PeristeriNews.gr
Διεθνή

Χ.Γεωργιάδης: Θετική η αξιολόγηση της τρόικας


Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι θετικό το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης από την τρόικα όσον αφορά στην πορεία εφαρμογής του μνημονίου.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης δήλωσε ότι είναι θετικό το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης από την τρόικα όσον αφορά στην πορεία εφαρμογής του μνημονίου.

Ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα δημοσιοποιηθεί το επικαιροποιημένο μνημόνιο, στο οποίο, όπως είπε, δεν υπάρχουν τέτοιες αλλαγές, ώστε να πρόκειται για νέο μνημόνιο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η πρώτη διαδικασία αξιολόγησης ολοκληρώθηκε με σημαντικά βήματα, τα οποία καταγράφηκαν. Ωστόσο, επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η συνολική αξιολόγηση θα καταγράφει την πορεία των δημόσιων οικονομικών, τα οποία βρίσκονται εντός του πλαισίου, ενώ για τις διαρθρωτικές αλλαγές σημείωσε ότι «βρίσκονται σε αρχικό στάδιο, αλλά έχει μπει το νερό στο αυλάκι, δηλαδή εντός του πλαισίου του προγράμματος».

Για τον χρηματοπιστωτικό τομέα ο κ. Γεωργιάδης διευκρίνισε ότι η πορεία αξιολόγησης, η οποία συμπίπτει με την πορεία εξυγίανσης της Τράπεζας Κύπρου, αποτελεί θετική εξέλιξη και θα συμβάλει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του τραπεζικού συστήματος.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να αναμένονται νέα μέτρα για τα δημοσιονομικά το 2013. Όσον αφορά στο θέμα του συνεργατισμού, διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διασφαλίσει ότι θα στηριχτεί και θα ανακεφαλαιοποιηθεί χωρίς να τίθεται θέμα «κουρέματος» καταθέσεων αλλά με δημόσιο χρήμα, δηλαδή με ποσό που θα λάβει το κράτος από το πρόγραμμα.

«Δεν πρόκειται για δάνειο που θα φέρει τόκο, αλλά συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο σε ποσοστό 99%» τόνισε.

«Το κράτος θα επωφελείται από ενδεχόμενα κέρδη και θα επιβαρύνεται από ενδεχόμενες ζημιές» εξήγησε, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει εγγυημένη απόδοση».

Ακολουθήστε το PeristeriNews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για το Περιστέρι και όχι μόνο!







Related posts

Στο νοσοκομείο ο πάπας Φραγκίσκος

Peristeri News

Η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι θα πραγματοποιηθεί την 1η Μαρτίου στη Μόσχα

Peristeri News

Η Σουηδία και επίσημα 32ο μέλος του ΝΑΤΟ

Peristeri News

Leave a Comment