισθούς των γιατρών και θα προσελκύσετε κι άλλους στο ΕΣΥ. Αν θέλατε να αυξήσετε μισθούς γιατί δεν καταργείτε τις περικοπές, γιατί δεν επαναφέρετε τους μισθούς των νοσοκομειακών γιατρών στα επίπεδα του 2012, όπως έχουν αποφασίσει τελεσίδικα ο Άρειος Πάγος και το ΣτΕ, γιατί δεν τους εντάσσετε στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα; Αλλά λέτε στους υγιεινομικούς “δεν σας δίνω φράγκο, πηγαίνετε να τα πάρετε από τους ασθενείς”. Καταλάβατε γιατί αυτό το μέτρο είναι “νόμιμο φακελάκι”; » υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι η κυβέρνηση «το πάει κι ένα βήμα παραπέρα αφού με το νέο νόμο που σκοπεύει να ψηφίσει δίνει τη δυνατότητα στο νοσοκομειακό γιατρό να δουλεύει σε ιδιωτικές κλινικές ή να έχει ιδιωτικό ιατρείο, ανοίγοντας και με άλλο ένα τρόπο δρόμο στα κοράκια της ιδιωτικής Υγείας να βρουν πελατεία μέσα στα δημόσια νοσοκομεία».

Σημείωσε ότι το να επικαλείται η κυβέρνηση πως «αυτά γίνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ» είναι «μια παραπάνω απόδειξη σ’ αυτό που λέμε εμείς, ότι η ΕΕ είναι εχθρός των δικαιωμάτων του λαού και στην υγεία».

«Πρόσφατο μάλιστα παράδειγμα του προσανατολισμού της χρηματοδότησης της ΕΕ αποτελεί η κάλυψη του κόστους των απογευματινών χειρουργείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αν τελικά γίνει κι αυτό. Η ΕΕ μπορεί λοιπόν και να “κεράσει” τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία για να εδραιωθεί στο λαό η αντίληψη της υγείας – εμπόρευμα, για να νομιμοποιηθεί το “φακελάκι”, αλλά ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να δώσει για να ανοίξει έστω μία χειρουργική αίθουσα ή ένα κρεβάτι ανάνηψης, για να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό», τόνισε.

Είπε ότι και η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες έχουν «ευαγγέλιο τις οδηγίες της ΕΕ που θεωρούν την υγεία και το φάρμακο “κόστος” που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και εμποδίζει να δίνονται αμύθητα ποσά στις διαχρονικές προτεραιότητες όλων των κυβερνήσεων που είναι οι επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, οι ΝΑΤΟικές δαπάνες και εξοπλισμοί, και τώρα με συμφωνίες με τον Ζελένσκι και την ΕΕ, οι φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο».

«Επειδή λοιπόν δε θα σταματήσετε, αν δε σας σταματήσει ο λαός με τους αγώνες του, το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους και όλες, στο πλευρό των υγειονομικών που δεν δέχονται να γίνουν έμποροι της υγείας και να έχουν ασθενείς – πελάτες. Μπαίνει μπροστά στον αγώνα στο πλευρό των ασθενών, του λαού, που δεν αντέχει να πληρώνει άλλο για υπηρεσίες υγείας που δικαιούται», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στην ομιλία του:

«Γιατί όσο και να χτυπιέστε, ο λαός καταλαβαίνει ότι η υγεία πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, ότι στη ζωή δεν μπαίνει τιμοκατάλογος και αφήστε πάλι τις διάφορες δικαιολογίες που ακούμε, ότι πάμε σύμφωνα με τις αντοχές της οικονομίας και δεν υπάρχουν χρήματα. Για την υγεία δεν έχετε χρήματα, για τη ΛΑΡΚΟ που πετάτε τους εργάτες εκεί στο δρόμο μετά από τόσα χρόνια δουλειάς δεν έχετε χρήματα, από ένα χρυσωρυχείο που είναι για όλη την ελληνική οικονομία. Για αυξήσεις σε εργαζόμενους, για να λύσετε κάποια αιτήματα των αγροτών δεν έχετε χρήματα, αλλά να πληρώνετε για την άμυνα του καθεστώτος Ζελένσκι της Ουκρανίας, του Ισραήλ την “αυτοάμυνα”, για να σουλατσάρουν επίσης φρεγάτες στην Ερυθρά Θάλασσα, για την υπεράσπιση των συμφερόντων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, λεφτά έχετε. Αυτά τα βρίσκετε!».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!

Related posts

Δημοσκόπηση: Ανοίγει την διαφορά η ΝΔ με 15,4 μονάδες

Peristeri News

Β. Κικίλιας: Οι φωτιές στο όρος Αιγάλεω είναι εγκληματική συμπεριφορά

Peristeri News

Μ. Συρεγγέλα: Με κυβέρνηση Μητσοτάκη οι νόμοι εφαρμόζονται

Peristeri News

Leave a Comment