PeristeriNews.gr
Δημοτικά

Δ. Κελάφας: Μετά τις υπερβολές και τις σπατάλες η σκληρή λιτότητα (video)


Εισήγηση του Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και απάντηση του Δημάρχου Α. Παχατουρίδη.

Βαρύνουσα σημασία είχε η εισήγηση του Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στη συνεδρίαση της 28ης Δεκεμβρίου του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2012.

Ειδικότερα, ο κ. Κεφάλας υπογράμμισε:

«Σήμερα καλούμαστε να συζητήσουμε τον προϋπολογισμό του Δήμου. Ο προϋπολογισμός είναι ο καθρέπτης των οικονομικών του Δήμου. Κι επειδή η εξέλιξη τους είναι ιδιαιτέρα απογοητευτική, και σε αυτό η σημερινή διοίκηση φέρει βαρύτατες ευθύνες,

ας ξεκινήσω με μια θετική επισήμανση: ο τωρινός προϋπολογισμός είναι λιγότερο πλασματικός απ’ ότι προηγούμενοι προϋπολογισμοί. Τουλάχιστον είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα και αυτό οφείλεται στις διατάξεις που θέσπισε ο Καλλικράτης. Δεν υπάρχει το τεράστιο χάσμα που υπήρχε σε προϋπολογισμούς προηγούμενων ετών όπου για παράδειγμα, τα πραγματικά εισπραχθέντα έσοδα ήταν σχεδόν τα μισά των προϋπολογισθέντων.

Η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι τραγική. Ο δανεισμός παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. «Επισήμως» η δημοτική αρχή διατείνεται ότι χρωστά 50.000.000 ευρώ. Είναι και αυτό μία πρόοδος διότι μόλις πριν ένα χρόνο υπερηφανευόσαστε σε εφημερίδες και κανάλια ότι ο Δήμος έχει πλεόνασμα.

Στην πραγματικότητα βέβαια το χρέος του Δήμου είναι πολύ παραπάνω με τα leasing, τις οφειλές παρελθόντων ετών, τους τόκους κτλ.

Με το διακανονισμό του χρέους που έκανε η δημοτική αρχή μπορεί να μείωσε το ύψος των μηνιαίων δόσεων, αυτό όμως δεν μείωσε το χρέος του Δήμου, απλά μετέφερε το βάρος τα επόμενα χρόνια.

Οι οφειλές παρελθόντων ετών του φετινού προϋπολογισμού κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα (9 εκατ. ευρώ). Από αυτό το γεγονός γίνεται φανερή η αδυναμία εξόφλησης οφειλών. Ο Δήμος χρωστά πολλά λεφτά και μάλιστα μεγάλο μέρος το χρωστά σε επαγγελματίες της πόλης, επιτείνοντας την κρίση στην τοπική οικονομία. Οι οφειλές παρελθόντων ετών είναι απομεινάρι των υπερβολών και της σπατάλης που κάνατε τα προηγούμενα χρόνια. Εκμεταλλευτήκατε ότι παραλάβατε ένα Δήμο με μικρό δανεισμό και του δώσατε και κατάλαβε… Κάντε τα πάντα σε υπερ-θετικό και υπερ-βολικό βαθμό: υπερχρέωση, υπερδανεισμός, υπερκατανάλωση, υπερεπικοινωνία, υπερφιέστες, υπερπροσλήψεις σε προγράμματα stage, δώρο της φιλικής σας κυβέρνησης.

Τώρα είμαστε στη φάση του υπο: υποχρηματοδότηση, υπο-χρεώσεις υπερβολικές σε τράπεζες και προμηθευτές, υπο-ανάπτυξη, υπο-τυπώδης λειτουργία κοινωνικών υπηρεσιών, υπο-κατάργηση οργανισμοί. Είμαστε όλοι «υπο-ομηρία» αλλά εσείς είστε υπό-λογοι. Έχετε υπο-θηκεύσει και υπο-σκάψει το μέλλον της πόλης.

Αντιγράψατε με πιστότητα όλες τις «λανθασμένες» πολιτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στη χρεοκοπία. Δώσατε την ψευδαίσθηση ότι «γίνεται κάτι πολύ μεγάλο» και σήμερα δυσκολεύεστε να πληρώσετε τους μισθούς των υπαλλήλων και να εξασφαλίστε καφέ και ζάχαρη στα ΚΑΠΗ.

Ο Δήμος είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση. Δεν μπορεί να εκτελέσει έργα από ιδίους πόρους ούτε να συνάψει κάποιο δάνειο για την αγορά δεσμευμένων χώρων. Το τεχνικό πρόγραμμα βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στη ΣΑΤΑ και σε επιχορηγήσεις.

Η ΣΑΤΑ και οι Κεντρικοί αυτοτελείς Πόροι έχουν μειωθεί πράγματι και παρατηρείται μια δυστοκία της κεντρικής διοίκησης στην καταβολή τους. Καταδικάζουμε απερίφραστα την πολιτική αυτή της κυβέρνησης και είμαστε δίπλα στο Δήμο Περιστερίου στις δίκαιες διεκδικήσεις του. Είμαστε διατεθειμένοι να συντονιστούμε με όλες οι παρατάξεις του ΔΣ στην κατεύθυνση της διεκδίκησης αυτών που η κεντρική διοίκηση μας χρωστά. Αρκεί να είστε και εσείς διατεθειμένοι για συντονισμό γιατί μέχρι τώρα δεν έχουμε διακρίνει τέτοια πρόθεση.

Για να είμαστε ειλικρινείς με τον προϋπολογισμό που σήμερα κατατίθεται, θα σημειώσουμε ότι πράγματι υπάρχει μια προσπάθεια συμμαζέματος των δαπανών, και αποφυγής της υπερβολικής σπατάλης των προηγούμενων χρόνων. Όμως εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι στις περικοπές που κάνετε στην κοινωνική πολιτική.

Μειώνεται σημαντικά την επιχορήγηση του ΟΠΑΑΠ που έχει την αρμοδιότητα των βρεφονηπιακών και του αθλητισμού. Σε τέτοιες εποχές κρίσης, που οι πολίτες περνούν δύσκολα, οι κοινωνικές δαπάνες πρέπει να αυξάνονται και όχι να μειώνονται.

Σε μια σειρά δαπανών πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα εξορθολογισμού. Παραδείγματος χάριν προβλέπεται ποσό 240.000 ευρώ για ειδικούς συμβούλους του Δημάρχου. Το ποσό αυτό μπορεί να μειωθεί ή και να καταργηθεί.
Όπως μπορεί να μειωθεί ο αριθμός των αντιδημάρχων. Μπορούν να εκλογικευθούν οι προβλεπόμενες δαπάνες για συντήρηση μεταφορικών μέσω, επίπλων και αναλώσιμων υλικών. Ο καθαρισμός κτιρίων μπορεί να υλοποιηθεί σε μεγαλύτερο βαθμό, από το προσωπικό του Δήμου, όπως έγινε με τη φύλαξη των κτιρίων του Δήμου, παρά τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν από την κατάργηση θέσεων σχολικών φυλάκων.

Επίσης να αξιοποιείστε καλύτερα το εργασιακό δυναμικό του Δήμου. Προβλέπονται μεγάλα ποσά για συντηρήσεις οχημάτων, όταν με δική σας ευθύνη έχετε διαλύσει το Μηχανολογικό Τμήμα του γκαράζ.

Το τεχνικό σας πρόγραμμα προβλέπει και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μελέτες. Τις περισσότερες από αυτές μπορεί να τις υλοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό του Δήμου, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγετε σε πανάκριβα μελετητικά γραφεία.

Όλα τα ποσά που θα εξοικονομηθούν πρέπει να κατευθυνθούν στην κοινωνική πολιτική, στην παιδεία, στον αθλητισμό, στα ΚΑΠΗ, στο πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», στον πολιτισμό. Η κοινωνική πολιτική για εμάς είναι πρώτη προτεραιότητα».

Απάντηση του Δημάρχου

Παρεμβαίνοντας ο Δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης στα λεγόμενα του κ. Κελάφα, ζήτησε από την αντιπολίτευση περισσότερη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και γνώση, διότι σε εποχές βαθύτατης κρίσης ο λαϊκισμός, η υπερβολή και η παραπληροφόρηση δεν δίνουν λύσεις.

Απαντώντας στα περί… συμβούλων του Δημάρχου ξεκαθαρίζοντας ότι σε σχέση με άλλους Δημάρχους της χώρας, ο ίδιος έχει κάνει χρήση του δικαιώματος αντί για επτά, μόνο σε τέσσερις.

Επισήμανε την πετυχημένη πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής για το γεγονός ότι το δημοτικό ταμείο γλίτωσε 250 χιλιάδες ευρώ το χρόνο από τη μείωση του ποσοστού οικονομικής συμμετοχής στον ΑΣΔΑ

Τέλος, ο κ. Παχατουρίδης θεωρεί ως απαράδεκτο τον χαρακτηρισμό της Αντιπολίτευσης για δήθεν πολιτική «κωλοτούμπα», αφού ο Δήμος Περιστερίου πρωταγωνίστησε σε επίπεδο Δήμων της Δυτικής Αθήνας.

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Λαϊκή Συσπείρωση Περιστερίου: Οι παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 30/4

Peristeri News

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός 4 εκατ. ευρώ για τα smart cities στο Δήμο Περιστερίου

Peristeri News

Περιστέρι: Πρόγραμμα δράσεων των ΚΕ.ΦΙ. του μηνός Μαΐου 2024

Peristeri News

Leave a Comment