PeristeriNews.gr
Οικονομία

«Χρυσά» τα καταναλωτικά δάνεια για τους Έλληνες


Πολύ ακριβότερα από τους άλλους καταναλωτές της ευρωζώνης δανείζονται οι Ελληνες καθώς τα επιτόκια στα νέα καταναλωτικά δάνεια, που χορηγούνται πλέον με το… σταγονόμετρο, είναι έως και 4% μεγαλύτερα από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης.

Πολύ ακριβότερα από τους άλλους καταναλωτές της ευρωζώνης δανείζονται οι Ελληνες καθώς τα επιτόκια στα νέα καταναλωτικά δάνεια, που χορηγούνται πλέον με το… σταγονόμετρο, είναι έως και 4% μεγαλύτερα από τον μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης. Εξάλλου, σχεδόν ένα στα τέσσερα καταναλωτικά δάνεια έχουν περάσει σε καθυστέρηση.Τα στοιχεία που περιέχει η τελευταία έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική είναι αποκαλυπτικά της πολύ δύσκολης σχέσης των Ελλήνων καταναλωτών με τις τράπεζες.

Μάλιστα, αυτή η δύσκολη σχέση δεν σχετίζεται μόνο με τη βαθιά οικονομική κρίση των τελευταίων δύο ετών: οι ελληνικές τράπεζες εδώ και χρόνια επιβαρύνουν τους πελάτες τους με υψηλά επιτόκια και ανταμείβουν τους καταθέτες με πολύ χαμηλότερα, με αποτέλεσμα να έχουν πολύ υψηλότερα περιθώρια επιτοκίου από τις τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2003, πρώτο έτος που η Τράπεζα της Ελλάδος άρχισε να συγκρίνει τα περιθώρια επιτοκίου των ελληνικών τραπεζών με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, η διαφορά περιθωρίου (πάντα υπέρ των ελληνικών τραπεζών) ήταν 1,68%, ενώ με τα τελευταία στοιχεία (Σεπτέμβριος 2011) είχε εκτιναχθεί στο 2,25%. Εν ολίγοις, οι τράπεζες, για να αντιμετωπίσουν την κρίση που τις οδηγεί σε ζημιές, αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους τους εις βάρος δανειοληπτών και καταθετών.

Τα κόστη δανεισμού των καταναλωτών είναι πολύ υψηλότερα στην Ελλάδα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το μέσο επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων στην Ελλάδα είναι 4,49%, ενώ στην ευρωζώνη είναι μόνο 3,41%.

Στα καταναλωτικά δάνεια (περιλαμβάνονται και οι πιστωτικές κάρτες) η διαφορά είναι πολύ μεγάλη καθώς το μέσο επιτόκιο στην Ελλάδα φτάνει το 9,70%, έναντι 5,74% στην ευρωζώνη. Στην υποκατηγορία των καταναλωτικών δανείων με σταθερό επιτόκιο και διάρκεια άνω του ενός έτους και μέχρι πέντε έτη, η διαφορά γίνεται… χαοτική: οι Ελληνες δανείζονται με μέσο επιτόκιο 10,54%, ενώ το μέσο επιτόκιο δανεισμού στην ευρωζώνη είναι 6,57%. Δηλαδή, η διαφορά φθάνει σχεδόν το 4%!

Ολα αυτά βέβαια λίγη σημασία έχουν μπροστά στο γενικότερο αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας, που γίνεται προφανές ακόμη και σε κάποιον που δεν έχει στοιχειώδεις οικονομικές γνώσεις, αν συγκρίνει το κόστος δανεισμού ενός ιδιώτη στην Ελλάδα, με το κόστος δανεισμού του Δημοσίου: ενώ ένας ιδιώτης μπορεί να δανειστεί, όπως προαναφέρθηκε, έως και για πέντε χρόνια με 10,54%, η απόδοση των πενταετών ομολόγων του Δημοσίου, όπως καταγράφεται από την Τράπεζα της Ελλάδος, πλησίαζε τον Οκτώβριο το 30%!Δηλαδή, αν δανειζόταν το Δημόσιο με τα επιτόκια που ζητούν οι επενδυτές, θα δανειζόταν τρεις φορές ακριβότερα από έναν ιδιώτη! Αυτή η πρωτοφανής στρέβλωση είναι συνέπεια της πλήρους οικονομικής κατάρρευσης του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των καταναλωτικών δανείων, τα στοιχεία που καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι άκρως ανησυχητικά και δείχνουν τη σοβαρότητα των οικονομικών προβλημάτων των ελληνικών νοικοκυριών.

Τον Δεκέμβριο του 2010, ένα στα πέντε καταναλωτικά δάνεια (ποσοστό 20%) βρισκόταν σε καθυστέρηση, ενώ έξι μήνες αργότερα, τον Ιούνιο του 2011, σε καθυστέρηση είχε περάσει σχεδόν ένα στα τέσσερα δάνεια (ποσοστό 24%). Με αυτούς τους ρυθμούς, εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2012, ένα στα τρία δάνεια θα βρίσκεται σε καθυστέρηση!

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Μείωση τιμών σε επτά κατηγορίες προϊόντων – Οι αυξήσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Λήγει αύριο η προθεσμία για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

Peristeri News

Μειώθηκαν δάνεια και καταθέσεις τον Ιανουάριο

Peristeri News

Leave a Comment